Pirštuotės – bjaurios piktžolės, jos invazyvios, sunkiai išnaikinamos, vos prarasite budrumą, ir jos užkariaus jūsų veją. Iš vieno augalo atsiranda apie tūkstantis sėklų, o šios prigyja bet kokiomis sąlygomis – ar tai būtų saulėta vejos vieta, ar tamsiausi, nuošaliausi kampeliai.

Pirštuotes lengva išnaikinti su cheminių preparatais, kita vertus, jei norite pasitelkti ne chemines medžiagas, kurios nepadarytų žalos jūsų vejai ir jūsų šeimai, šis straipsnis skirta jums.

Štai kokomis natūraliomis priemonėmis galima išnaikinti pirštuotes.

Priešingai paplitusiam įsitikinimui, yra nemažai būdų išnaikinti pirštuotes ir be chemikalų. Kaip visada, rinkdamiesi natūralias kovos su pirštuotėmis priemones, turėkite omenyje, kad jos būtų nepavojingos vaikams ir augintiniams.

Organinės piktžolių naikinimo priemonės

Efektyviausias būdas išnaikinti pirštuotes – pasitelkti piktžolių naikinimo priemones. Yra pirktinių priemonių, kurių sudėtyje – vien natūralūs komponentai, nekenksmingi vaikams ir naminiams gyvūnams. Pakanka užpurkšti tokių priemonių ant kiekvieno piktžolės kelmelio, ir šie nudžius.

Tiesa, turėkite omenyje, kai kurios iš tokių priemonių nudžiovina ir žolę, todėl purkškite labai tiksliai ant piktžolių.

Priekinis namo kiemas


Verdantis vanduo

Jei užpilsite verdančio vandens ant pirštuotės, augalas greitai nunyks. Apliekite verdančiu vandeniu plačiau palink piktžolės krūmelį, kad karštas vanduo prasiskverbtų į visą šaknų sistemą ir veiksmingai sunaikintų augalą.

Verdantis vanduo sunaikins ir šalia piktžolių augančią žolę, todėl šį metodą pasitelkite ten, kur pirštuotės suvešėjusios ir jų pridygę tikrai daug.

Actas

Actas – puiki natūrali priemonė, kuri praverčia įvairiose srityse, nieko stebėtino, kad actą galima naudoti ir kieme bei sode. Actas efektyviai naikina pirštuotes ir kitokias piktžoles, tai visiškai natūrali, vaikams bei augintiniams nekenkianti priemonė. Geriausia tai, kad actas nepakenks žemei, nesunaikins joje maistingų medžiagų, ką daro daugelis chemikalų.

Gausiai apliekite pirštuotę actu (5 proc. ar didesniu drėgnumu). Galbūt ne iš karto pamatysite rezultatą, bet per dviejų savaičių laikotarpį pakartokite procesą kelis kartus – tada tikrai atsikratysite pirštuočių.


Saulė

Veiksmingas būdas naikinti pirštuotes, pasitelkus saulę. Šis būdas tiks nedideliems pirštuočių priaugusiems ploteliams.

Pirmiausia labai žemai nupjaukite tas vejos dalis, kuriose tankiai priaugę pirštuočių, tada užpurkškite ten vandens. Kitas žingsnis – apdenkite pirštuotes plastiko lakštais; lakštų kraštus prispauskite akmenimis. Palaukite pusantro mėnesio, o paskui užsėkite tose vietose norimos žolės.


Prislėkite pirštuotes sunkiu daiktu, kad jos nunyktų

Šis metodas irgi gana geras, nes pirštuotės negauna oro, saulės šviesos ir nunyksta per mėnesį–pusantro. Dideliais akmenimis arba plytomis prislėkite pirštuotes ir palikite kelioms savaitėms. Kai pirštuotės nunyks, išraukite jas ir užsėkite tas vietas žole.

Prevencinės priemonės nuo pirštuočių

Išnaikinus pirštuotes, kitas logiškas žingsnis – prevencija. Kad pirštuočių vėl neatsirastų, reikia sudaryti tokias sąlygas, kuriose joms būtų nepalanku augti.

Laistykite veją rečiau, bet gausiau

Pirštuotėms patinka vanduo, dažnai laistant jos klesti. Jūsų tikslas bus laistyti veją rečiau, bet gausiau, tada piktžolių šaknys neįsikeros, jos apskritai nuvys, o veja augs gražiai.

Priekinis namo kiemas


Nereikia pernelyg trumpai nupjauti vejos

Mes mėgstame nupjauti veją labai trumpai, kad paskui greitai netektų vėl pjauti. Šis metodas sutaupo laiko, energijos, kita vertus, taip sudaromos idealios sąlygos augti piktžolėms. Kai žolė yra trumputė, piktžolės gauna daugiau saulės šviesos, atsiranda daugiau vietos jų šaknims įsiskverbti. Pjaukite žolę ne itin trumpai, stenkitės nupjauti ne daugiau nei trečdalį žolių stiebų.


Sėkite vejos žolę kuo tankiau, kad neliktų vietos pirštuotėms

Labai šaunus metodas, padedantis apsisaugoti nuo pirštuočių. Pavasarį prisėkite labai daug žolės vejoje, kad ji sugertų visas maistingas medžiagas iš žemės ir kad piktžolės neliktų vietos.


Kuo dažniau išravėkite iš vejos piktžoles

Atrodytų, savaime suprantame, vis dėlto priminsime – jei dažnai neravėsite piktžolių, jos suvešės, prisės sėklų ir galiausiai užkariaus jūsų veją. Reguliariai ravėkite, tada pastebėsite piktžoles, kai jos bus dar jaunos, lengvai išraunamos.

Daugumą piktžolių nėra sunku išnaikinti, bet pirštuotės yra labai gajos ir sparčiai plintančios. Pirštuotes reikia naikinti, tada veja bus graži. Vejos priežiūra – daug laiko ir pastangų reikalaujantis darbas, užtai rezultatas – daili, žalia, švari veja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)