Dabartinėje Visagino teritorijoje anksčiau buvo tik keli kaimai. Pradėjus Ignalinos AE statybas, pradėti kurti ir naujo miesto planai.

Visaginas (tuometinis Sniečkus) buvo plečiamas, nes Ignalinos AE galėjo turėti net keturis reaktorius. Dalis suplanuoto miesto taip ir liko nepastatyta. 1977 m. rugsėjo 26 d. Sniečkus tapo miesto tipo gyvenviete, pakartotinai jos teisės patvirtintos 1984 m. gegužės 29 d. 1984 m. išvakarėse paleistas pirmasis Ignalinos AE reaktorius.

Atgavus nepriklausomybę buvo įkurta Visagino savivaldybė, suteiktos miesto teisės. 1992 m. rugsėjo 22 dieną LR Aukščiausiosios Tarybos nutarimu grąžintas Visagino pavadinimas – toks pavadinimas buvo vieno iš kaimų, stovėjusių šioje vietoje iki juos griaunant ir statant miestą.

Vidutinė būsto kaina – neįtikėtinai maža

Nors Visaginas nėra populiarus nei tarp naujakurių, nei tarp poilsiautojų, reikia pripažinti, kad šis miestas unikalus dėl savo istorijos ir suplanavimo. Be to, NT kainos jame tikrai verčia maloniai nustebti. NT bendrovės „Ober-Haus“ Būsto departamento vadovas Antanas Kišūnas sako, kad viešai prieinami duomenys rodo, jog NT (butų) kainos Visagine yra apie 450 Eur/kv. m.

„Visaginas – ganėtinai jaunas miestas. Istoriškai jis patrauklus, taip pat įdomu tai, kad buvo planuojamas kaip drugelio formos miestas, tačiau iš viršaus matyti, jog Visaginas dabar turi tik vieną drugelio sparną. Ir nors jis yra gamtos apsuptyje, tarp ežerų, buvo statytas pramoniniais tikslais. Apie poilsinę infrastruktūrą ten nebuvo galvota, todėl konkuruoti su Zarasais, Ignalina labai sudėtinga, nes Ignalina, Zarasai nuo seno garsėjo kaip kurortiniai miestai su reikiama infrastruktūra“, – aiškina A. Kišūnas.

Pašnekovo teigimu, patrauklumo šiam miestui nesuteikia ir atominė elektrinė. Kita vertus, jo šansas gali būti vienadienis turizmas, tačiau gyvenamojo turto vystymo proveržio tai nesukeltų.

Visaginas

„Čia taip pat – bedarbystė, migracija yra gana didelė. Kitas dalykas, gali būti kalbos barjeras naujakuriams, nes Visagine gyvena ir rusakalbių. Šios priežastys gali lemti, kad žmonės rečiau važiuoja čia, miestas rečiau įsisavina investicijas. Įdomu, ką šiuo klausimu daro miesto savivalda, nes realiai, kad į miestelį būtų pritraukta investicijų, reikia dėti labai daug pastangų“, – pabrėžia NT ekspertas.

Vystytojai Visaginą kol kas aplenkia

NT vystytojai Visaginą aplenkia. Čia naujos statybos projektai – nuosavi namai, tačiau statomi privačių asmenų. Kitaip tariant, vietiniai žmonės Visagine statosi nuosavus namus patys. Dominuojantis būstas – senos statybos butai, parduodamų namų – labai mažai. Taip pat, anot A. Kišūno, Visagine yra likę prieš 20 metų pradėtų ir iki dabar nebaigtų statyti daugiabučių.

„Naujos statybos būstą daugiausia stato vietiniai gyventojai sau, t. y. nuosavus namus. Iš tiesų vieta patraukli, bet nutolusi nuo pagrindinių Lietuvos didžiųjų miestų, ir tai daro įtaką. Tas pats vietinis verslas, kuris ten plėtojamas, – ten dirbantys žmonės gyvena ir statosi nuosavus namus. Bet investicijų į NT yra arba labai mažai, arba praktiškai nėra“, – pažymi pašnekovas.

NT eksperto surinktais duomenimis, Visagine 2019 metų pirmąjį pusmetį parduoti 168 būstai, 2020 metų – 97, o šiemet – 116.

Visaginas

Visagine daugiausia parduodami butai, nes namų rinka ten maža, nuosavų namų nedaug, mat statomi buvo tik daugiabučiai, o tie gyventojai, kurie norėjo, jau vėliau savo iniciatyva pasistatė nuosavus namus. Iš tų 116 sandorių Visagine per pirmąjį šių metų pusmetį nuosavų namų sandorių skaičius lygus nuliui. Jų tiesiog nebuvo. Pernai metais per pirmąjį pusmetį namų parduota trys. Jų tiesiog nėra“, – paaiškina A. Kišūnas.

„Delfi būstas“ viename didžiausių NT skelbimo portalų apžvelgė, kiek kainuoja butas Visagine. Išties, kainos čia svyruoja nuo 300 Eur/kv. m iki 600 ar 700 Eur/kv. m, priklausomai nuo buto būklės ir vietos. Didmiesčiai tokių kainų tikrai seniai nėra matę.

Kalbant apie namų rinką, NT skelbimų portale yra vienas pasiūlymas nusipirkti namą, tačiau jis medinis, prastos būklės, reikalauja restauracijos (statybos metai – 1938), turto kaina – 16000 eurų.

Išgyvena sunkų laikotarpį

Pati Visagino savivalda pripažįsta, kad jau daugiau nei 10 metų miestas išgyvena sunkius laikus. Didžiausią neigiamą įtaką, kaip rašoma savivaldybės pateiktame komentare, padarė Ignalinos atominės elektrinės eksploatacijos nutraukimas.

„Visaginas siekia išlikti regiono centru, vystančiu energetikos ir kūrybinių industrijų kryptis, sudarydamas palankias aplinkybes sąlygas verslui, investuotojams ir talentams, kurdamas inovatyvią ir ateities ekonomikos poreikius atitinkančią švietimo ir mokslo sistemą, tapdamas patraukliu, įtraukiančiu ir pasiekiamu miestu“, – tikina savivaldybė.

Tęsiama, kad Visaginas turi kryptį – siekia tapti inovatyvios (modernios) energetikos kompetencijų centru.

„Pirmieji pasaulyje įgyvendiname galingiausios pasaulyje buvusios atominės elektrinės demontavimo projektą, kaupiame žinias ir patirtį. Domimės žiedinės ekonomikos aktualijomis, bendraujame su šios srities potencialiais investuotojais. Įgyvendindami įvairius energetikos projektus siekiame ambicingo tikslo – iki 2030 metų visiškai aprūpinti miesto sektorius iš alternatyvių energijos šaltinių. Visagino savivaldybė būdama labai kompaktiška teritorija galėtų tapti puikia bandomųjų projektų įgyvendinimo platforma: smagu būtų, jei Visaginą atrastų kūrėjai, startuoliai, tyrimų ir prototipavimo laboratorijos“, – vizijomis dalijasi miesto savivalda.

Tęsiama, kad mieste įkurta Visagino ekonomikos plėtros agentūra, kuri yra pirmoji pagalba naujam besikuriančiam ir Visagine veikiančiam verslui, aktyvina kūrybinių industrijų plėtrą Visagine, stengiasi pritraukti specialistų ir talentų. 2021 m. duris atvėrė nauja erdvė verslui – „Spiečius“, VšĮ „Versli Lietuva“ sukurta aktyvaus verslo erdvė, pritaikyta smulkiesiems ir vidutiniams verslininkams auginti ir plėsti savo verslus, stiprinti verslumo kompetencijas, bendradarbiauti tarpusavyje ir taip rasti naujų verslo partnerių.

„Visagino savivaldybė įgyvendina pasirinktas strategines kryptis, kuria didžiausią regione saulės jėgainių parką, – jis pirmiausia kurs socialinę naudą Visagino ir kaimyninių savivaldybių gyventojams, mažindamas patiriamas neigiamas socialines, ekonomines pasekmes nutraukus Ignalinos AE eksploatavimą“, – pažymima savivaldybės komentare.

Vystytojai – laukiami

Nors Visaginas stengiasi tapti patraukliu miestu jauniems žmonėms, savivaldybės komentare akcentuojama, kad pagrindinis veiksnys, lemiantis jaunų žmonių emigraciją, – gerai mokamos darbo vietos didmiesčiuose ir jų pasiūlos įvairovė, kokybiškos gyvenimo sąlygos ir aukštos kokybės paslaugos, šiuolaikinis, ekonomiškai efektyvus būstas.

„Regionai, taip pat ir Visaginas, yra susitvarkę gyvenamąją aplinką, išvystytos paslaugos. Tačiau itin svarbu į regionus pritraukti darbingo amžiaus gyventojų, aukštos kvalifikacijos specialistų (medicinos, švietimo, inžinerinių specialybių, vadybos darbuotojų, kūrėjų). Žmonės keliasi gyventi ten, kur yra gerai mokamos darbo vietos, išvystytos paslaugos. Visaginas gali būti patrauklus aukštą pridėtinę vertę kuriantiems verslams, kūrėjams, o savivaldybė savo veiklą orientuoja į patrauklumą ir paslaugų kokybės didinimą. Keičiantis regiono demografijai, prisitaiko ir smulkaus bei vidutinio verslo sektorius“, – pažymi savivaldybė.

Visagino savivaldybė ruošia parengiamuosius dokumentus individualių namų kvartalui įkurti ir tikina, kad vystytojai čia labai laukiami.

„Svarbu pažymėti, kad Visagine nebuvo vystoma individualių, mažaaukščių pastatų statyba, tačiau esant aktualioms tendencijoms tai svarbu ir Visagino savivaldybei, neturinčiai rajono teritorijos. Visagino mieste yra keletas erdvių, kuriame yra tuščių, nebaigtų statyti ar neeksploatuojamų daugiabučių. Tų kvartalų modernus išvystymas ir pritaikymas gyventojų poreikiams būtų puikus teritorijų konversijos pavyzdys. Šioms idėjoms įgyvendinti labai pasitarnautų į Visaginą atėję NT vystytojai“, – rašoma savivaldybės atsakyme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)