Visų pirma, šalies keliuose leidžiamas didesnis maksimalus greitis: automagistralėse lengvaisiais automobiliais, motociklais ir triračiais leidžiama važiuoti iki 130 km/val. greičiu, greitkeliuose – iki 120 km/val. Šie apribojimai galios iki spalio 31 d.

Vis dėlto policijos pareigūnai atkreipia dėmesį, kad vairuotojai neturėtų piktnaudžiauti nuo trečiadienio atsivėrusiomis galimybėmis. Pasirinkdamas važiavimo greitį, vairuotojas turi atsižvelgti į važiavimo sąlygas, ypač vietovės reljefą, kelio ir transporto priemonės būklę ir krovinį, meteorologines sąlygas, taip pat eismo intensyvumą, kad galėtų sustabdyti transporto priemonę iki bet kurios iš anksto numatomos kliūties. Vairuotojas turi sulėtinti greitį ir prireikus sustoti, jeigu to reikia dėl susidariusių aplinkybių, ypač kai blogas matomumas.

Ar verta skubėti keisti padangas?

Be to, nuo balandžio 1 d. oficialiai galima keisti žiemines padangas į vasarines. Važinėjantys dygliuotomis padangomis jas pasikeisti turi iki balandžio 10 d.

Tačiau vairuotojai taip pat turėtų gerai pagalvoti, ar jau pirmą dieną keisti padangas į vasarines. Kol kas oro temperatūra artima nuliui, todėl vasarinės padangos tokioms sąlygoms nėra tinkamos.

Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo skyriaus vedėjas Vidmantas Pumputis primena, kad žieminės padangos yra efektyviausios esant neigiamai temperatūrai ir teigiamai temperatūrai iki 15 laipsnių šilumos. Ekspertas aiškina, kad vasarinės padangos skiriasi tuo, jog guma, iš kurios jos pagamintos, yra kietesnė. Taigi esant temperatūrai, artimai nuliui, sukibimas su keliu tampa prastesnis ir stabdymo kelias pailgėja. Grėsmė saugumui, pasak V. Pumpučio, kyla ir tada, kai automobilio tempiama priekaba yra su vasarinėmis padangomis.

„Automobilis „apautas“ žieminėmis padangomis, o priekaba – vasarinėmis. Kas vyksta, kai staigiau paspaudžiamas stabdžio pedalas, o kelias slidus? Atsitinka taip, kad priekaba praranda stabilumą ir užsisuka link automobilio. Dėl to ir numatyta, kad ant priekabos ašies taip pat turi būti sumontuotos universalios ar žieminės padangos“, – lrt.lt aiškino saugaus eismo ekspertas.

Jis atkreipia dėmesį, kad žieminės padangos tebėra reikalingos.

„Taip, artėja pavasaris, keičiasi orai, vis daugiau saulėtų dienų, bet prognozuoti, kada bus tas laikas, kai tikrai galima pasikeisti padangas, sunku. Įvertinta daugiametė temperatūra ir pasirinktas laikas (padangų keitimui) yra balandžio 1 d. Vis dėlto padangų dilimas pastebimas tik tada, kai temperatūra aukštesnė kaip 15 laipsnių šilumos“, – pabrėžė V. Pumputis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)