Pasak „Audi“ ir „Volkswagen“ servisų specialistų, pavasarinis padangų keitimas yra tinkamas metas patikrinti važiuoklę, nes žiemą ir pavasarį temperatūrai svyruojant apie nulį, keliuose atsiranda duobių, kurios tampa dažna važiuoklės ir automobilio pakabos pažeidimų priežastimi. Taip pat svarbu patikrinti ratų geometriją ir prireikus ją sureguliuoti, kad padangos dėvėtųsi tolygiai bei pailgėtų jų protektoriaus gyvavimo laikas.

„Tinkamu laiku pasikeitę padangas prisidėsite prie savo ir kitų saugumo kelyje. Žieminių padangų gumos mišinys yra minkštesnis nei vasarinių padangų, todėl šiltuoju metų laiku jos dėvisi gerokai greičiau, be to, greičiau praranda sukibimą su kelio danga, sumažėja automobilio stabilumas ir pailgėja stabdymo kelias. Stabilumas ir saugumas šiltuoju metu yra itin svarbūs, nes automagistralėse ir greitkeliuose leidžiamas didesnis maksimalus greitis, negana to, ir patys vairuotojai elgiasi drąsiau. Be to, važinėjant su žieminėmis padangomis vasarą išauga degalų sąnaudos. Padangų amžius taip pat yra svarbus veiksnys, į kurį reikia atsižvelgti, nes su laiku keičiasi ir jų savybės“, – aiškina jie.

Automobilio plovimas

Ekspertų teigimu, prasidedant pavasariui, labai svarbu kruopščiai nuplauti automobilį, kad būtų atsikratyta nešvarumų, kurie ilgainiui gali gadinti automobilį.

„Vairuotojai dažnai mano, kad lyjant nereikia plauti automobilio, tačiau iš tikrųjų lietus nuplauna tik didžiausią purvą ir dulkes, o po lietaus ant automobilio lieka pigmentų ir smulkių rūdžių dalelių, kurios gadina dažus ir spartina korozijos procesą. Be to, plovykloje nuo automobilio nuplaunami įprastai sunkiai nuvalomi nešvarumai, tokie kaip paukščių išmatos ir druskos. Ne mažiau svarbu pasirūpinti ratų arkomis, kuriose nuo stabdžių kaladėlių kylančios dulkės gali pažeisti automobilio dažus“, – atkreipia dėmesį jie.

Papildomas valymas nepakenks ir automobilio salonui: žiemą ir pavasarį su avalyne į saloną patekusi druska ir kiti nešvarumai susigeria į tekstilinius grindų kilimėlius, taip lieka pėdsakai, kuriuos ilgainiui išvalyti darosi vis sunkiau ir sunkiau. Kartais šių įsisenėjusių žymių apskritai nebepavyksta pašalinti.

Salono filtras ir valytuvai

„Audi“ ir „Volkswagen“ servisų atstovai sako, kad po rudens ir žiemos sezono svarbu patikrinti salono filtrą ir įvertinti, ar jo nereikėtų pakeisti tam, kad jis ir toliau veiksmingai sulaikytų dulkes, o į saloną patektų šviežio oro.

„Taip pat vertėtų įsitikinti, kokia priekinio stiklo valytuvų būklė, kadangi jie po rudens ir žiemos laikotarpio dažnai būna labiau susidėvėję. Nusidėvėję priekinio stiklo valytuvai gali subraižyti priekinį stiklą, o tai apsunkina matomumą vairuotojui ir kelia riziką jo saugumui, ypač saulėtu oru. Svarbu nepamiršti žieminį langų skystį pakeisti vasariniu, nes pavasarį ir vasarą ant priekinio stiklo atsirandančių vabzdžių liekanų žieminis skystis nenuplauna“, – akcentuoja jie.

Oro kondicionavimo ir aušinimo sistema

Oro kondicionavimo sistemos problemos dažnai kyla ne dėl per dažno, o dėl per reto jos naudojimo. Dažnai per žiemą oro kondicionavimo sistemoje cirkuliuojančio šaltnešio (freono) kiekis šiek tiek sumažėja, todėl atėjus pavasariui reikėtų, kad jį patikrintų serviso meistras.

„Aušinimo sistemos būklė yra svarbi bet kuriuo metų laiku, tačiau ji dar aktualesnė atėjus šiltesniems orams, kai lauko oras nebe taip vėsina variklį. Jei automobiliu važinėjama tik trumpus atstumus, šalto oro sąlygomis variklis dažnai nepasiekia reikiamos darbinės temperatūros, todėl vairuotojas gali nesuprasti, kad automobilio aušinimo sistema veikia netinkamai. Tuo tarpu šiltesniu oru vairuotojai yra mažiau atidūs, o dėl sugedusios aušinimo sistemos variklis gali gana greitai perkaisti. Todėl pirmiausia reikia patikrinti aušinimo skysčio lygį ir įsitikinti, kad nėra nuotėkio“, – pažymi ekspertai.

Ragina neignoruoti problemų

Anot „Audi“ ir „Volkswagen“ servisų atstovų, net ir paprasčiausios problemos ignoravimas ilgainiui gali sukelti rūpesčių. Pavyzdžiui, laiku nepakeitus alyvos ar filtro, galima smarkiai sugadinti variklį arba sutrumpinti jo eksploatavimo laiką.

„Siekiant išvengti gedimų, reikia laikytis nurodytų techninės transporto priemonės priežiūros intervalų, o iškilus problemai – kuo greičiau kreiptis į specialistą. Jei transporto priemonės gamintojas yra nustatęs terminą, iki kada reikia pakeisti kokią nors dalį arba atlikti tam tikrą procedūrą, svarbu jo paisyti. Laikas iki kito techninio aptarnavimo dažniausiai priklauso nuo automobilio amžiaus ir ridos. Pavyzdžiui, skysčiai ir alyvos laikui bėgant taip pat praranda reikiamas savybes – ne tik nuvažiavus tam tikrą kilometrų skaičių“, – tvirtina pašnekovai.

Jie priduria, kad atliekant techninę priežiūrą, dažnai pasitaiko, kad mechanikai randa gedimų, kurių vairuotojai nepastebi – tuomet techninės priežiūros konsultantai informuoja klientą apie remonto darbus, kuriuos reikėtų atlikti artimiausiu metu, kad būtų išvengta didesnės žalos.

„Pastebėjome, kad techninę priežiūrą pavyzdingiau užtikrina naujų automobilių savininkai ir didmiesčių gyventojai. Techninės priežiūros darbai apima filtrų keitimą, stogo ventiliacijos mechanizmo valymą, stogo ventiliacijos nutekėjimo angų apžiūrą ir valymą, pakabos, stabdžių būklės tikrinimą ir daugelį kitų dalykų“, – vardija ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją