Skelbiama, kad Europos Sąjungoje per 2022 m. grynųjų elektromobilių skaičius išaugo 58 proc., o per pirmą šių metų pusmetį – 18 proc. Lietuvoje elektromobilių dalis bendrame transporto priemonių parke yra kiek daugiau nei 16 tūkstančių elektromobilių, įskaitant hibridinius automobilius, ir lenkia Italiją, Ispaniją, Latviją, Estiją, Kroatiją, Graikiją ir Balkanų šalis.

Pernai elektromobilių skaičius Lietuvoje didėjo trečdaliu (33 proc.), o per šių metų pirmąjį pusmetį – dar 25 proc. Planuojama, kad Lietuvoje elektra varomų transporto priemonių skaičius 2030 m. sudarys apie 262 tūkst.

„Be abejo, turint tokius ambicingus tikslus, mūsų laukia ir nemažai darbų. Vienas pagrindinių – elektromobilių infrastruktūra. Patogiai kelionei Lietuvoje mums reikia 60 tūkstančių viešų ir privačių įkrovos stotelių, ir jas planuojame turėti 2030 metais“, – sako ministras.

Energetikos ministerija jau parengė finansavimo priemones ir skyrė 46 mln. eurų, kad būtų įrengta 53 tūkst. privačių krovimo stotelių namuose. Pirmuoju etapu skirta parama trims tūkstančiams įkrovos stotelių.

Pagal atnaujintą priemonę paraiškas gali teikti platesnis gyventojų ratas – ne tik tie, kurie nuosavybės teise valdo nekilnojamo turto objektą ir jame planuoja įsirengti stotelę, bet ir tie, kas nuomojasi ar panaudos pagrindais valdo nekilnojamo turto objektą.

Taip pat gyventojai, vykdantys veiklą žemės ūkio sektoriuje, pavyzdžiui, bitininkai, kurie anksčiau tokios galimybės neturėjo, ir apšvietimo tinkų valdytojai, įrengdami stoteles aplinkiniams daugiabučio namo gyventojams apšvietimo stulpuose.

Naujame kvietime gyventojai galės pasirinkti labiausiai jų poreikius atitinkančias įkrovimo stoteles, iki 11 arba 22 kW, su dinaminiu galios valdymu, ar be jo, įvertins savo vidinio tinklo įvado galią.

Energetikos ministerijos ir Lietuvos energetikos agentūros organizuojama Elektromobilumo konferencija 2023, skirta aptarti Lietuvos ir Europos patirtis elektromobilumo srityje, paneigti sklandančius mitus ir pristatyti elektromobilių įkrovimo infrastruktūros skatinimo priemones.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją