Nesu kategoriškai nusiteikęs prieš pokyčius, bet, manau, kad užtektų alkoholio ribą sumažinti iki 0,2 promilių. Įvesti nulio promilių įstatymą visiems nebūtų teisinga.

Jeigu šalyje būtų vedama tokia statistika, aš esu beveik garantuotas, kad vairuotojai, kurie buvo visiškai blaivūs arba įpūtė iki 0,4 promilės, sukėlė labai nedidelį procentą avarijų. Jų kaltininkais dažniausiai tampa vairuotojai, kurių kraujyje nustatoma mažiausiai 1 promilė alkoholio.

Todėl nemanau, kad nulio promilių įstatymas, kuris, jeigu Seimas pritars, įsigaliotų nuo šių metų vidurio, išspręstų vairavimo išgėrus problemą šalyje. Tai daugiau švietimo klausimas. Aš visada sakiau, sakau ir sakysiu, kad situaciją keliuose galima pakeisti tik ugdant vairuotoją nuo mažų dienų. Ilgalaikį efektą duos tik saugaus eismo švietimas, kultūringo, atsakingo, drausmingo vairuotojo ugdymas.

Man susidaro toks įspūdis, kad nulio promilių įstatymas ruošiamas alkoholikams, kurie vos paragavę alkoholio, jau nebegali sustoti.

Šiuo metu Europoje nulio promilių riba galioja Bulgarijoje, Vengrijoje, Čekijoje, Slovakijoje.

Kita Vidaus reikalų ministerijos inicijuota įstatymo pataisa dėl baudos balų sistemos, kurią taikant dažnai kelių eismo taisykles pažeidžiantiems asmenims laikinai būtų atimta teisė vairuoti, yra epizodinė priemonė, kuri gali būti labai greitai realizuojama.

Tai yra tam tikras moralinis aspektas. Per piniginę tai lyg ir nekerta, bet netekti vairuotojo pažymėjimo būtų labai didelis smūgis ne vienam vairuotojui. Esant tokiam gyvenimo tempui, kasdienybė be automobilio daugeliui yra sunkiai įsivaizduojama.

Matome, kad padėtis keliuose negerėja. Praėjusių metų rezultatai dar nėra aiškūs, tačiau per ankstesnius trejus metus Lietuvoje buvo fiksuota beveik 300 žūčių keliuose. Ar baudos balai čia padės?

Kažkiek turėtų padėti, jeigu viskas veiktų teisingai. Tačiau tvarka turi būti patvirtinta tokia, kad joje nebūtų vietos korupciniams elementams. Tik tuomet ji veiktų efektyviai.

Neabejoju, kad įvedus baudos balus, tie vairuotojai, kurie yra sąmoningi, tikrai pagalvos, kad reikia vairuoti atsakingiau, tačiau nesąmoningi vairuotojai kaip važinėjo, taip ir važinės, pažeisdami taisykles. Juk dažniausiai avarijos įvyksta dėl prastos vairuotojų kultūros, atsakomybės trūkumo.

Pataisose numatoma, kad pakartotinai kelių eismo taisykles pažeidžiantiems vairuotojams, per vienerius metus sukaupusiems 10 baudos balų, būtų atimta teisė vairuoti. Pradedantiesiems vairuotojams nustatyta 6 balų riba. Anksčiau baudos balų sistema Lietuvoje galiojo iki 2008 metų, tačiau vieša paslaptis, kad tuomet buvo ir daug spragų, leidžiančių pasireikšti korupcijai.

Vidaus reikalų ministerijos užregistruotose įstatymo pataisose taip pat yra numatyta, kad asmeniui, išklausiusiam papildomą vairuotojų mokymo kursą, pasibaigtų trijų balų, paskirtų jam už paskutinį pažeidimą ar kelis pažeidimus, galiojimas. Tačiau numatoma, kad tokia galimybe vairuotojai galėtų pasinaudoti tik vieną kartą per metus.

Šis pakeitimas, mano nuomone, yra labai geras, nes yra tokių vairuotojų, kuriems vairuotojo pažymėjimas yra reikalingas. Tokios alternatyvos palikimas suklydusiems vairuotojams leistų pasitaisyti ir vairuoti atsakingiau.

Tačiau norėčiau pabrėžti, kad mokymai turėtų būti kokybiški ir atsakingi, kad žmonės tikrai pajustų jų duodamą naudą ir vairuotų drausmingiau ne bijodami gauti baudos balų, o suprasdami, kad tą daryti privalu norint apsaugoti save ir kitus.

Autorius yra Lietuvos automobilininkų sąjungos prezidentas, Alytaus autoklubo vadovas