Įrengė vaizdo kameras

Nuo šių metų pradžios vairavimo mokykloms įsigaliojo nauji reikalavimai. Būsimus vairuotojus ruošiančios mokyklos privalo filmuoti praktinio vairavimo įskaitą. Jos įrašą privalu saugoti metus.

Pasak uostamiesčio vairavimo mokyklų vadovų, būtent pastarasis reikalavimas privertė labiausiai pakratyti kišenes. Ne visi panoro įvardyti, kiek šis reikalavimas jiems atsiėjo.

Šnekesni mokyklų vadovai neslėpė, kad vaizdo kamerų įrengimas automobiliuose ir išlaidos įrašų archyvavimui atsiėjo apie porą tūkstančių litų.

Tačiau kai kurie instruktoriai gailėjosi ne dėl išleistų pinigų, o dėl nepastovių valdžios reikalavimų. Vairavimo mokyklos direktorius Bronius Zikaras pastebėjo, kad nauji reikalavimai gana greitai pamirštami arba pakeičiami dar naujesniais, o išlaidų niekas nekompensuoja.

Brangs keliais šimtais

Mokyklų vadovai neneigė, jog dėl sugriežtėjusių reikalavimų bus priversti didinti kursų kainas. Nors tvarka sugriežtinta nuo metų pradžios, tačiau mokyklos didinti kainų kol kas neskubėjo.

Kai kurių mokyklų atstovai tikino, kad senąja kaina paruoš paskutinę grupę ir tik tada pakels kainą. Kiti teigė nežiną, kada ryšis šiam žingsniui.

Tačiau nė vienas nesuabejojo, jog kaina tikrai kils. Juo labiau kad kolegos Vilniuje esą taip pasielgė iškart po Naujųjų.

Vairavimo mokyklos „Tiesus kelias“ direktorius Sigitas Miklovis tikino, kad su kolegomis Klaipėdoje draugiškai sutarta laikytis daugmaž vienos kainos.

Manoma, jog kursai uostamiestyje turėtų brangti 300–500 litų. Šiuo metu būsimieji vairuotojai už mokymus atseikėja nuo 1100 iki 1300 litų.

Tiesa, mokyklų vadovai nerimauja, kad kainų pakėlimas neatbaidytų ir taip gerokai praretėjusias būsimųjų vairuotojų gretas. Žiemą įprastai jų sulaukiama mažiau nei šiltuoju metų laiku.

Pastebėta, kad prieš dvejus metus įvedus naujovių būsimiems vairuotojams norinčiųjų mokytis gerokai sumažėjo. Pernai rudenį klaipėdiečiai vėl po truputį kursus pradėjo lankyti gausiau, tačiau dėl žadamos kelti kainos situacija ir vėl gali keistis.

Netenkina rezultatai

Nuo metų pradžios aukštesni reikalavimai keliami ir vairavimo mokyklų techninei mokymo bazei, darbuotojų kvalifikacijos kėlimui. Mokyklos privalo turėti arba nuomotis uždarą aikštelę asfalto ar betono danga ne didesniu nei 20 kilometrų spinduliu nuo savo patalpų.

Mokomieji automobiliai privalo būti ne senesni nei 15 metų. Vairavimo instruktoriai ir mokytojai privalės laikyti egzaminą „Regitroje“ kas penkerius metus.

Griežtinti reikalavimus privertė dažni vairavimo mokyklų veiklos trūkumai, prastesni nei kitose ES šalyse vairavimo egzamino laikymo rezultatai ir eismo įvykių statistika, pagal kurią daugiausia eismo nelaimių sukelia pradedantieji vairuotojai.