Likus kelioms dienoms iki rudens, sostinėje – sujudimas. Čia atvyko tūkstančiai naujakurių. Rakto nuo naujų namų bendrabučiuose laukti tenka ir pusdienį, o ką gaus – nežinia. Tačiau pasijusti lyg studentams gali tekti ir studijas jau baigusiems prieš kelis dešimtmečius. Sostinėje visiems naujakuriams teks gyventi kompaktiškai, nes visus reikalingus daiktus reikia sutalpinti į vis mažėjančio ploto butus, pavyzdžiui, 23 kv.m naujos statybos bute reikia suplanuoti ir virtuvę, ir darbo kambarį, ir miegamąjį, o tokio gyvenimo kaina – 700 eurų per mėnesį.

Kam svarbu kambarių skaičius, o piniginė jau dabar yra per plona, NT brokeriai siūlo kitą išeitį – naujo plano butus.

„Jeigu suplanavimas leidžia, tai virtuvė dažnai yra įrengiame didesniame kambaryje – svetainėje, o iš virtuvės yra daromas dar vienas kambarys“, – teigia NT brokeris Mantas Mikočiūnas.

Mantas Mikočiūnas

Tiesa, už tokį butą nuomininkui tenka pakloti daugiau. Prieš pertvarkymą jis kainuoja apie 400 eurų, po pertvarkymo – nuo 500 eurų per mėnesį.

„Nuomotojas, būsto savininkas, jis dažniausiai stengiasi pataikyti į tą laikotarpį, į tą sezoniškumą, kuris yra palankus jam kaip nuomotojui“, – sako M. Mikočiūnas.

NT analitikas Arnoldas Antanavičius teigia, kad NT rinkoje toks reiškinys kaip sezoniškumas nelabai egzistuoja. Tačiau jis sutinka, kad būsto nuomai šiemet iš karto atsirado, nes pernai jo labai trūko.

„Viena iš versijų yra ta, kad dalis savininkų, kuriems nepavyksta parduoti būsto už dabartines kainas, nenori daryti nuolaidų, mažinti kainų, <...> nusprendžia laukti ir nuomoti būstą“, – svarsto A. Antanavičius.

Arnoldas Antanavičius

Pasak jo, pagal dabartinę pasiūlą, paklausą nuomos rinkoje galime tikėtis kainų pokyčių.

„Nuomos kainos nebeturėtų augti, o galbūt netgi kažkiek koreguotis“, – teigia A. Antanavičius. Tai galėtų įvykti rudens pabaigoje-žiemą.