Pašnekovės teigimu, Lietuvoje NT kainos tampa per aukštos, todėl lietuviai aktyviau domisi būsto įsigijimo galimybėmis valstybėse, kuriose kainos, kai kuriais atvejais, ir kelis kartus mažesnės.

„Lietuvoje yra pakankamai didelė NT kainos, o, pavyzdžiui, Bulgarijoje naujos statybos būstas su pilna apdaila be baldų kainuoja nuo 1200-1300 Eur/kv. m. Čia švelnus klimatas, galima gyventi ir žiemą, ir vasarą. Tuo tarpu Lietuvoje, pajūrio regione, naujos statybos būstas su daline apdaila kainuoja nuo 3000 Eur/kv. m. Kaina svyruoja nuo objekto vietos“, – pažymi A. Bernatavičienė.

Jos teigimu, susidomėjimas NT kitose šalyse ėmė augti nuo karo Ukrainoje pradžios. Padidėjo būsto paklausa Ispanijoje, Bulgarijoje, Juodkalnijoje, Turkijoje.

„Žmonės dėl savęs, dėl savo saugumo norėjo turėti NT ir kitoje šalyje, ne tik Lietuvoje, investuoti ir gauti grąžą, o prireikus ir patiems persikelti“, – tikina NT ekspertė.

Kas perka NT užsienyje? A. Bernatavičienė išskiria dvi žmonių grupes. Viena – gyventojai, kurie turi NT Lietuvoje, žino, ką reiškia investuoti, ir nori tai padaryti užsienyje. Kita grupė žmonių – pinigų susitaupę ar palikimus gavę pirkėjai, kurie ieško buto už 60-80 tūkst. eurų.

„Lietuvoje už tokią kainą naujos statybos butų jau nebėra. Tuo tarpu Bulgarijoje už 50 tūkst. eurų galima įsigyti visiškai naujos statybos būstą su pilna apdaila prie jūros. Lietuvoje žemės sklypų NT vystymui nėra daug, todėl ir kainos aukštos. Tuo tarpu minėtose valstybėse dar nepasiekti NT vystymo pikai, vis dar yra daug laisvų plotų statyboms. Taip pat jose pigesnė darbo jėga“, – aiškina pašnekovė.

A. Bernatavičienė sako, kad susidomėjimas NT užsienyje auga, trūksta tik drąsos – žmonės abejoja, ar gali pasitikėti teisininkais, vystytojais užsienyje. Vis tik, pašnekovė rekomenduoja nepulti skolintis pinigų būstui užsienyje, ypač iš kitų valstybių bankų.

„Rekomenduoju pasidomėti, kokie procentai, kokios sąlygos, kokia sutartis. Jeigu trūksta dalies, bet ne visos sumos, tada gal ir verta pagalvoti apie skolinimąsi“, – pataria NT ekspertė.

Visą pokalbį žiūrėkite LNK žinių reportaže.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)