Iki 2022-ųjų prekybos išmaniosiomis namų technologijomis atnešamas indėlis į pasaulinę rinką turėtų sudaryti 53,45 mlrd. dolerių (43,84 mlrd. eurų), o solidi dalis šios sumos neabejotinai bus įnašas iš automatinių mikroklimato reguliavimo sistemų rinkos. Plečiantis šiai konkrečiai sferai ne tik gerėja žmonių gyvenimo kokybė ir patogumas, bet ir užtikrinamas taupesnis energijos vartojimas. Būtent energijos sąnaudos dėl vis masiškesnio oro kondicionavimo sistemų taikymo, kaip teigia specialistai, turėtų imti mažėti su neįtikėtinu pagreičiu.

Išmanieji namų mikroklimato reguliavimo įrenginiai, jei kartais nežinojote, padeda sureguliuoti namų oro šildymą, vėsinimą ir kondicionavimą užtikrindami optimalias šilumos ir drėgmės sąlygas. Kadangi sistemos veikia automatiškai, namų mikroklimatas nuolatos išlieka komfortiškas. Kuriant pačias pažangiausias sistemas prioritetiniu tikslu buvo laikytas energijos taupymo aspektas. Turint omenyje, kad daugiau nei 50 proc. visos namų ūkio suvartojamos energijos išeikvojama patalpų šildymui ir kondicionavimui, toks siekis laikytinas pagirtinu. Išmaniosios mikroklimato reguliavimo sistemos, žinoma, nuolatos matuoja temperatūrą bei kitus parametrus ir rodo juos specialiame ekrane.

Mikroklimato reguliavimo įrenginiai patogūs dar ir todėl, kad nėra valdomi vien įprastais nuotolinio valdymo pultais arba ant korpuso esančiais mygtukais. Sistemos nuostatas galima keisti net per išmanųjį telefoną arba išmaniųjų namų įrenginių koncentratorių. Tai dar ne viskas: galima nustatyti automatiškai suveikiančius paleidiklius ir išmaniuosius parametrus (pavyzdžiui, geografinės zonos nuostatas), kurie už jus reguliuos įrenginius. Veikiant išmaniosioms funkcijoms, oro kondicionavimo sistema bus automatiškai išjungta, vos tik išeisite iš namų, ir automatiškai įjungta, vos tik ištarsite „Labas rytas“. Tai, žinoma, tik vienas pavyzdys.

Rinkoje siūloma keletas įrenginių, skirtų namų mikroklimatui reguliuoti. Pats metas apžvelgti kai kuriuos dėmesio vertus aparatus.

Išmanusis termostatas

Jei apsirūpinsite tinkamais namų mikroklimato reguliavimo įrenginiais, sistema užfiksuos jūsų prioritetus ir atitinkamai pakoreguos įvairias nuostatas. Išmanusis termostatas padeda automatizuoti mikroklimato reguliavimą ir sąveikauja su kitais išmaniaisiais įrenginiais, pavyzdžiui, valdančiais žaliuzes arba apšvietimą. Automatinis temperatūros reguliavimas gali būti vykdomas pagal jūsų pačių sudarytą grafiką arba parinktą režimą. Su tam tikromis zonomis galima susieti fiksuotas temperatūros nuostatas, kad būtų taupoma energija ar dėl kitų tikslų. Namų erdvių šildymą ir vėsinimą pavyks kontroliuoti net ir išvykus.

Išmanieji termostatai yra suderinami su kondicionierių sistemomis. Juos sudaro trys pagrindiniai komponentai. Vienas iš jų prijungiamas teisiai prie oro kondicionavimo sistemos. Šis komponentas užmezga tiesioginį ryšį su antruoju komponentu – termostato valdikliu. Trečias komponentas – tai išmanioji programėlė, teikianti galimybę paleisti įvairias išmaniojo termostato funkcijas.

Išmanusis termostatas

Išmanusis oro kondicionieriaus valdiklis

Jei turimas oro kondicionierius be ortakių, įsigyti išmanųjį valdiklį tiesiog privalote. Šis patalpų mikroklimato reguliavimo įrenginys bet kurį standartinį oro kondicionierių paverčia išmaniuoju. Naudodamiesi išmaniuoju oro kondicionieriaus valdikliu namuose sumontuotą kondicionierių galėsite valdyti per išmanųjį telefoną, vadinasi, iš bet kurios pasaulio vietos. Šiuo įrenginiu pavyks nustatyti temperatūros ir oro drėgmės lygmenis. Tai, žinoma, atliksite per išmanųjį telefoną.

Pažangiausi oro kondicionierių valdikliai leidžia pasirinkti geografinę zoną, temperatūros keitimo grafiką ir automatinius temperatūros kontroliavimo režimus. Juos suaktyvinus, valdiklis palaikys konkretų diapazoną atitinkančią temperatūrą, todėl oro sąlygos namuose visada bus idealios. Naudojantis išmaniosiomis funkcijomis pavyks ne tiktai užsitikrinti komfortą, bet ir taupyti elektros energiją.

Taigi, sujungtas su išmaniuoju valdikliu, įprastas, standartinis oro kondicionierius kaipmat pasipildys visomis išmaniojo kondicionieriaus funkcijomis.

Išmanųjį kondicionieriaus valdiklį galima pritvirtinti prie sienos arba laikyti ant stalo. Kai kurių modelių įrenginiai yra su fiziniais valdikliais arba gali būti nustatomi balso komandomis, tačiau visus galima kontroliuoti per išmanųjį telefoną.

Išmanusis kondicionieriaus valdiklis

Išmanusis oro valytuvas

Švarus, grynas oras – viena esminių sveikos gyvensenos sąlygų. Štai kodėl išmanųjį oro valytuvą derėtų laikyti vienu svarbiausių įrenginių išmaniųjų namų mikroklimato reguliavimo sistemoje. Juk niekas neabejoja, kaip svarbu stebėti patalpų oro kokybę, o oro valytuvas būtent tai ir atlieka. Šis įrenginys nuolatos tiria patalpų orą ir pagal jo kokybę koreguoja ventiliatoriaus greitį. Priemonė padeda stebėti oro kokybės kitimo tendencijas ir išsiaiškinti, kuriuo paros metu namų oras yra švariausias, o kuriuo – labiausiai užterštas. Jeigu naudosite šį įrenginį, bus nesunku suprasti, kokių toksinių medžiagų koncentracija kambarių ore didžiausia.

Oro valytuvai apsaugo nuo ore sklandančių kenksmingų dalelių ir chemikalų. Jie šalina dulkes, žiedadulkes, pelėsio sporas, sklaido dūmus bei kvapus ir pripildo gyvenamąją erdvę švaraus oro. Šie patalpų mikroklimato reguliavimo aparatai padeda užkirsti kelią astmai ir kitoms kvėpavimo takų problemoms.

Bene didžiausias išmaniojo oro valiklio teikiamas pranašumas – galimybė stebėti namų oro kokybę. Įrenginiai taip pat siūlo nemažai išmaniųjų funkcijų, tokių kaip išmanusis planavimas ir automatinės parinktys. Jie gali veikti keliais režimais ir filtruoti konkrečius ore esančius teršalus, pavyzdžiu, alergenus. Automatinio filtravimo parinktis palaiko nuolatinę namų oro švarą.

Išmanusis drėkintuvas

Oro drėkintuvas gali net labai pagerinti jūsų savijautą. Šie aparatai padeda apsisaugoti nuo nekokybiško oro daromos žalos. Jei patalpų ore stinga drėgmės, gali išsausėti gerklė, oda, išsivystyti sinusitas ir kt. Kai kurie drėkintuvai veikia net aromaterapijos režimu, todėl gali pasitarnauti kaip priemonė nuotaikai pakelti, depresijos ir nerimo simptomas numalšinti. Drėkintuvo skleidžiamas eterinių aliejų kvapas efektingai atgaivina gyvenamąją erdvę.

Išmanusis drėkintuvas matuoja patalpos oro drėgmę ir palaiko optimalų jos lygį. Kai drėgmės rodikliai pasiekia normą, drėkintuvas automatiškai nustoja veikti, o kai rodikliai ima prastėti, prietaisas vėl įsijungia.

Išmanusis drėkintuvas teikia ir begalę kitų naudingų funkcijų, tokių kaip išmanusis planavimas, pranešimų apie oro kokybę siuntimas ir kt. Šį aparatą tikrai įvertins tie, kurių namuose tvyro sausas arba prastos kokybės oras.

Išmanusis valytuvas

Išmanusis oro sausintuvas

Jei namuose įdiegta išmanioji mikroklimato reguliavimo sistema, tikrai neteks suvargti kontroliuojant patalpų oro drėgmę ir temperatūrą. Pagrindinis skirtumas tarp oro drėkintuvo ir sausintuvo yra tas, kad vienas įrenginys didina oro drėgmės lygį, o kitas, atvirkščiai – jį mažina. Visgi abudu padeda išvengti kai kurių kvėpavimo takų problemų, tokių kaip astma arba sekreto kaupimasis bronchuose.

Oro sausintuvas sugeria ore esančios drėgmės perteklių, o surinktą vandenį kaupia specialiame konteineryje.

Išmanųjį sausintuvą nesunku valdyti iš telefono per „Wi-Fi“. Įrenginio veikimo režimą, intensyvumą, drėgmės lygį ir kitus parametrus galima nustatyti bet kurią akimirką ir iš bet kurios vietos. Kadangi numatyta automatinio išjungimo funkcija, sausintuvas nustoja veikti, kai prisipildo vandens konteineris arba praėjus laikui, nustatytam naudojant išmaniojo planavimo funkciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)