Europarlamentarai griežtai smerkia išaiškėjusį automobilių gamintojų sukčiavimą ir apgailestauja, kad buvo nuvilti milijonai vartotojų, taip pat toliau teršiama aplinka ir kenkiama žmonių sveikatai. EP įsitikinimu, šis skandalas gali pakenkti viso ES automobilių sektoriaus, kuris prisideda prie augimo, inovacijų ir darbo vietų kūrimo, konkurencingumui.

EP nariai sveikina tai, kad kelios ES valstybės ir kitos pasaulio šalys pradėjo tyrimus dėl automobilių taršos bandymų rezultatų klastojimo. Jie ragina ES šalių priežiūros institucijas atlikti išsamius įvairių tipų ir modelių transporto priemonių patikrinimus, o radus valdiklius nedelsiant imtis sankcijų bei veiksmų padėčiai ištaisyti. Minėtuose tyrimuose turi dalyvauti ir Europos Komisija, kuri raginama iki 2016 m. kovo 31 d. pranešti Europos Parlamentui jų rezultatus.

Europarlamentarai prašo Komisiją nedelsiant patvirtinti naują realiomis važiavimo sąlygomis išmetamų teršalų matavimo bandymų ciklą. Jį siūloma taikyti visiems teršalams, o ne tik azoto oksidams.

EP siūlo pakeisti esamą automobilių tipų tvirtinimo tvarką taip, kad valstybių institucijų sprendimus ir jų išduotus sertifikatus galėtų tikrinti nepriklausomi patikros centrai ir Europos Komisija. Taip pat raginama apsvarstyti galimybę įsteigti naują ES lygmens priežiūros instituciją.

Radusios rimtų pažeidimų, valstybių institucijos turi turėti teisę atšaukti leidimus naudoti reikalavimų neatitinkančias transporto priemones, įsitikinę europarlamentarai.

Savo ruožtu EP ragina šalių institucijas visiškai netoleruoti tokio transporto priemonių bandymų optimizavimo, kai per stipriai pripučiamos padangos, nuimami šoniniai veidrodėliai, panaikinami plyšiai tarp kėbulo plokščių siekiant sumažinti aerodinaminį pasipriešinimą, taip pat kai pašalinama pagalbinė įranga (pvz., grotuvai) siekiant padidinti skirtumą tarp bandymų laboratorijoje ir vairuotojo patirties kelyje.

Rezoliucijai pritarė 493 EP nariai, nepritarė 145, o susilaikė 25.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)