Iki 2022-ųjų prekybos išmaniosiomis namų technologijomis atnešamas indėlis į pasaulinę rinką turėtų sudaryti 53,45 mlrd. dolerių (43,84 mlrd. eurų), o solidi dalis šios sumos neabejotinai bus įnašas iš automatinių mikroklimato reguliavimo sistemų rinkos. Plečiantis šiai konkrečiai sferai ne tik gerėja žmonių gyvenimo kokybė ir patogumas, bet ir užtikrinamas taupesnis energijos vartojimas. Būtent energijos sąnaudos dėl vis masiškesnio oro kondicionavimo sistemų taikymo, kaip teigia specialistai, turėtų imti mažėti su neįtikėtinu pagreičiu. Išmanieji namų mikroklimato reguliavimo įrenginiai, jei kartais nežinojote, padeda sureguliuoti namų oro šildymą, vėsinimą ir kondicionavimą užtikrindami optimalias šilumos ir drėgmės sąlygas.

Kadangi sistemos veikia automatiškai, namų mikroklimatas nuolatos išlieka komfortiškas. Kuriant pačias pažangiausias sistemas prioritetiniu tikslu buvo laikytas energijos taupymo aspektas. Turint omenyje, kad daugiau nei 50 proc. visos namų ūkio suvartojamos energijos išeikvojama patalpų šildymui ir kondicionavimui, toks siekis laikytinas pagirtinu. Išmaniosios mikroklimato reguliavimo sistemos, žinoma, nuolatos matuoja temperatūrą bei kitus parametrus ir rodo juos specialiame ekrane.

Kokių prietaisų šiandien galima rasti rinkoje, skaitykite II straipsnio apie išmaniuosius įrenginius dalyje. I dalį galite rasti ČIA.

Išmanusis oro kondicionierius arba šilumos siurblys

Jei gyvenate bute ar name, kuriame neįmanoma įrengti centrinio šildymo sistemos, jums reikės išmaniojo oro kondicionieriaus. Šis prietaisas – vienas iš svarbiausių namų mikroklimato kontrolės sistemos elementų. Išmanusis oro kondicionierius reguliuoja oro temperatūrą individualiai kiekvienoje patalpoje, o ne visame name. Susiejus išmanųjį oro kondicionierių su bevieliu internetu (Wi-Fi), valdysite jį išmaniuoju telefonu.

Išmanieji kondicionieriai įprastai turi kelias nustatomas veikimo programas, dėl automatinio valdymo yra patogūs, taupo energiją. Galima nustatyti vėsinimo arba šildymo programą, stebėti išmaniojo kondicionieriaus filtro būklę, nustatyti geografinės padėties komandas ir pan. Nepakankamai funkcionalus išmanusis oro kondicionierius? Yra jį papildantis valdymo pultelis, kuris suteiks daugiau funkcionalumo, pvz., juo galėsite nustatyti tam tikras gaires temperatūros palaikymui ir pan.

Išmanioji orų stotelė

Oro sąlygos gali sutrikdyti įprastą gyvenimo ritmą. Meteorologinės orų prognozės suteikia informacijos apie prognozuojamą orą, vis tik meteorologinė stotis gali būti toli nuo jūsų gyvenamos vietos. O išmaniosios orų stotelės fiksuoja klimatą būtent ten, kur yra instaliuojamos. Jų davikliai fiksuoja vėją, oro slėgį, artėjantį lietų ir netgi UV spindulių lygį realiu laiku.

Išmaniosios orų stotelės šaunios tuo, kad ne šiaip renka duomenis, jos fiksuoja tuos duomenis, kurie reikalingi, kad kiti namų prietaisai tinkamai funkcionuotų. Pvz., jei anksti sutemsta, gali automatiškai įsijungti šviesa. Išmaniosios orų stotelės valdomos nuotoliniu būdu – išmaniojo telefono programėle, duomenimis galite dalintis su šeimos nariais.

Išmanusis šildymas

Išmanieji šildymo prietaisai – idealūs mikroklimato valdymo elementai. Kad ir kur būtumėte, šildymo prietaisas sušildys patalpą. Tokie išmanieji šildymo prietaisai yra nešiojami. Jei pamiršite išjungti, vietoje jūsų tai padarys laikmatis ir apsaugos nuo galimos žalos. Išmaniosios šildymo sistemos ilgai veikia ir yra lengvai valdomos.

Išmanioji šildymo sistema reguliuojama bevieliu interneto ryšiu, be to, keli gyventojai gali prisitaikyti temperatūrą savo kambaryje – kiekvienas pagal savo poreikį. Gali būti valdoma ir išmaniojo telefono programėle. Išmanioji šildymo sistema veikia kartu su termostatu, kad neviršytų jūsų norimos temperatūros, galima nustatyti vienokį ar kitokį veikimo režimą. Kai kurie modeliai reguliuoja namų orą – tai daro įmontuotas orą gryninantis prietaisas, kuris įsijungia automatiškai suprastėjus oro kokybei.

Išmanūs namai

Išmanusis ventiliatorius

Kalbant apie išmaniąsias namų mikroklimato kontrolės sistemas, nevalia pamiršti išmaniųjų ventiliatorių. Ventiliatorius kainuoja mažiau ir jo eksploatavimo išlaidos mažesnės nei oro kondicionavimo sistemų. Išmanieji ventiliatoriai turi drėgmės ir temperatūros daviklius, jie reguliuojami bevielio interneto ryšiu, su išmaniuoju telefonu, o tai daryti galėsite būdami bet kur. Išmaniajame ventiliatoriuje įdiegti judesio davikliai, taigi ventiliatorius automatiškai įsijungs, kai įeisite į patalpą, ir išsijungs, kai išeisite. Tai vienas patogiausių ir reikalingiausių išmaniojo mikroklimato kontrolės prietaisų.

Išmaniojo ventiliatoriaus sukimosi greitis reguliuojamas. Dažnai išmanusis ventiliatorius įrengiamas kartu su termostatu, kad namai būtų šildomi ir vėsinami efektyviau, o tuo pačiu sutaupoma energijos.

Išmanioji sistema, kuria reguliuojamos žaliuzės

Kas galėjo pagalvoti, kad vieną dieną bus galima reguliuoti žaliuzes savo išmaniuoju telefonu ar kad jos automatiškai nusileis ar pakils, priklausomai nuo oro sąlygų. Įsirengę išmaniąsias žaliuzes, valdysite jas prisilietimu išmaniojo telefono ekrane, o nustačius automatinio reguliavimo programą, nebereikės jų nuleidinėti ar pakelti rankomis – kaip minėta, programa reaguos į oro sąlygas. Išmaniosios žaliuzės yra su įmontuotais šviesos jutikliais, kurie ir reaguoja į apšvietimą lauke. Jei šviečia saulė, išmaniosios žaliuzės automatiškai nusileis, taigi, saulės šviesa neprikaitins namų. Yra įvairių gamintojų namų mikroklimato kontrolės prietaisų, kurie iš pat ryto kilstelės žaliuzes.

Virtuvė

Išmaniosios žaliuzės – būdas sutaupyti pinigų, nes namų šildymas ir vėsinimas jums kainuos mažiau. Išmanieji prietaisai būna įkraunami iš baterijų arba iš saulės baterijų (tokiu atveju nereikia sukti galvos dėl baterijų įkrovimo).

Išmaniosios mikroklimato kontrolės technikos privalumai

Gyvenimas turi būti paprastas, o išmaniųjų namų klimato kontrolės prietaisai būtent to ir suteikia – padaro mūsų gyvenimą lengvesnį, juk nereikia rankiniu būdu nustatinėti oro temperatūros ar drėgnumo lygio. Išmanieji prietaisai ne tik įneša į gyvenimą patogumo, bet ir padeda sutaupyti daug energijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)