Nepaisant to, kad avarijų ir sužalotų žmonių bėgant metams mažėja, niekada negalime žinoti, kada nelaimė atsitiks mums, arba mūsų panosėje. Jei taip nutiktų – ar žinote, kaip teisingai elgtis, kad nepakenktumėte nei sau, nei tam eismo dalyviui, kuriam bandote padėti? Autoplius.lt pateikia įžvalgas, kaip reikėtų tinkamai elgtis patekus į tokią situaciją.

Jei netikėtai pirmieji atsidūrėte eismo įvykio vietoje, o galbūt incidentas nutiko prieš jūsų akis, yra keletas veiksmų, kuriuos būtina atlikti, kad įvykusi avarija nebūtų antros nelaimės priežastimi ir, žinoma, dėl to, kad nukentėjusiems būtų galima kuo greičiau suteikti būtinąją pagalbą.

112

Vienas pirmųjų dalykų, ką turite padaryti – įspėti tarnybas apie įvykusį eismo įvykį. Priklausomai nuo situacijos, tai gali būti policija, greitoji medicinos pagalba, ugniagesiai galbėtojai ar net visi kartu. Jei pagalbą iškviesite iš karto – atliekant kitus veiksmus ji jau bus pakeliui.

Pastatykite savo automobilį

Nieko nelaukdami pastatykite savo automobilį kelkraštyje ir įjunkite avarinę šviesos signalizaciją. Jei avarija įvyko iš karto už posūkio, pastatykite savo transporto priemonę dar prieš posūkį, kad atvažiuojantys eismo dalyviai avarinius žibintus matytų kuo anksčiau ir įvažiuodami į posūkį galėtų pasirinkti saugų greitį. Sustojusio automobilio gale pastatykite avarinio sustojimo ženklą. Jei įvykis įvyko mieste, ženklą reikėtų statyti ne mažesniu kaip 25 metrų atstumu už sustojusio automobilio, jei užmiestyje – ne mažiau kaip už 50 metrų.

Atkreipkite kitų eismo dalyvių dėmesį

Pasirūpinkite ir savo saugumu bei išlipę iš automobilio apsivilkite ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais. Tai itin svarbu, jei avarija įvyko tamsiu paros metu, intensyviai sningant, lyjant ar esant rūkui. Jei turite žibintuvėlį ar atšvaitą – tai taip pat gali būti elementai, kurie padės atkreipti kitų eismo dalyvių dėmesį. Jei sustojote ne vienas – paprašykite kitų vairuotojų daryti tą patį iš kitos pusės.

Patikrinkite transporto priemones

Jei yra galimybė – patikrinkite avarijoje dalyvavusias transporto priemones. Priklausomai nuo eismo įvykio tipo, būtina užtikrinti, kad automobiliai nesukeltų dar skaudesnių pasekmių. Jei varikliai vis dar veikia – išjunkite ne tik juos, bet jei įmanoma – atjunkite ir automobilio 12 voltų akumuliatorių. Jei kyla rizika, kad automobiliai gali pradėti riedėti – užtraukite rankinį stabdį, arba pakiškite ką nors po ratais.

Sužalotieji

Kai eismo įvykio vieta apsaugota, patikrinkite sužeistuosius. Visų pirma bandykite su jais pasikalbėti, paklausti, kur jaučia skausmą ir kuri vieta yra sužeista. Pirmiausia patikrinkite būklę tų, kurie neskleidžia jokio garso. Jei žmogus rėkia ar verkia – vadinasi jis kvėpuoja. Taip pat – jei eismo įvykis buvo didelis, apžiūrėkite aplinką. Gali būti, kad avarijos metu žmogus iškrito iš automobilio.

Žinoma, jei įvyko didelė avarija, pirmiausia reikėtų dėmesį skirti nukentėjusiems ir jiems padėti, jei tai įmanoma. Kai kuriais atvejais gali prireikti atlikti gaivinimą ir širdies masažą, galbūt netgi panaudoti neseniai vaistinėlėse atsiradusius turniketus, jei eismo įvykio metu žmogui buvo nutraukta galūnė ir kyla rizika, kad jis gali mirtinai nukraujuoti. Tokiu atveju pirmiausia reikėtų rūpintis ne aplinka, o žmonėmis.

Judinimas

Jei nesate gydytojas ir nesugebate patikrinti kas nutiko sužeistajam – visuomet galvokite, kad žmogus gali būti patyręs galvos, kaklo ar stuburo traumą, kurios yra tiesiog nematomos. Tad bandymas žmogų pajudinti gali jam pakenkti. Judinti tokius nukentėjusiuosius galima tik tokiu atveju, jei jiems gresia akivaizdus pavojus: sudegti, nuskęsti ar uždusti. Jei tenka žmogų judinti, prilaikykite kaklą ir galvą. Jei įmanoma, tai darykite ne vieni, o su pagalba.

Tylūs sužalotieji

Jei radote nukentėjusiųjų, kurie yra be sąmonės ir nejuda – įsitikinkite ar jie kvėpuoja. Jei kvėpavimas lėtas – patikrinkite ar burnoje nėra nieko, kas galėtų trukdyti kvėpavimui. Įsitikinkite, kad nukentėjusysis yra tokioje padėtyje, kurioje kvėpavimo takai yra atviri. Jei kvėpavimo nėra – perkelkite žmogų į tokią padėtį, kad būtų galima atlikti dirbtinį kvėpavimą. Tuomet pradėkite gaivinimą.

Dirbtinis kvėpavimas

Jei tektų gaivinti be sąmonės esantį žmogų – prisiminkite: 2 įpūtimai ir 30 krūtinės ląstos paspaudimų suaugusiam ir 2 įpūtimai bei 15 paspaudimų vaikui. Būtent paspaudimai yra svarbiausi. Jie pompuoja širdį bei padeda tekėti kraujui, kuris ir yra svarbiausias smegenims. Viską kartoti reikia iki tos akimirkos, kol šalia jūsų atsidurs greitosios medicinos pagalbos medikai ir perims darbą. Krūtinę spausti reikia viso kūno svoriu, iki maždaug 3 – 5 cm gylio. Vieta, kurią reikia spausti – maždaug 2 pirštai nuo krūtinkaulio apačios. Atliekant oro įpūtimus būtinai užspausti nukentėjusio nosį, kad oras neišeitų per ją.

Kraujavimas

Jei sužeistieji stipriai kraujuoja, būtinai užspauskite žaidas. Jei turite po ranka vaistinėlę – apvyniokite švariu tvarsčiu ir stipriai užspauskite. Jei vaistinėlės nėra – galima panaudoti diržą, džemperį, kelnes, marškinėlius ar bet kokį kitą rūbą, kurį būtų galima surišti.

Bendraukite

Jei pirmoji pagalba suteikta ir gyvybei pavojaus nėra – pabendraukite su nukentėjusiais. Kalbėkite ramiai, stenkitės nuraminti eismo įvykio dalyvius ir nekelti panikos. Avarijose dalyvavusius žmones dažnai apima šokas ir jie esamuoju metu nejaučia skausmo, todėl juda, nusiima striukes, batus ar kitus rūbus. Stenkitės neleisti jiems to daryti. Nuimtas batas kartais gali lemti paskutinių, koją vis dar prie kūno laikančių, sausgyslių plyšimą. Jei bendrauti pavyksta – galite paklausti apie eismo įvykio eigą. Tokiu atveju galėsite suteikti dar daugiau informacijos atvykusiems medikams.

Greitoji pagalba

Taip pat labai svarbu pagalvoti ir apie tai, kad greitoji medicinos pagalba atvykusi turės pasiekti sužeistuosius. Jei įmanoma – padarykite jiems vietos. Atvykus – parodykite, kur patogus ir saugus privažiavimas. Priėjus medikams pasitraukite ir leiskite jiems patogiai dirbti. Žinoma, nebent iš medikų gausite kitokius nurodymus: užspausti žaizdą ar padėti panešti. Kol medikai dirba – suteikite jiems visą informaciją apie tai, kokius veiksmus atlikote bei ką jums pasakojo avarijos dalyviai.

Tai – pagrindiniai veiksmai, kuriuos būtina atlikti, siekiant padėti eismo įvykio metu nukentėjusiems žmonėms. Vis dėlto, dar iki tokių įvykių reikėtų pasigilinti į tai, kaip atlikti kai kuriuos iš aprašytų veiksmų. Ypač – dirbtinį kvėpavimą. Galbūt šių įgūdžių jums niekada ir neprireiks. O gal prireiks vos 1 kartą. Tačiau ir viena išgelbėta gyvybė to verta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją