Šįkart „Delfi“ lankosi Vilniaus Valakampių mikrorajone, kuris tituluojamas kaip viena geidžiamiausių vietų gyventi. Skaičiuojama, jog šiame mikrorajone sklypų kainos svyruoja nuo 40 iki 70 tūkst. eurų už arą, atitinkamos ir būstų kainos.

Prabangių namų duris mums atveria agentūros „Baltic Sotheby’s International Reality“ NT investavimo ekspertė Kristina Marčiulevičienė. Tiesa, specialistė ne tik aprodo prabangų nekilnojamąjį turtą (NT), bet ir pakomentuoja, kokios tendencijos šiuo metu stebimos prabangių būstų rinkoje.

Dažniausiai ieško butų sostinės centre

Kaip teigia K. Marčiulevičienė, šiuo metu prabangių būstų pasiūla Vilniuje yra pagausėjusi. Anot pašnekovės, tai nulemia geopolitinė situacija – mat tautiečiai neretai parduoda savo turimą NT, o ypač tai daryti renkasi tie žmonės, kurie turi ne vienus namus.

Dėl šios priežasties, komentuoja specialistė, dabar yra geras metas dairytis prabangaus būsto.

Toliau K. Marčiulevičienė atskleidžia, jog šiuo metu paklausiausi yra 100-400 kv. metrų butai pačiame sostinės centre. Vis dėlto, komentuoja pašnekovė, tokių būstų nėra daug, todėl pirkėjų akys krypsta į Žvėryną, Valakampius, Nemenčinės plentą.

Žvėrynas

Kita vertus, pastebi NT ekspertė, prabangus būstas yra prieinamas ne visiems, pavyzdžiui, gyventojai neturi pakankamai nuosavų lėšų, o skolintis tokią sumą iš banko būtų per brangu. Esant tokiai situcijai, sako K. Marčiulevičienė, lietuviai renkasi prabangaus būsto nuomą.

Brangiausi praėjusių metų sandoriai

O ką iš tiesų galėtume vadinti prabangiu būstu? Tokį klausimą „Delfi“ uždavė NT investavimo ekspertei K. Marčiulevičienei. Anot pašnekovės, bendrąja prasme prabangus būstas – tai rafinuotas, modernus, elegantiškas ir stilingas būstas.

„Prabangai būtina gera vieta, jo aplinka ir kaimynystė, kokybiškas pastatas, architektūriniai ir technologiniai sprendimai, stilius. Kai visus šiuos kriterijus turtas atitinka, natūralu, kad ir kaina būna aukšta“, – komentuoja pašnekovė.

Tiesa, užsiminusi apie kainas, ji įvardija ir brangiausius praėjusių metų sandorius.

Remiantis „Baltic Sotheby’s International Realty“ duomenimis, teigia NT ekspertė, praėjusiais metais brangiausi parduoti namai Vilniuje buvo šie: Birutės g. – 4,6 mln. eurų, Gulbinų g. – apie 4 mln. eurų, Laurų g. – 2,75 mln. eurų.

Pinigai

Pasikalbėjus su NT eskperte K. Marčiulevičiene, laikas apžiūrėti realius prabangių būstų pavyzdžius. Šįkart „Delfi“ vyksta į Valakampius, kur pasisvečiuos dviejuose nuosavuose namuose.

Prabangūs namai Valakampiuose

Pirmiausia „Delfi“ lankosi Valakampiuose, Smilgų gatvėje, esančiame name. Tai dviejų aukštų gyvenamasis namas, kuriame įrengti keturi miegamieji ir keturi vonios kambariai. Name yra rūsys, kuriame – dviejų vietų garažas, vyno rūsys, ūkinės patalpos ir san. mazgas.

„Tai 380 kv. metrų ploto namas, aplink kurį driekiasi 10 arų sklypas. Namo interjeras – klasikinio stiliaus“, – taip pirmąjį „Delfi“ apžiūrimą būstą apibūdina NT ekspertė K. Mačiulevičienė.

Specialistė papildo, jos šis namas kainuoja 1 650 000 eurų, o tokius namus kaip šis dažniausiai renkasi šeimos su vaikais arba senjorų pora.

Kita stotelė – nuosavas namas Nemenčinės plente. Nors išvaizda šis būstas panašus į jau apžiūrėtąjį, visgi yra vienas skirtumas – Nemenčinės plente esantis namas kainuoja mažiau.

Tai būstas, kurio plotas – beveik 242 kv. metrų. Tai erdvus būstas su įrengtais keturiais miegamaisiais, trimis vonios kambariais. Gyvenamoji erdvė išsidėsčiusi per 3 aukštus, rūsyje pagalbinės patalpos, garažas.

Kaip patikina NT ekspertė K. Marčiulevičienė, tokio būsto dažniausiai dairosi tie pirkėjai, kurie nori erdvių namų, tačiau nenori apsikrauti namo priežiūros rūpesčiais.

Šis namas kainuoja 1 150 000 eurų.