Redakcijai parašęs vyras pasakojo, kad pranešimą el. paštu, jog Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) tinklalapyje gali rasti suformuotą pranešimą apie jam paskirtą baudą už administracinį nusižengimą, gavo gegužės pradžioje.

„Sunerimau, prisijungęs prie VMI pamačiau, kad administracinis nusižengimas už greičio viršijimą užfiksuotas mobiliuoju greičio matuokliu (trikoju). Protokole parašyta, kad leistinas greitis buvo viršytas 12 km/val. (jau įvertinus paklaidą). Kadangi nusižengimų neturėjau, tad pritaikyta pusė minimalios baudos, t. y. 6 eurai“, – pasakojo „Delfi“ skaitytojas.

Jis prisipažino pagalvojęs, jog kažkur tiesiog spustelėjo greičio paminą ir „trikojis“ užfiksavo.

Sudomino viena detalė

Vyras jau ruošėsi sumokėti paskirtą baudą, tačiau atkreipė dėmesį į datą, kada užfiksuotas nusižengimas: gegužės 1 d., 15 val. 02 min.

„Šią dieną tikrai gerai atsiminiau, nes tuo metu laukėme svečių, tad žinojau, kad tikrai buvau namuose. Pagalvojau, kad turbūt įsivėlė klaida nustatant laiką. Norėdamas įsitikinti, ar viskas gerai, pasižiūrėjau vietą, kur užfiksuotas pažeidimas. Čia – nesuprantamas dalykas, mat protokole nenurodoma nei gatvė, nei adresas, tiesiog nurodytos koordinatės ir tai, kad pažeidimas užfiksuotas Kauno rajone“, – pasakojo vyras.

Kadangi jis pats gyvena Klaipėdoje ir, kaip sakė, jau porą mėnesių nebuvo lankęsis Kaune, ėmė ieškoti konkrečios vietos, kur užfiksuotas nusižengimas. Nors protokole nurodytos konkrečios koordinatės, žemėlapių programa „Google Maps“ jų „nesuprato“, tad teko ieškoti internetinio koordinačių konverterio.

„Pamačiau, kad pažeidimas užfiksuotas Kauno rajone, prie Karmėlavos, o su savo automobiliu išvis nesu ten lankęsis. Parašiau el. laišką policijai, kad atsiųstų pažeidimo nuotrauką, tačiau jokios nuotraukos negavau, tiesiog atrašė, kad įsivėlė klaida ir protokolas bus anuliuotas“, – pabrėžė pašnekovas.

Anot jo, atrodytų, kad viskas baigėsi gerai, per klaidą paskirtos baudos jam nereikėjo mokėti, visgi, akcentavo pašnekovas, jei nebūtų užkliuvęs laikas, kada užfiksuotas nusižengimas, greičiausiai jis būtų sumokėjęs baudą ir savo vairavimo istorijoje turėtų įrašą apie nusižengimą, kurio nė nepadarė.

„Norėčiau visus įspėti, kad gautas pranešimas apie pažeidimą iš „trikojo“ – dar ne faktas, kad pažeidimą padarėte. Neskubėkite mokėti ir pasigilinkite, ar tikrai tai yra jūsų klaida“, – patarė vairuotojas.

Klaidų pasitaiko

Lietuvos kelių policijos tarnyba (LKPT) „Delfi“ pasakojo, kad klaidų išrašant protokolus dėl padarytų administracinių nusižengimų išties pasitaiko. Dažniausiai tokių atvejų pasitaiko tada, kai protokolas suformuojamas ne asmens, kuris įtariamas padaręs administracinį nusižengimą, akivaizdoje.

„Tai yra tada, kai automatinė valstybinių numerių atpažinimo sistema ANPR (angl. Automatic Number Plates Recognition) netiksliai atpažįsta valstybinio numerio ženklus“, – teigiama „Delfi“ atsiųstame atsakyme.

Anot pareigūnų, statistikos, kiek dažni klaidų atvejai, nėra. Visgi gavę žinių, kad suformuotas protokolas nėra teisingas, pareigūnai jį anuliuoja, pataiso nurodytas ir nustatytas klaidas.

Tuo atveju, jeigu automatinė numerių atpažinimo sistema nesugebėjo atpažinti valstybinio transporto priemonės, kuria įvykdytas nusižengimas, numerio, duomenys apdorojami rankiniu būdu. Kitaip tariant, juos peržiūri policijos pareigūnai.

„Asmeniui pastebėjus, kad administracinio nusižengimo protokolas surašytas neteisingai (pvz., nurodyta ne ta transporto priemonė), reikia nedelsiant kreiptis į policijos įstaigą protokole esančiais kontaktais ir pateikti informaciją, klaidos bus ištaisytos“, – pabrėžė LKPT atstovai.

Jie taip pat akcentavo, kad pagal galiojančią tvarką nėra numatyta, jog drauge su protokolu būtų siunčiami ir vaizdiniai įrodymai: protokole nurodomas tik miestas ar savivaldybė, o taip pat – tikslios koordinatės, kur padarytas nusižengimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (290)