1. Visi baldai ir interjero detalės – vienodo aukščio

Interjero dizainerė Abigail Ahearn sako, kad viena paprasta stiliaus klaida gali neleisti kambariui išnaudoti savo potencialo. „Mastas ir proporcijos dizaine yra šventa. Jei viskas kambaryje yra tokio paties dydžio arba jei daiktai vienodai per dideli arba per maži – jūsų kambarys atrodys kaip netvarkinga erdvė“.

A. Ahearn naudoja aiškiai suprantamą analogiją, siekdama tobulinti proporcijas: „Lengviausia gudrybė yra galvoti apie savo erdvę kaip apie miestą ir užpildyti ją aukščio ir proporcijų deriniu. Pažvelkite į bet kurį miesto vaizdą ir rasite šį intriguojantį mastelio ir unikalų žavių formų derinį – būtent to norisi ir kambaryje.“

2. Tamsūs baldai mažose erdvėse

Nedidelei gyvenamajai erdvei tinkamo dekoro paieška gali būti rimtas dizaino iššūkis. Dizaino žinovė Tali Roth sako dažnai pastebinti vieną esminę klaidą mažuose kambariuose – tamsius baldus. „Daugelis žmonių linkę rinktis sunkius, didelių gabaritų ir tamsius baldus“, – pripažįsta ji. Nors tai gali atrodyti geras pasirinkimas, dizaino ekspertė pažymi, kad tamsus dekoras akimirksniu padaro kambarį ankštą ir tam tikra prasme sudėtingą.

DELFI BŪSTAS - 5996

„Kalbant apie gyvenimą mažame bute, turime rinktis lengvesnius audinius ir apdailą, kuri padidins erdvę“, – pažymi dizaino ekspertė. Rinkitės liną arba kitą lengvą audinį ir šviesą atspindinčią spalvų paletę. Žinoma, jei negalite atsispirti ryškioms spalvoms, pirmyn – tol, kol likusi erdvė gali pasigirti blyškia spalvų schema.

3. Netinkamo dydžio kilimai

Kilimai gali visiškai pakeisti kambarį, tačiau namų stiliaus ekspertė Emily Henderson sako, kad gali būti sunku nuspręsti, koks dydis tinka jūsų kambariui. Itin dažna klaida – per maži kilimėliai. „Aš tai matau beveik kiekvieną dieną, ir man negera, ypač kai šito taip lengva išvengti“, – aiškina ji.

Anot E. Henderson, normalaus dydžio svetainėms beveik visada reikia bent maždaug 245 ant 305 cm kilimo. Mažesni kilimai puikiai tinka šalia lovos, virtuvėje ar prieškambaryje, bet tikrai netiks jūsų svetainėje. Paprastai, anot dizaino žinovės, kilimėlis turi būti pakankamai didelis, kad ant jo tilptų bent dvi kėdės ar sofos kojos.

4. Netinkamai pakabinti meno kūriniai

Rasti tobulą meno kūrinį savo namams yra tik pusė darbo, sako interjero dizaineris Max Humphrey Pagrindinė klaida, kurią pastebi Humphrey, yra tada, kai meno kūrinys yra pakabintas per aukštai arba išdėstytas netinkamai. „Manau, kad yra klaida pernelyg išskirtinai pabrėžti savo meno kūrinio vietą. Tai, kad išleidote šiek tiek pinigų meno kūriniams, dar nereiškia, kad jie vis tiek neatrodys nuostabiai prieškambaryje su lempa ir knygų krūva priešais kūrinį“, – pažymi jis.

Drakono metų interjeras

Tad padėkite meno kūrinius netikėtoje, subtilioje vietoje ir vadovaukitės Humphrey pakabinimo patarimu: „Akių lygis yra geras atspirties taškas, ir aš visada linkstu į žemesnę pusę.“ Dar viena gudrybė – pakabindami meną, naudokite nuimamą kabliuką, kad patikrintumėte vietos tinkamumą, palaukite kelias savaites, ir jei vieta pasirodo tinkama – tada galite paveikslą ar kitą kūrinį tvirtinti ilgalaikėmis priemonėmis.

5. Per didelis naujausių tendencijų vaikymasis

Nate Berkus gali būti lyderis, kai kalbama apie karščiausias tendencijas, tačiau svarbiausias jo patarimas, kaip sukurti tikrai unikalią erdvę, yra nustoti sekti pernelyg madingomis tendencijomis. „Žmonių daroma klaida yra ta, kad jie dažnai jaučiasi nesaugūs. Jie žiūri per petį ir klauso, apie ką kalba kiti, užuot sėdėję ir klausę: ką aš iš tikrųjų myliu?“, – Berkus pasakoja „MyDomaine“.

Padarykite savo erdvę asmenišką. Paklauskite savęs „Ką man reiškia erdvė? Kokias spalvas ir tekstūras mėgstu ir kokį jausmą noriu patirti grįžęs namo?“ Nustumkite tendencijas į šalį ir rinkitės dizainą pagal savo asmeninę estetiką, kad sukurtumėte erdvę, kuri jums patiks daugelį metų.

6. Papildomų apšvietimo šaltinių atsisakymas

Apšvietimo sprendimai gali atrodyti kaip nuobodi būsto projektavimo dalis, tačiau pasak Athena Calderone, EyeSwoon įkūrėjos, žmonės dažnai tai vertina neteisingai. „Apšvietimas yra nepaprastai svarbus bet kuriai erdvei. Kai apšvietimas užliejamas iš viršaus, jis gali būti nemalonus ir atšiaurus“, – sako ji. Nors lubinis apšvietimas dažnai atrodo akivaizdžiausias pasirinkimas, Calderone teigia, kad geriausiose erdvėse yra daugybė šviesos šaltinių, sukuriančių įvairią atmosferą.

DELFI BŪSTAS - 6267

Sluoksniuokite savo apšvietimą. „Įsitikinkite, kad objektai apšviesti iš kelių šaltinių skirtinguose aukščiuose, pvz. toršerų ir stalinių lempų“, – sako ji ir pataria rinktis šiltą šviesos atspalvį. Dėl atšiaurių fluorescencinių ar baltų šviesų erdvė gali atrodyti atšiauri ir nejauki. „Šiltas apšvietimas ne tik sukuria nuotaiką, bet ir suteikia intymumo, švytėjimo“, – priduria ji.

7. Per didelis pietų ar vakarienės stalas

Svajonių erdvės projektavimas dažnai skatina priimti sprendimus remiantis idealiu gyvenimo būdu, o ne realybe. Nors mintis apie dažną ilgo stalo vakarienę ir ekstravagantiškus renginius gali skambėti patraukliai, realybė dažnai būna visai kitokia. Jei gyvenate mažame bute, interjero dizainerė Brooke Lang pataria nepirkti didelio pietų stalo, nebent esate tikri, kad jį naudosite. „Didžiulė klaida pirkti didelį valgomojo stalą su šešiomis–aštuoniomis kėdėmis. Mažoje erdvėje svarbus kiekvienas centimetras, todėl lankstumas yra esminis dalykas“, – sako ji. Rinkitės apvalų valgomojo stalą, kuriame gali tilpti daugiau svečių. „Įsigykite apie metro skersmens apvalų valgomojo stalą, geriausia su galimu prailginimu. Kasdieniniam naudojimui jis tiks sėdėti dviem žmonėms, o didesniems vakarėliams čia tilps iki šešių asmenų!“

8. Netinkami baldų dydžiai

Jei esate linkę priimti sprendimus dėl dekoro pagal užgaidą, interjero dizaineris Mikelis Welchas sako, kad galite padaryti esminę klaidą. Prieš pirkdami, surinkite kiekvienos detalės matmenis, kad susidarytumėte planą: „Viena iš dažniausiai daromų interjero dizaino klaidų yra pasitikėjimas akimis matuojant erdvę. Užuot pirkę baldus, nes jie yra jums gražiausi, apsvarstykite bendrą erdvės tūrį. Išmatuokite kiekvieną kampelį ir plyšį.“ Prieš pradėdami dekoruoti, visada suplanuokite savo erdvę.

Interjeras

9. Pasirinkta kiekybė, o ne kokybė

Interjero tendencijų ekspertė Ashlie Mastony sako, kad žmonės dažnai daro klaidą pirkdami daug nebrangių, mažų akcentų. Anot jos, finansiškai daug protingiau investuoti į vieną kokybišką, tikrai norimą erdvės akcentą.

„Dažniausia interjero dizaino klaida, kurią matau, yra ta, kad žmonės perka daug mažų baldų ar aksesuarų krūvas, kad neinvestuotų į didelį ir įspūdingą daiktą, pavyzdžiui, puikią sofą, nuostabų galvūgalį ar nuostabų meno kūrinį. „, – sako A. Mastony.

10. Baldai statomi prie sienų

Interjero dizainerė Betsy Burnham sako, kad žmonės dažnai patenka į paprastus stiliaus spąstus: „Kažkodėl jie mėgsta stumti baldus prie savo kambario sienų. Tai tikrai netaupo erdvės ir nesukuria daugiau vietos!“.

Vietoje to, kad pvz. sofą pristumtumėte prie sienos, išbandykite „pokalbių baldų išdėstymą“, kuriame pagrindinis dėmesys skiriamas akcentų grupavimui. „Patraukite baldus vieną prie kito ir nuo sienų, kad sukurtumėte intymesnę bei naudingesnę sėdimąją zoną“, – pataria dizainerė. Jei nesate tikri, ji rekomenduoja naudoti eskizų bloknotą. „Visada raginu žmones sudaryti net patį paprasčiausią planą ir žaisti su savo baldų išdėstymu, kaip tai darome mes.“