Penkerius metus kartu su Prancūzijos Nacionaliniu saulės energijos institutu kurtas projektas dar neseniai atrodė utopiškas: saulės baterijomis dengtas kelias tiektų saulės energiją, šviesos diodų pagalba rodytų važiavimo kryptį ir perspėjimus, netgi įkrautų važiuojančių elektromobilių akumuliatorius.

Technologijos pagrindas – iš tvirtos, 7 milimetrų storio, saulės baterijos, sudaryta kelio danga, galinti išlaikyti ir sunkųjį transportą.

„Colas“ sukurtas sprendimas nereikalauja esminių infrastruktūros pakeitimų ir leidžia išnaudoti esamą kelių dangą, ant jos užklijuojant „Wattway“ baterijas. Skelbiama, kad plokščių paviršius yra ilgaamžis, leidžia užtikrinti deramą padangų sukibimą, o baterijose ketinama įrengti LED šviestuvus, kurie galėtų suteikti visiškai naujas, interaktyvaus kelio ženklinimo galimybes.

Be to, ateityje šie keliai gali būti panaudojami netgi belaidžiam važiuojančių elektromobilių akumuliatorių įkrovimui ir išmaniųjų miestų kūrimui.

„Colas“ tikina, kad maždaug 20 kv. metrų ploto kelio danga pagamina vienam vidutinio dydžio namui pakankamą energijos kiekį. Tuo tarpu 1 kilometro ilgio kelio ruožas galėtų apšviesti 5 tūkstančių gyventojų miestą.

Ketvirtis Prancūzijos kelių, padengtų saulės baterijomis, galėtų visą šalį aprūpinti elektros energija ir šaliai suteikti energetinę nepriklausomybę. Gamintojai skelbia, kad „Wattway“ danga yra tinkama bet kokiems keliams, nevengiant net intensyvaus sunkiasvorių automobilių eismo.

„Global Construction Review“ praneša, kad jau yra paskelbti konkursai, o kandidatų atranka bus pradėta šį pavasarį. Kol kas nepranešama, kurie keliai bus pirmieji, padengti saulės baterijomis.

Iki šiol tokie keliai yra nutiesti Nyderlanduose ir Vokietijoje, tačiau jie skirti tik pėstiesiems ir dviračiams. Automobiliams skirtos „Wattway“ kelio atkarpos kurį laiką bandomos ir Prancūzijoje.

Panašus projektas bandomas įgyvendinti ir JAV, renkant pinigus savanoriško finansavimo (crowdfunding) metodu. Tačiau dabar atrodo, kad ryžtingai nusiteikę prancūzai taps pirmojo „saulės kelio“ statytojais.