Patirtis kiša koją

Šiuolaikiniai ilgamečių gamintojų elektromobiliai savo konstrukcija yra gana panašūs į vidaus degimo varikliais varomus automobilius. Specialistai sako, kad tai – viena didžiausių problemų, jog ilgametę patirtį turintys gamintojai nesugeba sukurti elektra varomų modelių, kurie našumu, dinamika ir programine įranga prilygtų, pavyzdžiui, „Teslai“, kuri pirmąjį savo masinį modelį į gamybą paleido vos prieš 11 metų.

„Senieji gamintojai vis vien negali elektromobilių sukurti nuo švaraus lapo. Pavyzdžiui, galima pažiūrėti į „Volkswagen“ ID. serijai skirtą MEB platformą. Ten radiatoriai, kondicionieriaus ir kiti komponentai išdėstyti taip pat kaip ir vidaus degimo variklius turinčiuose modeliuose. „Mercedes-EQS“ ar „BMW iX“ – didelės mašinos, bet bagažinės priekyje neturi. O „Tesla“ turi, ir nemažą“, – pastebi elektromobilių ekspertas, tinklaraščio „100 proc. elektrinis“ autorius Dainius Jakas.

Pasak jo, būtent nulinė patirtis leido įmonei „Tesla“ elektromobilius kurti nuo balto lapo. Aišku, patirties neturėjimas atsiskleidžia trūkumais kitose sferose: surinkimo ir medžiagų kokybės, garso izoliacijos, techninėje. Bet elektros pavaros našumu ir programine įranga senieji transporto vilkai nuo amerikiečių naujokės gerokai atsilieka. Jiems koją kiša noras optimizuoti jau turimas gamybos technologijas ir platformas kuriant elektromobilius.

„Teslos“ privalumai: našumas, multimedija ir autopilotas. O jau sėdynių, medžiagų kokybė, garso izoliacija, detalių surinkimas, dažų kokybė – tokie dalykai ateina su patirtimi. „Tesla“ jos dar neturi“, – pastebi D. Jakas.

Apdovanojimai už našumą – ir kitiems gamintojams

Ar kurie nors prie vidaus degimo variklių augę automobilių kūrėjai vejasi „Teslą“? Pastaruoju laiku daugiausia apdovanojimų susižeria „Hyundai Ioniq“ serija. Jie jau dvejus metus skina laurus už dizainą, platformą, „Ioniq 6“ pernai netgi tapo Pasaulio metų automobiliu.

Elektromobilis „Hyundai Ioniq 6“

Amerikiečių automobilinio leidinio „Wards Automotive“, kuris kasmet išrenka 10 geriausių variklių ir pavaros sistemų, ekspertai antrus metus iš eilės įvertino ant E-GMP platformos sukurtus „Hyundai“ elektromobilius. Pernai žinovus sužavėjo 800 V elektros sistemą turinčio „Ioniq 5“ krosoverio galimybės, o šiemet aerodinamiškumu pasižymintis „Ioniq 6“ nustebino ekonomiškumu.

„Ioniq 6“ sunku lyginti su „Teslos“ modeliais, nes jis yra didesnis už „Model 3“, bet kiek mažesnis nei „Model S“. „Model 3“ vis vien bus našesnis, bet jei lygintume su naujuoju „Model S“, našumas turėtų būti panašus“, – teigia galybę elektrinių transporto priemonių išbandęs ir pats savo garaže tiek „Teslos“, tiek „Hyundai“ elektromobilius turintis D. Jakas.

D. Jakas. LŽA nuotr.

„Tesla Model 3“ ir „Hyundai Ioniq 6“ modeliuose montuojamos panašaus dydžio baterijos. Amerikietiškame automobilyje – 75 kWh panaudojamos talpos, korėjietiškame – 74 kWh. Gamintojai deklaruoja, kad šie modeliai viena įkrova atitinkamai gali įveikti 649 ir 614 km. Tiesa, elektromobilių duomenų bazėje „EV Database“ pateikti realaus pasaulio skaičiavimai kiek artimesni: „Tesla“ turėtų nuvažiuoti iki 505 km, „Hyundai“ – iki 495 km.

Senbuviai turi savo kozirių

Vis dėlto korėjiečiai turi rankovėse pasislėpę tūzų. Tai – 800 V elektros sistema, kuri leidžia ne tik itin sklandžiai tiekti didelę galią į ratus per du motorus, bet ir ypač sparčiai įkrauti: „Ioniq 6“ įkrovimo galia siekia 233 kW.

Tesla Model Y

Taigi jis galingiausiose stotelėse nuo 10 iki 80 proc. gali įsikrauti per 16 min., o „Tesla Model 3“ vairuotojui reikės laukti 27 min. „Model 3“, kaip ir didžiojoje daugumoje kitų elektromobilių, pritaikyta 400 V elektros sistemos architektūra. Modelius su 800 V architektūra šiuo metu be „Hyundai“ gamina tik „Porsche“ ir „Kia“.

„Ward Auto“ žurnalo ekspertai įvertino ne tik „Hyundai“ platformos technines savybes, bet ir tai, kaip ji leidžia kurti automobilius bei išnaudoti jų erdvę: 3 metrų ilgio ratų bazė tiek „Ioniq 5“, tiek „Ioniq 6“ modeliuose užtikrina limuzino lygio erdvę gale sėdinčių keleivių kojoms, taip pat juose įrengtos erdvios bagažinės.

„Hyundai“ modeliai po priekiniu gaubtu turi ir dėtuves. Aišku, jos nėra tokios didelės kaip „Teslos“ bagažinės priekyje, bet įkrovimo kabeliams paslėpti puikiai tinka.

Volkswagen ID.7

Norint greičiau pasivyti, užrašus reikės mesti į šalį

Senieji gamintojai lėtai, bet vejasi nuo balto popieriaus lapo automobilius pradėjusius braižyti rinkos naujokus našumo prasme. Kai kurie sugeba sukurti netgi techniškai pažangesnes pavaros sistemas. Tačiau specialistai tikina, jog dar reikia pasistengti programinės įrangos srityje.

D. Jakas pripažįsta, kad rinkoje yra tikrai geresnių, kokybiškesnių ir maloniau važiuojančių automobilių nei „Tesla“, tačiau ši milžinišką populiarumą užsitarnavo ne veltui: elektros pavaros sistema ir kompiuteriai čia sukurti geriau. Norint aplenkti šį startuolį, didelių investicijų nepakaks, seniesiems gamintojams reikia į šiukšlių dėžę išmesti ir dalį žinių, įgytų kuriant vidaus degimo varikliais varomus automobilius, nes elektromobilis – visiškai kitokia transporto priemonė.

„Yra tik vienas gamintojas, kuris aplenkė „Teslą“. Tai buvusių „Teslos“ inžinierių įkurtas „Lucid“. Bet jie nuėjo kiek kitu keliu: sukurkime technologiškai pažangiausią idealų automobilį, o tada žiūrėkim, kas išeis. Mašinos tikrai geros, bet nemanau, kad yra daug žmonių, norinčių susimokėti ketvirtį milijono eurų už puikią inžineriją“, – reziumuoja D. Jakas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją