Savarankiškai važinėjančių transporto priemonių revoliucija jau prasidėjo ir pirmosiomis kregždėmis viešuose keliuose taps „Wepod“.

Robotų kontroliuojami maršrutiniai autobusiukai į Olandijos gatves išriedės jau lapkričio mėnesį ir taps pirmaisiais automobiliais, kurie važinės bendrais keliais už vairo nesėdint jokiam žmogui, rašo svetainė t3.com.

Šie savarankiškai važinėjantys mikroautobusai jau buvo naudojami už laboratorijos ribų, bet paprastai važinėdavo tik jiems skirtais keliais ir nepriartėdavo prie automobilių. Netgi kiaušinio formos automobiliuose, kuriuos gamina „Google“, visuomet sėdi vairuotojas, todėl sunku patikėti, kad jie iš tikrųjų gali patekti į avariją.

Kol kas autobusiukai „Wepod“ kursuos tarp Vageningeno ir Edės miestų, bet nuo 2016 metų gegužės jų maršrutai turėtų plėstis ir apimti daugiau Olandijos regionų.

Šiuo metu jų paslauga šiek tiek primena „Uber“: gyventojai vieną iš autobusiukų galės išsikviesti savo telefonu per vieną programėlę, nurodydami, iš kur reikia juos paimti ir kur reikia juos nuvežti. Visa kita padarys pačios transporto priemonės.

„Wepod“ yra Vageningeno universiteto mokslininkų kūrinys. Jie visą laiką stebės autobusiukus iš valdymo kambario. Jie taip pat sako, kad šioms transporto priemonėms pavojaus nekels nei prasti orai, nei piko valandos.

„Wepod“ greitis bus ribojamas iki 25 km/h, o tai suteiks kitiems vairuotojams daug laiko pastebėti juos kelyje.

Pagrindinę šių transporto priemonių technologinę įrangą sudaro navigacijos jutikliai ir vaizdo registratoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)