Sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas po antradienio ryte vykusio tarpinstitucinio pasitarimo, kuriame dalyvavo Sveikatos apsaugos ministerijos, „Regitros“, policijos, informacinės visuomenės plėtros komiteto atstovai bei šeimos gydytojai, aptarė situaciją dėl vairuotojams aktualių pakeitimų, kurie įsigalios 2025 m. sausio 1-ąją.

Situacija gerėja

Viceministras nurodė, kad situacija šalyje gerėja, nes visuomenė aktyviai tikrinasi sveikatą, tačiau jis pabrėžė, kad turi dvi svarbias žinutes: vairuotojams ir šeimos gydytojams. A. Pečkauskas vairuotojus ragino suskubti pasitikrinti sveikatą dar iki atsotogų sezono pradžios, o šeimos gydytojų prašė paraginti pacientus nepamiršti pasitikrinti sveikatos, kad kitų metų pradžioje žmonės nepatektų į keblią situaciją, kai teisės vairuoti nebeturės.

„Kviečiu tai padaryti, nes vis dar neprasidėjo vasaros laikotarpis, todėl šeimos gydytojų prieinamumas yra didesnis. Prasidėjus atostogų sezonui, o rudenį – peršalimų sezonui, patekimas pas šeimos gydytojus gali būti ribotas. To nepadarius laiku vairuotojams bus apribota teisė vairuoti ir vairuotojo pažymėjimas bus skelbiamas negaliojančiu“, – aiškino A. Pečkauskas.

Nepasitikrinusiųjų – 50 proc.

VĮ „Regitra“ generalinis direktorius Vaidas Dominauskas taip pat nurodė, kad pokyčiai vyksta ir situacija šalyje krypsta teigiama linkme.

„Per pastarąjį pusmetį sveikatą pasitikrino daugiau kaip 200 tūkst., todėl asmeniškai norėčiau padėkoti šiems vairuotojams, kad jie šią pareigą jau yra įgyvendinę ir nesusidurs su nesklandumais sausį. Taip, reikia pripažinti, kad vairuotojų dalis, kuri šia pareiga nepasirūpino, yra didelė – kiek didesnė nei 50 proc. ir šią dieną siekia 237 tūkst. Labiausiai suskubti ir susirūpinti turėtų 30 ir 65 metų asmenys, nes jų dalis yra didžiausia“, – sakė V. Dominauskas.

„Regitros“ vadovas nurodė, kad informaciją apie sveikatos patikrinimo pažymą vairuotojai gali pasiekti „Regitros“ internetiniame puslapyje bei užsisakyti priminimus apie besibaigiantį pažymos galiojimą.

V. Dominauskas teigė, kad iki pat metų galo bus tęsiamos komunikacijos kampanijos, kad nepasitikrinusiųjų vairuotojų skaičius kitų metų pradžioje būtų minimalus.

Dabar – pats tinkamiausias laikas

Šeimos gydytoja Alma Astafjeva patvirtino, kad gegužės mėnuo yra vienas palankiausių mėnesių vairuotojų sveikatos patikrinimams, mat dar nėra prasidėjęs atostogų sezonas, o gydytojų užimtumas yra mažesnis, todėl vairuotojai gali sklandžiau ir greičiau patekti pas šeimos gydytojus ir atlikti sveikatos patikrinimą.

„Šiuo metu patekti pas šeimos gydytoją yra pakankamai paprasta, svarbu tinkamai pasirinkti laiką, nes jei ši procedūra bus nukelta į rudenį, kada prasideda ligų sezonas, vairuotojai gali susidurti su rūpesčiais patenkant pas šeimos gydytoją“, – sakė A. Astafjeva.

Tiesa, ji nurodė, kad tiems vairuotojams, kurie turi patologijų ar lėtinių ligų, patikrinimas gali užtrukti net iki kelių mėnesių, todėl tokius asmenis ragino pernelyg ilgai nelaukti.

„Jei tokie asmenys tikrintis pradės lapkričio mėnesį, gali kilti keblumų, nes suspėti iki termino gali ir nepavykti“, – akcentavo šeimos gydytoja.

Ji išskyrė, kad kiek ilgiau gali tekti laukti ir vizito pas psichiatrą, tad į tai vairuotojai taip pat turi atsižvelgti.

Nepasitikrinusių keliuose lauks baudos

Lietuvos policijos Viešosios tvarkos biuro viršininkas Vytautas Grašys teigė, kad vairuotojų aplaidumo pareigūnai netoleruos, todėl užfiksavus pažeidimą, kad vairuotojas prie vairo sėdo neturėdamas tam teisės, nes jo vairuotojo pažymėjimo galiojimas buvo sustabdytas, vairuotojui bus taikoma administracinė atsakomybė ir bauda nuo 30–50 eurų, o vairuotojas tęsti kelionės nebegalės.

„Jis turės pasirūpinti tiek savimi, tiek savo transporto priemone, ją turės nuvairuoti kitas asmuo arba automobilis bus priverstinai nuvežtas. Jei vairuotojas bus sustabdytas antrą kartą, jis taip pat bus baudžiamas už vairavimą tam neturint teisės“, – sakė V. Grašys.

Jis taip pat nurodė, kad toks pažeidimas gali būti užfiksuotas ir automatinėmis baudų fiksavimo sistemomis.

„Sistemos, kurios užfiksuoja pažeidimus dėl negaliojančio privalomojo draudimo, negaliojančios techninės apžiūros ar padarius kitą pažeidimą, pavyzdžiui, viršijus greitį, jos prasisuks per „Regitros“ sistemą ir jei bus užfiksuota, kad vairuotojo pažymėjimas yra negaliojantis, toks asmuo susilauks atsakomybės ne tik už pažeidimus, bet ir už negaliojantį vairuotojo pažymėjimą“, – paaiškino V. Grašys.