Dar 2022-ųjų pavasario sesijoje buvo priimta, kad lietuviškus automobilių numerio ženklus turėtų puošti Vytis, mat panaikinus techninės apžiūros centrų išduotus lipdukus numerio centre, numerio ženkluose atsirado daugiau vistos, kuri, kaip sakė Seimo narys, gali būti išnaudota valstybės garsinimui.

„Tai nėra unikali idėja, aš ir pats į ją labiau dėmesį atkreipiau lankydamasis kitose Europos Sąjungos valstybėse. Kai buvo panaikinti techninės apžiūros lipdukai – atsirado vietos, o ir simbolių mūsų numeriuose yra gerokai mažiau nei kitų valstybių automobilių numeriuose. Atsižvelgdamas į tai, analogiškai pasiūliau idėją, kuri jau įgyvendinta dalyje kitų Europos valstybių.

Tai yra nemokama reklama pačiai valstybei – reklamuojamas mūsų valstybės tapatybės simbolis. Manau, kad toliau nuo mūsų esančių valstybių gyventojai mūsų simbolius mažai tapatina su Lietuva. Na galbūt vėliava labiau atpažįstama, tačiau kiti simboliai – vargu. Tad manau, kad reklamuoti savo valstybę tokiu būdu yra gerai, nes į tą trumpinį retai kas pasižiūri, o nuvykus į keliones Vytis tikrai atkreips dėmesį“, – aiškino A. Kupčinskas.

Seimo narys teigė, po to, kaip praeitų metų pavasario sesijos pabaigoje buvo priimtas įstatymas, „Regitra“ kreipėsi pateikdama pasiūlymus, kaip valstybinio numerio ženklai turėtų atrodyti. Iškart po to „Regitra“ kreipėsi ir į heraldikos komisiją, kuri po kelis mėnesius trukusio svarstymo pritarė paskutiniam siūlytam variantui.

Paklaustas, kodėl nuspręsta numerio ženklus papuošti būtent Vyčiu, o ne kitu simboliu, Seimo narys teigė, kad anksčiau numeriai buvo išduodami su Lietuvos vėliavos žymėjimu, vėliau ji buvo pakeista į Europos Sąjungos ženklą, numerio ženklai buvo papildyti LT raidėmis, todėl atsižvelgiant į tai, kad taikyti užsienio praktiką ir įvesti regioninį žymėjimą, o ypač apibrėžti regionus, būtų gana sudėtinga, nuspręsta pasirinkti Vytį.

A. Kupčinskas atkreipė dėmesį, kad Vytis puoš ne visus numerio ženklus, o tik 90 proc. naujai išduodamų ženklų. Seimo narys teigė, kad numatyta simbolika neatsiras ant prekybinių ar laikinų numerių, taip pat ūkio technikos. Tiesa, lengvųjų automobilių, motociklų ir kitos, viešaisiais keliais judančios ir nuolatinius numerio ženklus turinčios technikos, vairuotojai turės galimybė gauti tik naujuosius numerio ženklus, senųjų – be Vyčio, nuo spalio 1-osios išsiimti nebepavyks.

„Šis pakeitimas nepalies visų. Tranzitinių, laikinų numerių ženklai nebus išduodami su Vyčio ženklu. Tai taip pat nepalies žemės ūkio technikos ar diplomatinių automobilių numerių. Kitiems bus numatytas šablonas, kuris nebus keičiamas“, – sakė A. Kupčinskas.

Seimo narys teigė, kad pokyčiai turėtų būti įgyvendinti be didelių nesklandumų, mat, anot jo, pavasarį baigiasi „Regitros“ sutartis su dabartiniu tiekėju, tad būtent pavasarį yra suplanuoti viešieji pirkimai, o nuo šios datos iki numatytų pokyčių realaus įgyvendinimo paliktas saugus pusės metų laikotarpis.

„Buvo įvairių diskusijų, kad galbūt šis pakeitimas turėtų būti pradėtas įgyvendinti nuo 2024-ųjų metų, tačiau, mano žiniomis, viskas yra sudėliota taip, kad „Regitra“ pasiruošti spėtų jau iki šių metų spalio 1-osios. Heraldikos komisija taip pat užtruko vertindama visus pateiktus variantus, kurių buvo apie dešimt, tačiau, panašu, kad viskas sudėliota taip, kad idėja būtų įgyvendinta laiku. Na o dabar laukia viešieji pirkimai“, – aiškino A. Kupčinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)