Įvykiai smulkūs – nuostolių suma didelė

Pasak Artūro Juodeikio, „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento vadovo, įsibėgėjus dovanų pirkimo karštinei, stovėjimo aikštelės prekybos centruose tampa perpildytos. Nors dažniausiai jose nutinka smulkūs eismo įvykiai – tokios situacijos vis tiek pareikalauja papildomų išlaidų ir gaišina laiką.

„Prekybos centrų, visuomeninių įstaigų, daugiabučių namų aikštelėse avarijos paprastai nutinka parkuojant automobilį, važiuojant atbulomis, netrūksta ir durelėmis nudaužytų šonų. Tokių nuostolių vidutinė suma viršija 800 eurų. Pernai per 11 mėnesių išmokėjome daugiau nei 7,3 mln. eurų nuostoliams padengti. Šiemet per tą patį laikotarpį nuostolių sumos jau viršijo 8,6 mln. eurų. Taigi smulkūs susidūrimai gali pridaryti išties nemažai bėdos“, – komentuoja A. Juodeikis.

Nuo atsakomybės neapsaugos ir paliktas raštelis

Anot eksperto, per tokius susidūrimus dažniausiai pažeidžiamas automobilio dažų sluoksnis, įlenkiamas ar kitaip apgadinamas sparnas, durelės.

„Net jei abi transporto priemonės nejuda ir variklis neužvestas, o atidarant dureles subraižomas ar įlenkiamas kitas automobilis – tai jau yra eismo įvykis. Tokiu atveju pildoma įvykio deklaracija, o padaryta žala atlyginama pagal privalomąjį transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimą“, – sako A. Juodeikis.

Draudimo bendrovės atstovas primena, kad apgadinus svetimą automobilį, jokiu būdu negalima pasišalinti iš įvykio vietos – tai užtraukia rimtas pasekmes.

„Vis dėlto pasitaiko tokių atvejų, kai transporto priemonė randama apgadinta, o kaltininkas dingęs. Tokiu atveju padeda kasko draudimas, kuris atlygina kliento patirtą žalą. Svarbiausia yra užfiksuoti įvykį, nufotografuoti nuostolius ir kreiptis į savo draudimo bendrovę“, – primena „Lietuvos draudimo“ ekspertas.

Jis pažymi, kad dauguma aikštelių prie prekybos centrų yra filmuojamos, netrūksta ir liudininkų, todėl atsakomybės išvengti nepavyks. Nukentėjusiam asmeniui paliktas raštelis – taip pat ne išeitis, nes tai nesušvelnina pažeidimo ir nepadeda išvengti administracinės atsakomybės.

Nebandykite gudrauti – paslaugumo dabar reikia visiems

Tokių nelaimių stovėjimo aikštelėse gruodį padaugėja, nes žmonės yra labiau išsiblaškę, skuba, rankose dažnai turi daug pirkinių. A. Juodeikis pastebi, kad vis dėlto nuostolių reikėtų pabandyti išvengti, atsižvelgiant į keletą paprastų dalykų.

„Kalbant apie durelėmis nudaužytus automobilių šonus, užtenka stipresnio vėjo gūsio ar per skubėjimą neatsargaus judesio, kad apgadintumėte kitą transporto priemonę. Todėl net jei labai skubate – atkreipkite dėmesį į aplink esančius automobilius. Jei esate su vaikais – jiems taip pat priminkite, kad elgtųsi atsargiai ir atidžiai.

Jei matote, kad išlipti iš savo automobilio bus sudėtinga – verčiau pirmiausia išlaipinkite keleivius, o tik tada pastatykite transporto priemonę. Taip gali pavykti išvengti nelaimingų nutikimų“, – sako draudimo ekspertas.

Pasak A. Juodeikio, šiuo skubėjimo kupinu laikotarpiu reiktų būti atidesniems. Parkuojant automobilį reiktų įvertinti, kiek vietos palikta jūsų automobiliui ar kiek jos paliksite kitam vairuotojui.

„Išvykdami iš stovėjimo vietos ar aikštelės, taip pat būkite budresni, nepamirškite elementarių kelių eismo taisyklių važiuodami atbuline eiga ar darydami posūkio manevrą. Nebandykite gudrauti – paslaugumo šiuo metu reikia kiekvienam. Ypač, kai žiemą stabdymo kelias ilgesnis, o matomumas – prastesnis“, – patarimais dalinasi „Lietuvos draudimo“ žalų ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją