Bandydami parduoti nenaują automobilį, žmonės neretai daro daug klaidų, o didžiausios iš jų gresia rimtais finansiniais nuostoliais ir kaip reikiant ištampytais nervais.

Daugiausia klaidų daroma dėl paprasčiausio nežinojimo ar patirties stygiaus. Kartais koją kiša ir ankstesnė patirtis. Potencialūs automobilio pirkėjai šiais laikais gana išrankūs – kitaip tariant, jie tikisi gero automobilio už gerą kainą.

Jūsų – kaip pardavėjo – užduotis yra sąžiningai įvertinti siūlomą prekę ir įsitikinti, kad turime reikalų su sąžiningu potencialiu pirkėju. Net ir XXI amžiuje sukčiai ir apgavikai niekur nedingo – baisiausia tai, kad ištobulėjo jų veiklos metodai.

Tam, kad automobilio perleidimas kitam savininkui sukeltų kuo mažiau streso ir atneštų naudos, siūlome įsiklausyti į specialistų patarimus ir siūlymus. Prieš imdamiesi šios atsakingos užduoties – bandymo parduoti savo transporto priemonę – įsitikinkite, kad jūsų tikslas tikrai yra jį parduoti.

Svarbu ir nesitikėti skubių rezultatų, kitaip tariant, nekurpkite planų, kur jau rytoj išleisite gautus pinigus. Net ir kone idealiu kainos ir kokybės atveju (net ir parengus tobulą skelbimą) pardavimo procesas gali užtrukti.

Taigi apsisprendėte parduoti savo automobilį – nuo ko pradėti?

Protingai parinkta kaina

Pirmiausia pasižvalgykite skelbimų portaluose internete, perskaitykite ir paanalizuokite kuo daugiau siūlymų, juk juos parengė tokie patys žmonės, kaip ir jūs. Ekspertai siūlo kliautis tik pavyzdžiais iš patikimų skelbimų svetainių ir didžiausią dėmesį skirti kainoms, kurių pardavėjai nori už automobilius, panašius į jūsų siūlomą transporto priemonę.

Sudarykite kainų amplitudės lentelę. Tuomet suskaičiuokite kainos vidurkį ir išsiaiškinkite, kaip atrodo panašiai tiek kainuojantys automobiliai. Ar jie atrodo geriau nei jūsiškis? Ar išsiskiria kokiais nors privalumais? Galbūt mažesne rida? Būtina savo automobilį įvertinti kaip įmanoma objektyviau, nes jūsų automobilis paprasčiausiai negali kainuoti daugiau nei kita panašios būklės transporto priemonė – nebent esate garsenybė, tada – kita kalba.

Švaros nebus per daug

Kaip ten bebūtų, norisi tikėti, kad parduodate techniškai tvarkingą automobilį, į kurį galima tiesiog sėsti ir važiuoti. Kitaip tariant, nevalia nuo potencialių pirkėjų slėpti jokių transporto priemonės trūkumų.

Ne mažiau svarbu ne tik tai, kas automobilio viduje. Svarbu skirti reikiamą dėmesį estetiniams klausimams ir elementariai švarai. Taigi pirmiausia, ką turėtume padaryti, kruopščiai savo automobilį išvalyti. Būtina pašalinti visus lipdukus, išsiimti asmeninius daiktus, viską nuplauti, išplauti ir išblizginti.

Galite tuo užsiimti patys, galite šią užduotį patikėti profesionalams – šiuo atveju svarbiausias rezultatas. Išsiurbkite sėdynes, kilimėlius, išvalykite bagažinę. Tiesą sakant, pravartu pasirūpinti ir švara po variklio skyrių dengiančiu gaubtu.

Kalbant apie švarą, daugiau yra geriau. Pasirūpinkite nepigiu kvapu automobiliui – skystų produktų patariama vengti, nes nuo jų gali likti dėmių ant sėdynių apmušalų, ko jums tikrai nereikia. Jeigu rūkote, nedelsiant liaukitės tai darę automobilyje. Rūkalų dvokas automobilio salone gali išlikti savaitėmis ir net mėnesiais.

Fotosesija

Taigi, išblizginote ir išvalėte savo numylėtą automobilį. Kitaip tariant, jūsų transporto priemonė jau pasirengusi svarbiai fotosesijai, galbūt padėsiančiai surasti naują šeimininką. Jeigu abejojate, ar pavyks pačiam padaryti gerų nuotraukų, paprašykite bičiulių pagalbos.

Nuotraukos – labai svarbu: jos gali tiek sudominti, tiek atbaidyti potencialius pirkėjus. Jūs, savaime suprantama, žinote, kaip iš tikrųjų atrodo jūsų automobilis, tačiau pirkėjas to tikrai nežino. Verta pasistengti, kad ir jis automobilį pamatytų jūsų akimis.

Visais įmanomais būdais venkite prastos kokybės nuotraukų ir pasirūpinkite gausia galerija, kuri neabejotinai pravers tuo atveju, jeigu potencialus pirkėjas paprašys daugiau fotografijų. Nusprendę automobilio fotosesijos imtis savarankiškai, nedarykite jos prie savo garažo – geriau nepatingėkite paieškoti gražios vietos, kurios fone jūsų transporto priemonė atrodytų patraukliai.

Ekspertai pataria automobilio nefotografuoti anksti ryte ar viduryje dienos, nes saulė gali kaip reikiant sugadinti nuotraukas. Nesinaudokite jokiomis nuotraukų koregavimo programomis – juk nenorite, kad potencialus pirkėjas iš jūsų automobilio imtų tikėtis per daug ir, jį apžiūrėjęs gyvai, skaudžiai nusiviltų ir, savaime suprantama, jo nepirktų.

Sąžiningas skelbimas be gramatinių klaidų

Jau turite kokybiškų automobilio nuotraukų – kas toliau? Parenkite sąžiningą ir detalų skelbimą. Įvardykite ir aprašykite kiekvieną jūsų transporto priemonės ypatybę. Tiksliai nurodykite ridą, galią, aprašykite pavarų dėžę, ratus ir pateikite kitą potencialiam pirkėjui būtiną ir aktualią informaciją.

Būtinai paminėkite jums palankius faktus, pavyzdžiui, jeigu esate pirmasis savininkas, arba dar nesibaigė garantinis aptarnavimas. Svarbu, kad skelbime nebūtų gramatinių klaidų.

Priklausomai nuo to, kokį automobilį ir už kiek norite parduoti, pirmųjų interesantų galite sulaukti jau po kelių valandų ar dienų. Du kartus perskaitykite gautus klausimus ir pateikite mandagų ir išsamų atsakymą, net jeigu ir turite atsakyti „ne“. Sulaukę skambučio, kalbėkite ramiai, aiškiai ir mandagiai. Prisiminkite: niekas nenorės nieko pirkti iš žmogaus, kuris elgiasi kaip kvailys ar nepraustaburnis.

Jeigu jūsų automobiliu susidomėjo žmogus iš kito miesto, pravartu jam pasiūlyti filmuotą pažintinę medžiagą apie siūlomą transporto priemonę ir pasidomėti, galbūt atsirastų patikimas žmogus, kuriam būtų patogu vietoj jo apžiūrėti automobilį jūsų mieste. Tokiu būdų pavyktų sutaupyti nemažai pinigų kelionėms ir galbūt, kad ir nuotoliniu būdu, net sukirsti rankomis.

Jokiais būdais nesitrenkite į kitą šalies galą vien tam, kad susitiktumėte su žmogumi, kuris neaišku, ar norės pirkti jūsų automobilį. Greičiausiai tiesiog be reikalo sugaišite nemažai brangaus laiko, pinigų degalams ir nervų.

Susitikimas su pirkėju ir derybos

Kai galiausiai sutariate dėl susitikimo su potencialiu pirkėju laiko ir vietos (užuomina: būtų gerai, kad tai nebūtų jūsų namai ir nebūtų nakties metas), atsiranda realios vilties pasiekti užsibrėžtą tikslą – parduoti savo transporto priemonę. Nebloga mintis ką nors iš artimų žmonių informuoti, kur vykstate ir ką ketinate daryti. Dar geriau dėl saugumo ir kompanijos pasiimti draugą ar giminaitį. Kaip ten bebūtų, atsarga gėdos nedaro.

Į susitikimą atvykite laiku, elkitės mandagiai ir paslaugiai. Nepraraskite budrumo ir įklausykite, ką sako nuojauta – jeigu kirba bent menkiausias įtarimas ir sutiktas žmogus nekelia pasitikėjimo, neleiskite jam vairuoti jūsų automobilio.

Jeigu susitarėte susitikti automobilių stovėjimo aikštelėje, automobilį pasistatykite ten, iš kur vagystės atveju būtų sunkiau išvažiuoti – taip atgrasytume potencialius vagis. Jokiais būdais automobilyje, kurį išbandyti duosite susidomėjusiam žmogui, nepalikite asmeninių daiktų. Be to, nepalikite raktelių, jeigu persėdate į keleivio vietą.

Mintyse nusistatykite kainą, iki kurios potencialus pirkėjas galėtų derėtis. Patikėkite – derėsis visi iki vieno, tad turėtumėte tam pasirengti ir nusistatyti ribą, žemiau kurios nenusileisite. Šiuo atveju svarbiausia rasti sprendimą, kuris tenkintų abi puses.

Svarbu suvokti, kad toli gražu ne visi bandymai susitarti baigiasi sėkmingai, tačiau labai svarbu neprarasti savitvardos – visai gali būti, kad kitą dieną pirkėjas bus viską gerai apgalvojęs ir priims jūsų pasiūlymą.

Ekspertai pataria ir neparduoti pirmam pasitaikiusiam pirkėjui – vertėtų apsišarvuoti kantrybe. Nepatingėkite pasikalbėti su potencialais pirkėjais: galbūt paaiškės, kad jie iš automobilio tikisi to, ko jis pasiūlyti iš tikrųjų negali. Puikiausias pavyzdys – itin galingas automobilis pradedančiam vairuotojui. Juk jis gali automobilį sudaužyti dar neišvažiavęs iš stovėjimo aikštelės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)