Riebalų dėmių virtuvėje gali atsirasti visur – ant sienų, ant virtuvės reikmenų, ant orkaitės, grotelių, lėkščių, medžiaginių servetėlių, net užtikšti ant kriauklės ir krano.

Nepatikėsite, tačiau jums kovoti su riebalais gali padėti netgi priemonės, kurias turite namuose, rašo portalas coscharisgroup.ne.

Citrinos sultys, pelenai ir actas

Citrinos sulčių ir acto rūgštis suskaidys riebalų dėmes. Rūgštis ištirpins ir sustingusių, įsisenėjusių riebalų dėmių paviršių. O pelenuose, ypač medžio, yra šarmo, kuris sugers riebalus ir visi paviršiai spindės kaip nauji.

Kaip valyti:

Sumaišykite pelenus, citrinos rūgštį ir actą – tai paprasčiausias būdas nuvalyti ir išblizginti varinius indus. Užtepkite šio mišinio ant indų, patrinkite ir nuplaukite po karštu vandeniu. Jei dėmės įsisenėjusios, užtepkite mišinio ir palikite 2–3 min., o tada nuplaukite.

Valymas

Skysta skalbimo priemonė

Skysti skalbikliai puikiai valo aliejaus ir riebalų dėmes, kadangi juose yra įvairių cheminių medžiagų, kurių paskirtis – išvalyti įvairias dėmes iš audinių. Su skystu skalbikliu be vargo išvalysite riebalų dėmes.

Kaip valyti:

Užpilkite skalbiklio ant dėmės, kelias minutes palaukite, o tada nuskalaukite šiltu vandeniu. Jei dėmė – ant drabužio, užpilkite skalbiklio, o paskui įdėkite skalbti į skalbimo mašiną. Jei reikia išvalyti dėmę iš baldų apmušalų, pirmiausia užpilkite ant jos šiek tiek skalbiklio, – galbūt nė neprireiks aštraus cheminio valiklio, juk skalbinių skalbiklis švelnus, o tuo pačiu efektyvus.

Druska ir izopropilo alkoholis

Druska sugeria riebalus, o izopropilo alkoholis suskaido aliejų. Izopropilo alkoholis labai greitai išgaruoja, nesibaiminkite, kad liks drėgna dėmė.

Kaip valyti:

Kaip valyti dėmes iš drabužių yra aišku, tik dėmių gali užtikšti ant neskalbiamų audinių virtuvėje – ant kilimėlio, kėdės apmušalo ir pan. Tokiems atvejams sumaišykite 1 stiklinę druskos su keturiomis izopropilo alkoholio porcijomis (matuokite kamšteliu ar šaukšteliu). Mišiniu tol trinkite išteptą vietą, kol nebeliks dėmės. Kai dėmės nebeliks, nušluokite druską, o balkšvą dėmelę nuo druskos pavalykite drėgna šluoste.

Griliaus valymas

Vanduo su soda

Su soda puikiai išvalysite riebalų dėmes nuo sienų, nuo virtuvės reikmenų, prietaisų, iš drabužių. Soda tiesiog stebuklingai valo riebalus, nes yra šarmas, o šarmas tirpina nešvarumus ir riebalus vandenyje. Pavalykite soda, o paskui nuplaukite šiltu vandeniu.

Vanduo, kuriame virė ryžiai

Iš tiesų – perskaitėte teisingai. Kodėl? Kadangi ryžių nuoviras krakmolingas ir rūgštus, jis ištirpdo riebalų daleles, taigi yra puiki priemonė valyti įsisenėjusioms dėmėms. Pamerkite riebaluotus virtuvės prietaisus į ryžių nuovirą 5–10 min., vėliau nuplaukite po karštu vandeniu ir nušluostykite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją