Šių dienų dilema: pirkti ar nuomoti?

NT ekspertas Mantas Mikočiūnas sako, kad šiuo metu pirmojo būsto pirkėjas turėtų būti pasiruošęs tam, jog banko įmoka galimai bus didesnė nei mėnesinis nuomos mokestis. Anot jo, pastaruosius 5-7 metus pirkėjai buvo įpratę prie atvirkštinės tendencijos, todėl anksčiau nekildavo klausimas, ar būstą pirkti, ar jį nuomotis. Deja, šiuo metu susiduriame su visai kitokiomis kainomis, todėl tos pačios vertės būstas jį nuomojant per mėnesį gali kainuoti pigiau nei jį įsigijus.

Tačiau M. Mikočiūnas parodo kitą medalio pusę: nuomos procesas neturi jokios išliekamosios vertės. Tuo tarpu pirkėjas, įsigijęs būstą ir pasiėmęs kreditą, netgi su didelėmis palūkanomis, gali būti tikras, kad vieną dieną tas turtas taps jo nuosavybe. Pasak NT eksperto, tą svarbu suvokti prieš perkant pirmąjį būstą.

Nauja lova buto kokybės neparodo

Pašnekovo tikinimu, atėjus apžiūrėti būsto, kuris sudomino pirkėją, jis neturėtų nukreipti savo dėmesio į baldus.

„Apžiūrint būstą, reikėtų atkreipti dėmesį į bazinius dalykus. Būtent tai, kas remontuojant galėtų lemti didžiausius kaštus. Tai yra sienos, lubos, grindys, sanitarinis mazgas, vonios kambarys ir virtuvė. Būtent šie dalykai ir atskleidžia būsto būklę. Nupirkti naują sofą, spintą ar lovą yra pats paprasčiausias žingsnis. Todėl labai svarbu neapsigauti pamačius būste naujus baldus, nes jie gali neturėti nieko bendro su būsto kokybe“, – kalbėjo M. Mikočiūnas.

Jis pabrėžė, kad svarbu būstą įvertinti ne tik dienos metu, bet ir vakare ar savaitgalį. Tokiu atveju įvairiapusiškiau atsiskleis parkavimo galimybės šalia namo, pačios laiptinės priežiūra ir kaimyniškumas ar netgi šviesos patekimas į būstą.

„Tai yra niuansai, kuriuos reikėtų pasistengti įvertinti maksimaliai. Netgi pasimuliuoti situacijomis, kaip tame būste galėtų vykti gyvenimas“, – sakė NT ekspertas.

JAV netgi egzistuoja praktika, kad žmonės, ketinantys įsigyti būstą, gali jame apsistoti savaitgaliui ar nakčiai. M. Mikočiūnas prisiminė ir Lietuvoje turėjęs tokių klientų, tačiau per 15 metų jų buvo vos trys. Tačiau du iš jų po trumpo pasibuvimo būste, jį vėliau įsigijo.

Būtina pasimatuoti kaip ir drabužį

NT ekspertas įsitikinęs, kad būsto apžiūros neturėtų užtęsti mėnesių mėnesius, jų gali pakakti vos poros, tačiau svarbiausia turėti kelis variantus, jog pirkėjas turėtų galimybę palyginti ir išsirinkti.

„Pirmos apžiūros metu galima apžiūrėti kelis butų variantus, o į antrą eiti jau konkrečiai išsirinkus kelis variantus ir juos palyginti. Jeigu apžiūra trunka kelias savaites – tai yra normalus procesas. Šiandien rinka nebėra tokia, kokia buvo prieš metus ar du, kai pardavėjai diktavo sąlygas, o prie jų durų stovėdavo pirkėjų eilė. Dabar pirkėjas turi galimybę apžiūrėti būstą, įvertinti savo galimybes ir galų gale apsispręsti“, – kalbėjo M. Mikočiūnas.

Pasak jo, ypač svarbu turėti galimybę rinktis iš kelių variantų ir ją prilygino drabužio pasimatavimui, nes niekad nežinosime, ar jis mums tiks, jeigu jis tik kabės ant pakabos ar stovės parduotuvės lentynoje.

„Jeigu norite įsitikinti, kad rūbas mums tiks, mums reikia jį pasimatuoti“, – pridūrė NT ekspertas.

Įvertinti savo finansines galimybes

Nekilnojamojo turto agentūros „Reala nekilnojamasis turtas“ vadovaujantis partneris Antanas Kišūnas sako, kad žmogus, nusprendęs įsigyti būstą su banko paskola, pirmiausia turėtų pasitikrinti savo kreditingumą.

„Šiuo metu bankai yra padidinę filtrą, todėl jeigu žmogus mano, kad kredito įstaiga kažko nemato, tai jis klysta. Šiandien linkėdamas gero žmonėms patariu iš kredito įstaigos neimti maksimalios suteikiamos sumos ir pasilikti rezervo“, – įsitikinęs pašnekovas.

Dar vienas svarbus aspektas: neskubėti mokėti avanso prieš rezervuojant perkamą būstą, nes, kaip pabrėžia ekspertas, jūsų kreditingumo problemos nėra pardavėjo problema.

Anot jo, pirmiausia rinkdamiesi būstą pirkėjai atsižvelgia į vietą ir į patį būstą. „Jeigu žmonės nenori klaidžioti, kaip akli kačiukai, jie pirmiausia turėtų atlikti namų darbus. Tai yra įvertinti savo perkamąją galią ir apibrėžti vietą, kur jie nori ieškoti turto. Taip pat kokį būstą nori įsigyti – senos ar naujos statybos name. Tai labai palengvina procesą“, – kalbėjo A. Kišūnas.

Pasak jo, planuojant įsigyti būstą senos statybos name, reikia įvertinti tokius veiksnius: kiek kainuos būsto išlaikymas, ar ruošiamasi renovuoti namą ir kiek renovacija galėtų kainuoti.

„Tai yra mokėjimai, apie kuriuos negalima pamiršti. Jeigu perkamas pirminės rinkos butas ir nori finansuoti jo įrengimą, tuomet reikia apskaičiuoti, kiek tai kainuos. Šiandien vien įrengimas be baldų kainuoja 350-450 eurų kvadratiniam metrui“, – pabrėžė pašnekovas.

Jo tikinimu, perkant įrengtą būstą, privalumas yra tas, kad pirkėjas galės neilgai trukus jame apsigyventi ir tokiu atveju mokėti tik banko paskolą. Tuo tarpu neįrengto būsto įrengimas gali trukti 2-4 mėnesius, kurių metu reikės ieškoti papildomos gyvenamosios vietos.

Nebijoti derėtis

Pasak A. Kišūno, pakankamai svarbus aspektas perkant pirmąjį būstą, kuris dažniausiai būna vieno ar dviejų kambarių, įvertinti buto likvidumą.

„Tai yra apgalvoti, ką darysi su butu, kai atsiras šeima, vaikai. Ar žmogus jį nuspręs nuomoti ar parduoti. Jeigu butas yra patogioje vietoje, tai rei6kia, kad jis bus patrauklus ir nuomininkams, kurie pasiruošę mokėti didesnę kainą. Taip pat jis bus daugiau vertas, jeigu žmogus jį nuspręs parduoti“, – kalbėjo pašnekovas.

Pasak A. Kišūno, didžiausia svertas renkantis būstą vis tik išlieka kaina, nes pardavėjai siekia iš to gauti kuo daugiau. Pašnekovo patarimu, prieš perkant būstą pasikalbėti su visiškai nešališkais žmonėmis, NT ekspertais ar vertintojai ir išsiaiškinti, ar pirkėjas nepermokės už būstą.

Pašnekovas išskyrė tokį pirkėjų segmentą, kuriems svarbu būstą įsigyti mieste ir kuo pigiau. Tai yra jie pirmam būstui skiria tiek, kiek išgali, jog nereikėtų nuomotis, o investuoti į savo turtą.

„Didieji miestai pastebimai plečiasi, todėl turtas juose yra saugiausia investicija. Prisiminkime, kaip prieš 15-20 metų atrodė Naujamiestis, Žirmūnai. Tai reiškia, jog mikrorajonai evoliucionuoja. Nereiškia, kad būsto, kuris šiandien yra nepatraukliame name, situacija po 5 ar 10 metų nebus kitokia. Procesai vyksta ir tas turtas, kurį investuojama nedaug, gali atnešti visai neblogą grąžą,“ – kalbėjo A. Kišūnas.

Jis tikina, kad su pardavėjais visada reikia bandyti derėtis, tačiau, vargu, ar pavyks apčiuopiamų rezultatų kalbant apie bankus.

„Bankas šiuo atveju yra stiprioji pusė. Žinoma, pasiderėti sveika ir su bankais, gauti pasiūlymus iš visų bankų. Nuolaidų atžvilgiu labiausiai pirmauja tas bankas, kurio klientas yra pirkėjas. Tačiau reikia nepamiršti, kad turtą įsigyja ne klientas, o bankas“, – pabrėžė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)