Lietuvos vairuotojų mokymo ir kvalifikacijos kėlimo mokyklų asociacijos (LVMA) teigimu, susidariusios eilės turi neigiamos įtakos būsimųjų vairuotojų bei vairavimo mokyklų veiklai.

CE kategorijos egzamino tvarkaraštis.
„Visuomenė susirūpinusi, nes ilgas laukimas eilėse apriboja įsidarbinimo galimybes, kadangi būsimi vairuotojai, ir taip šalyje vyraujant aukštam nedarbo lygiui, negavę vairuotojo pažymėjimo negali kelis mėnesius įsidarbinti. Taip pat asmenims, norintiems laikyti egzaminus, ilgai laukiant eilėse ir dėl to keletą mėnesių nevairavus transporto priemonės, pablogėja vairavimo įgūdžiai bei sumažėja vairavimo egzaminų išlaikymo procentai“, – rašoma asociacijos pranešime.

Kaip priemonę, kuri galėtų sumažinti eiles „Regitroje“, asociacija pasiūlė būsimiems vairuotojams leisti pasirinkti, su kokia transporto priemone – vairavimo mokyklos ar „Regitros“ – laikyti vairavimo egzaminus.

„Asociacija nuolat domisi kitų šalių patirtimi. Esame lankęsi ne vienoje Vakarų šalyje, todėl žinome, kaip vyksta vairavimo mokymas užsienyje. Pastebėjome, kad užsienio šalyse būsimi vairuotojai nepatiria tokio emocinio streso laikydami egzaminus kaip Lietuvoje, nes juos laiko tais automobiliais, kuriais mokėsi vairuoti bei egzamino metu transporto priemonėje gali sėdėti bandančiojo tapti vairuotoju vairavimo instruktorius ar kitas stebėtojas“, – teigiama LVMA pranešime.

Vis dėlto į šį asociacijos siūlymą, kuris buvo teiktas Vidaus reikalų ministerijai bei „Regitrai“, nebuvo atsižvelgta.

„Siūlymų buvo pateikta ir daugiau. Vienas jų - suvienodinti praktinio vairavimo egzamino sąlygas vairavimo mokyklose bei „Regitroje“. Nuo sausio 1 d. įsigaliojo įsakymas vairavimo mokykloms praktinio vairavimo įgūdžių galutinės įskaitos metu daryti vaizdo ir garso įrašą, o „Regitroje“ šio reikalavimo nėra. Manome, kad egzaminavimo sąlygos turėtų būti vienodos. Šiuo metu vairuotojų egzaminavimo sistemoje vyrauja monopolija, manome, kad vairavimo mokyklos nė kiek neprasčiau galėtų vykdyti būsimų vairuotojų egzaminavimą“, – DELFI sakė asociacijos prezidentas Darius Lesickas.

„Regitra“ žada, kad eilės sumažės

Neseniai „Regitra“ paskelbė, kad nuo kovo 1 d. pasiūlys naują registravimo į egzaminus sistemą, kuria siekiama sumažinti eiles ir egzaminavimo paslaugas gyventojams suteikti greičiau.

Pagal naują tvarką, į egzaminą pirmą kartą besiregistruojantys gyventojai jį galės laikyti per artimiausias septynias dienas nuo registravimosi datos. Jei dėl pasikeitusių aplinkybių gyventojas negalės atvykti į egzaminą, apie tai jis turės pranešti įmonei iš anksto, bent paskutinę darbo dieną prieš egzamino datą. Informaciją apie neatvykimą bus galima pateikti pačiam vartotojui registravimo sistemoje atšaukiant rezervuotą egzaminą arba paskambinus įmonės bendruoju informacijos telefonu.

Į egzaminą neatvykusiems ir apie tai iš anksto nepranešusiems asmenims naujojoje registravimo sistemoje numatyti apribojimai. Šie gyventojai turės galimybę registruotis į kitą egzaminą, tačiau jiems paskiriama egzamino data bus ne anksčiau, kaip po 1 mėnesio nuo neatvykimo į egzaminą dienos.

Skaičiuojama, kad dabar kas penktas užsiregistravęs į egzaminą neatvyksta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)