Rugsėjis – sukčių nuomos rinkoje metas

Šiemet būsimi ir esami nuomininkai rugsėjo laukė su nerimu. Pernai tokiu pačiu metu į būsto nuomos rinką suplūdę ir ukrainiečiai, ir studentai labai greitai išgraibstė nuomojamus butus, ėmėme jausti NT nuomai trūkumą, kainos šoktelėjo ir 40 proc. Tačiau šiemet nuogąstavimai, panašu, neišsipildė. NT analitikas Arnoldas Antanavičius sako, kad šiais metais situacija nuomos rinkoje yra kitokia dėl rekordiškai išaugusios butų nuomai pasiūlos.

„Dalis savininkų, kuriems nepavyksta parduoti būsto už dabartines kainas, nenori daryti nuolaidų, mažinti kainų, <...> nusprendžia laukti ir nuomoti būstą“, – teigia A. Antanavičius.

Jo teigimu, būsto nuomai pasiūlos kiekis yra išaugęs iki seniai nematytų skaičių. Skelbimų portaluose jų galima pamatyti kelis tūkstančius, kai pernai tuo pačiu laikotarpiu jų buvo vos keli šimtai. Šalia tų kelių šimtų tikrų nuomos skelbimų atsirasdavo ir netikrų nuomos pasiūlymų arba pasiūlymų gyvenimui išsinuomoti rūsį, palėpę be langų. Pasipelnyti norintys gyventojai ir sukčiai netruko pasinaudoti prasta situacija nuomos rinkoje ir tikrai buvo tokių, kurie pasimaudavo ant jų kabliukų.

Arnoldas Antanavičius

Nestandartiniai, abejotini pasiūlymai

Šiemet socialiniuose tinkluose taip pat galima pastebėti siūlymų nuomotis abejotinos būklės būstą, gyventojų pranešimus apie galimai nesąžiningus nuomotojus, norinčius tik gauti avansą už butą nuomai, tačiau net neketinančius ką nors išnuomoti.

Viename gausiausiai komentuotų nuomos skelbimų „Facebook“ soc. tinkle galima matyti tikrai prastos būklės būstą, kurį stengiamasi išnuomoti. Šis skelbimas buvo talpinas ne viena kartą ir visais atvejais socialinių tinklų vartotojai buvo juo pasibaisėję.

Būstas nuomai

„Ober-haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada sako, kad atėjus rudeniui, kai butų nuomai paklausa dar labiau išauga, kai kurie gyventojai tuo naudojasi, nori pasipelnyti, pavyzdžiui, turi neypatingai geros būklės pusrūsį ar pan. ir siūlo jį išnuomoti. Taip pat, pasak NT eksperto, reikia nepamiršti, kad rudenį į ilgalaikės nuomos segmentą grįžta ir trumpalaikei nuomai vasarą skirti būstai, kurie neretai būna nestandartiniai.

„Taip ir atsiranda skelbimuose ne visai standartinių objektų, kurių kaina ne visada yra rinkos kaina. Bet aš to kaip labai didelės tendencijos neįvardyčiau“, – pabrėžia M. Čiulada.

Marius Čiulada

Pašnekovas tęsia, kad rudenį taip pat atsiranda „butaforinių gudručių“, kurie parduoda neva nuomojamų butų kontaktus. Tokių, kurie patiki ir pasimauna, vis dar atsiranda, pasimauna ant sukčių kabliuko ir perveda užstatą už neegzistuojantį butą, neįsitikinę, kad bendrauja su savininku.

Patarimai, kaip nepasimauti ant sukčių kabliuko

M. Čiulada, kaip ir A. Antanavičius, teigia, kad tokių situacijų šiemet turėtų mažiau dėl to, kad būtų nuomai pasiūla yra didesnė nei įprastai. Tačiau, pasak jo, šiemet pastebimas ir nuomininkų skaičiaus augimas. Taip, pasak jo, atsitiko dėl palūkanų augimo ir sumenkusių gyventojų galimybių įsigyti nuosavą būstą.

„Europos Centriniam bankui pakėlus bazines palūkanų normą, stipriai sumenko perkamoji galia, ypač tarp pirmo būsto pirkėjų. Jiems tapo daug sunkiau įsigyti nuosavą būstą. Dabar nusipirkti savo būstą tokiems žmonėms yra sudėtinga, todėl šį žingsnį jie atideda, jie pasilieka nuomos rinkoje arba į ją ateina. Matome, kad nuomininkų skaičiai paaugo, būstų nuomai paklausa yra padidėjusi ir ne tik dėl to, kad atėjo rugsėjis. Tad nuomos rinka yra tikrai gyvybinga“, – sako pašnekovas.

Visgi, NT ekspertai įspėja būti gyventojus, kad šie būtų budrūs ir rinkdamiesi būstą nuomai atsižvelgtų į kelis aspektus, kurie gali būti tarsi raudonos vėliavėlės, reiškiančios, kad galimai jie užkibo ant sukčiaus arba norinčio pasipelnyti žmogaus.

Būsto pirkimas

M. Čiulada sako, kad pirmiausia, norėdamas neapsigauti, būsimas nuomininkas turėtų įsitikinti, kad bendrauja su būsto savininku arba jo įgaliotu asmeniu. Tokią pačią raudoną vėliavėlę nurodo ir A. Antanavičius. Antras ženklas, kuris gali reikšti, kad nuomininkas užkibo ant sukčiaus – pernelyg geras nuomos pasiūlymas.

„Apgaulingi pasiūlymai akivaizdžiai dažniausiai būna pernelyg geri, kad būtų tiesa. Tai yra vėliavėlė, ženklas, kad nereikia patikėti rožiniais nuomotojo pažadais“, – sako A. Antanavičius.

Euros

Toliau, pasak eksperto – dar net neapžiūrėjus buto prašoma pervesti avansą, rezervacijos mokesį.

„Per nuotolį, neapžiūrėjus būsto, prašoma pervesti avansą ar rezervacijos mokestį, atsiranda istorija, kodėl negali savininkas dabar to turto aprodyti, bandoma sukurti iliuziją, kad kažkokia didelė konkurencija dėl to turto yra ir jo greitai neliks. Tokie ženklai reiškia, kad greičiausiai šio varianto reikia atsisakyti ir nerizikuoti. Visos rezervacijos per nuotolį kelia klausimų ir dėl to, kad paprastai nuomotojai nori pamatyti nuomininkus, kurie nori išsinuomoti jų turtą, savininkai renkasi nuomininkus, nori išsirinkti patikimus, tvarkingus“, – pabrėžia NT analitikas.

Raktai

M. Čiulada priduria, kad visais atvejais labai svarbu raštiškai fiksuoti visus susitarimus – užrašyti, kokio dydžio avansas, užstatas yra sutarti, kada jie sumokėti, kokiam laikotarpiui susitariama dėl būsto nuomos, kokiu adresu ir pan. Norint įsitikinti, kad žmogus, kuris dedasi esąs nuomojamo buto savininku, tikrai toks yra, tai galima padaryti paprašius jo pateikti įrodymus – Registrų centro išrašą apie nuosavybės teisę į konkretų NT objektą. Abu NT ekspertai rekomenduoja pasirašyti nuomos sutartį. Ką į ją būtina įtraukti, „Delfi būstas“ jau rašė, straipsnį galite rasti ČIA.

Pasak A. Antanavičiaus, nuomininkams dabartinė situacija nuomos rinkoje yra naudinga,todėl jis rekomenduoja nepulti paskui pirmą pasitaikiusį pasiūlymą – verčiau ramiai rinktis, nes yra iš ko, ir netgi galima galvoti apie nuomos kainų derybas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją