„Naujo elektromobilio įsigijimo kaina vis dar yra žymiai didesnė nei benzininiu varikliu varomo automobilio, tačiau, vertinant ilgesnio laikotarpio eksploatacijos išlaidas, svarstyklės nusvyra į elektrifikuoto transporto pusę. Vartotojai jau ir patys apskaičiuoja, kad elektros išlaidos yra mažesnės už benzino ar dyzelino, todėl elektromobilių paklausa auga. Lietuvos transporto parke jų kol kas labai mažai – vos apie 0,5 proc., tačiau vien SEB banko lizingu įsigytų elektromobilių skaičius per metus išaugo 1,5 karto, taigi paklausos augimo tendencijos labai aiškios“, – sako SEB banko Lizingo departamento vadovas Simonas Norbutas.

Palygino dvi to paties modelio versijas

Vertindami elektromobilio ir benzinu varomo automobilio išlaikymo išlaidas SEB banko analitikai pasirinko gamintoją, siūlantį dvi skirtingas to paties modelio modifikacijas. Skaičiuojant penkerių metų įsigijimo ir eksploatacijos išlaidas buvo lyginami Lietuvos rinkoje siūlomi „Volvo XC40“ švelnusis hibridas ir 100 proc. elektrinis šio modelio analogas „XC 40 Recharge“. Naujo benzininio automobilio su švelniojo hibrido sistema kaina 2023 metų rugpjūtį siekė apie 43 000 eurų, o elektromobilio – 50 000 eurų.

Analizė apėmė visas automobilių eksploatacijos išlaidas. Techninės priežiūros kaina buvo skaičiuojama pagal gamintojo duomenis, įtraukti taršos, registracijos ir techninės priežiūros mokesčiai. Įvertintas nuvažiuojamas atstumas – 20 tūkst. km per metus arba 100 tūkst. km per penkerių metų eksploatacijos laikotarpį.

Atliekant skaičiavimus, įtraukta lizingo paslaugos kaina ir transporto priemonės draudimo išlaidos – ir įprasti nauji automobiliai, ir elektromobiliai, draudžiami kasko draudimu. Analizuojant buvo daroma prielaida, kad praėjus lizingo laikotarpiui likutinė kiekvieno automobilio vertė sudarys 30 proc. pradinės įsigijimo kainos.

Įkrauti pigiau nei pilti degalus

SEB banko analitikai atsižvelgė į tai, kad vystantis įkrovimo infrastruktūrai bei vykstant pokyčiams energetikos sektoriuje, prasiplėtė ir elektromobilių savininkų pasirinkimo galimybės, kur ir kokiu būdu įkrauti bateriją. Patogiausias pradinių investicijų nereikalaujantis variantas vis dar yra įkrovimas namuose naudojant buitinį kištukinį lizdą. Ekspertų skaičiavimais, taikant šį įkrovimo būdą mėnesio elektros energijos išlaidos yra beveik 50 proc. mažesnės nei jungiantis prie mokamų viešųjų stotelių.

Dar labiau įkrovimo išlaidas galima sumažinti įsirengus saulės elektrinę – saulės modulius ant stogo arba įsigijus nutolusios elektrinės dalį. Apskaičiuota, kad keturių asmenų šeimos poreikius patenkinanti ir reguliariai elektromobilio bateriją įkrauti leidžianti 8,2 kW galios saulės elektrinė atsiperka maždaug per ketverius su puse metų. Skaičiavimai buvo atlikti pagal 2023 metų rugpjūčio mėn. elektros kainas.

„Gaminantys vartotojai elektrą naudoja ne tik buities reikmėms. SEB apklausos duomenimis, būtent nuosavas elektrines turintys ar ketinantys įsigyti žmonės yra labiausiai linkę pirkti elektromobilius. Pirmenybę elektrifikuotam transportui teikia atitinkamai 25 ir 30 proc. turinčių bei ketinančių turėti saulės elektrinę apklaustųjų. Jie gauna dvigubą naudą – ne tik sumažina automobilio eksploatacijos išlaidas, bet ir įkraudami bateriją iš atsinaujinančių šaltinių gaunama energija naudojasi išties ekologišku transportu“, – sako S. Norbutas.

Remiantis „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) informacija, bendras gaminančių vartotojų skaičius nuo beveik 19 tūkst. 2022 metų pradžioje šoktelėjo iki daugiau nei 43 tūkst. praėjusių metų pabaigoje. 2023 metų rugpjūčio pradžioje bendras nuotolines saulės elektrines savo sklype ar ant stogo turinčių vartotojų skaičius jau viršijo 76 tūkst., o bendra galia siekė 779,6 megavatų.

SEB atlikti skaičiavimai parodė, kad benzininio automobilio išlaikymas jau yra brangesnis nei elektromobilio. Mėnesio degalų išlaidos važinėjant įprastu automobiliu yra 45 proc. didesnės nei įkraunant elektromobilio bateriją mokamose viešose stotelėse. Įkraunant elektromobilį namuose energijos išlaidos yra 2,8 karto mažesnės už degalų išlaidas. Taigi nors elektromobilio įsigijimo kaina ir gerokai didesnė, jo išlaikymas bus bent 10 proc. pigesnis nei elektromobilio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją