Anot laikraščio, tarp JAV valdžios pareikalautų dokumentų buvo ir tarnybinis vadovaujančių darbuotojų susirašinėjimas, tačiau koncernas atsisakė pateikti tokius dokumentus, savo atsisakymą pagrįsdamas Vokietijos įstatymais, ribojančiais tokio pobūdžio duomenų perdavimą kitoms valstybėms, ypač valstybėms, esančioms už ES ribų.

Kaip rašo laikraštis, „VW veiksmai smarkiai apsunkina tyrimą, kurį atlieka JAV valdžios institucijos“. JAV pareigūnai, tikėjęsi gauti susirašinėjimo duomenis, vylėsi išsiaiškinti, kas konkrečiai iš įmonės vadovų žinojo apie piktnaudžiavimus.

„Mūsų kantrybė dėl „Volkswagen“ senka“, - Niujorko valstijos vyriausiojo prokuroro Erico Schneidermano žodžius cituoja „The New York Times“.

„Aš nepaprastai nusivylęs tuo, kad, nepaisant viešų pareiškimų apie profesinį bendradarbiavimą, VW faktiškai jam priešinasi, remdamasis Vokietijos įstatymais“, - laikraščiui pareiškė Konektikuto vyriausiasis prokuroras George'as Jepsenas.

Praėjusį pirmadienį JAV teisingumo departamentas pateikė kolektyvinį ieškinį Vokietijos automobilių gamintojai „Volkswagen“ dėl kilusio emisijų skandalo. Paaiškėjo, kad automobilių gamybos milžinė milijonuose transporto priemonių buvo įdiegusi programinę įrangą, padedančią klastoti kenksmingų dujų emisijų testus.

Dar praėjusių metų rugsėjį JAV reguliavimo institucijoms pradėjus tyrimą VW pripažino savo kaltę ir nurodė, kad programinė įranga buvo įdiegta 11 mln. visame pasaulyje parduotų automobilių. „Kaltinimai pateikiami dėl beveik 600 tūkst. dyzelinių automobilių įrengtų nelegalių įrenginių, skirtų paveikti emisijų kontrolės sistemas ir leidžiančių išskiriamą dujų kiekį atitikti EPA standartus bei teršti aplinką“, - teigiama dokumente.