Poreikiai ir įpročiai. Visų pirma reikia gerai apgalvoti savo poreikius ir įpročius. Dažnai virtuvė tampa namų branduoliu, kuriame ne tik gaminame maistą, valgome, bet ir priimame svečius, pramogaujame, į maisto gaminimo procesą įtraukiame šeimos narius ar draugus. Todėl planuojant baldus reikia gerai apgalvoti, kokia bus jos paskirtis: tik maisto ruošimo vieta ar ir poilsio bei svečių erdvė.

Interjero stilius. Reikėtų apgalvoti, koks baldų stilius bei spalviškumas yra artimas visų namų interjerui, pasvarstyti, ar linkstate į klasiką, ar į modernumą. Susidaryti viziją arba pasisemti įkvėpimo galima pasižvalgius internete, pavyzdžiui „Pinterest“ platformoje, skaitant interjero žurnalus, panagrinėjus baldų gamintojų katalogus ir, žinoma, užsukus į gamintojų salonus.

Kokybiškos medžiagos. Kokybiškai įrengta virtuvė vidutiniškai tarnauja apie 20 metų, todėl svarbiausias žingsnis – išsirinkti profesionalų, patikimą gamintoją ir kokybiškas medžiagas. Tikslinga ieškoti gamintojo, kuris turi baldų ekspoziciją, kurioje galima apžiūrėti baldų gamybos sprendimus, baldų stilius, medžiagas bei išpildymo kokybę, kur profesionalūs darbuotojai patars dėl technologinių ir ergonominių sprendimų, naujausių tendencijų, įrangos ir kitų priedų, medžiagų, jų praktiškumo bei priežiūros.

Projektavimas. Vykstant pas gamintoją reikėtų turėti virtuvės planą, kuriame būtų nurodyti instaliaciniai taškai: ventiliacijos, kanalizacijos mazgai, katilo, jei jis yra, išmatavimai. Taip pat būtų gerai turėti virtuvės patalpos nuotrauką, visų namų nuotraukas arba vizualizacijas – kad projektuotojas aiškiau įsivaizduotų kas reikalinga, koks stilius jums artimas.

Pagrindinės virtuvės projektavimo klaidos


Virtuvės baldai projektuojami per vėlai. Apie baldus reikėtų pradėti galvoti dar prieš įrengiant instaliacinius taškus. Yra tam tikri buitiniai prietaisai, už kurių negali būti instaliacinių mazgų, arba kaip tik jie būna suplanuoti per toli nuo tos vietos, kur buitinis prietaisas turėtų stovėti. Tokiu atveju sprendimus tenka derinti prie mazgų: dažnu atveju taip paaukojamas patogumas ir laisvė virtuvę suprojektuoti taip, kaip norisi.

Apšvietimas lubose įrengiamas anksčiau nei virtuvės baldai. Nepagalvojama, kad nuo lubų nors ir minimaliai nuleisti šviestuvai gali trukdyti atidarinėti viršutinių spintelių dureles. Jei apšvietimas suplanuotas per arti sienų, šviesa krenta tiesiai į spinteles, susidaro nepageidaujami šešėliai.Todėl apšvietimą reikėtų derinti prie virtuvės baldų, o ne atvirkščiai.

Pasirenkamas nepatogus baldų aukštis. Dažnai neatsižvelgiama į spintelių aukštį, nepagalvojama, kad aukštiems žmonėms reikėtų ir aukštesnio darbinio stalviršio, o žemiems – žemesnio. Ne visada apgalvojama, ar daiktus bus lengva pasiekti. Pavyzdžiui, projektuojant gilią kampinę spintelę reikėtų suplanuoti ir papildomą vidinį mecanizmą, kuris leistų patogiai susidėti ir pasiekti daiktus. Taip pat svarbu įrengti kuo daugiau stalčių: tai – patogiausias būdas daiktams laikyti, nes juos atidarius matomas visas spintelėse sandėliuojamų daiktų turinys.

Neįvertinamos techninės subtilybės. Žinotina, kad:

  • Platesnėse nei 90 cm spintelėse lentynos dažnai išlinksta.
  • Jei suplanuotas per plonas stalviršis, po kuriuo nėra baldinės atramos, jį lengva sulaužyti.
  • Nesuplanuotos užpildančios detalės kampinėms bei kraštinėms spintelėms neleidžia jų iki galo atidaryti, daužomos durelės į greta esančią sieną ar kitą 90° kampu suprojektuotą baldą.


Daugiau „Interjero ABC“ patarimų apie interjero dizainą kviečiame skaityti @interjeroABC Instagram paskyroje. Ankstesnius „Interjero ABC“ straipsnius taip pat galite perskaityti paspaudę ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją