Pats lenktynininkas vėliau bandė teisintis, kad tai esą yra „socialinė akcija“.

„Nejuokinkit, jokia tai ne akcija, tai paprasčiausias chuliganizmas“, - teigia Lietuvos automobilių sporto federacijos (LASF) viceprezidentas ir 1000 km lenktynių organizatorius Darius Jonušis.

Žemiau pateikiame išsamų D. Jonušio komentarą šia tema:

Per visą Lietuvą nuskambėjęs atvejis, kai profesionalus lenktynininkas dalijosi vaizdais, kuriuose, mano nuomone, skatina šiurkščiai pažeidinėti Kelių eismo taisykles, sukėlė didžiulį šoką ir nusivylimą. Tokie atvejai privalo būti ir tikiuosi bus svarstomi Lietuvos Automobilių Sporto Federacijoje (LASF), nes tai yra tiesiog netoleruotina.

Visame pasaulyje lenktynininkai yra saugaus eismo ambasadoriai, jie yra pavyzdys visuomenei kaip reikia vairuoti gatvėse. Juk tie žmonės pakankamai adrenalino gauna lenktynių trasose. Paklauskite bet kurio tikro profesionalo – jis išsikrauna trasoje, o gatvėje lakstyti jam nėra jokio poreikio.

Darius Jonušis
Visame pasaulyje profesionalai yra pavyzdys kitiems eismo dalyviams. Tarptautinė Automobilių Sporto Federacija (FIA) jau daug metų vadovaujasi šūkiu „For road safety“ („Už saugumą keliuose“). Kasmet investuojami net ne šimtai tūkstančių, o milijonai eurų į saugumo keliuose programas, nemažai kurių nuskambėjo ir Lietuvoje. FIA jaunųjų talentų akademijos nariai, tarp kurių buvo ir du Lietuvos atstovai – Ignas ir Jonas Gelžiniai – su FIA net pasirašo specialią sutartį, pagal kurią jie privalo, prireikus, atstovauti FIA saugaus eismo akcijose, todėl, kad jie yra ir privalo būti pavyzdys visiems eismo dalyviams.

Jau kelerius metus iš eilės dalyvauju FIA asamblėjose, daug bendrauju su „FIA Institute for Road Safety“ („FIA Saugaus Eismo institutas“) ir kitomis FIA struktūromis kur ypač akcentuojamas saugumas ne tik lenktynių trasoje, bet ir keliuose. Tai didžiuliai autoritetai augančiam jaunimui, vaikai lygiuojasi į tuos, už kuriuos serga ir apie kurių karjerą svajoja. O ko galima išmokti iš žmogaus, kuris leidžiamą greitį keliuose viršija kelis kartus ir tuo viešai giriasi?

Ar girdėjote užsienyje apie lenktynininkus, kurie atvirai dalijasi vaizdais kaip jie pažeidinėja kelių eismo taisykles? Jeigu tokių atvejų ir būna, tai visuomenė ir FIA tai viešai pasmerkia. Kelių eismo taisyklės visame pasaulyje neturi jokių, net pačių didžiausių autoritetų, nes rizikuojama daugybės žmonių sveikata ir gyvybe.

Prieš trejus metus Švedijos ralyje legendinis lenktynininkas Peteris Solbergas buvo sustabdytas policijos, nes gatvėmis lėkė didžiuliu greičiu, viršijo greitį daugiau kaip 30 km/val. Policija jį sustabdė ir atėmė vairuotojo pažymėjimą. Legendinis Norvegijos lenktynininkas paskutinį greičio ruožą turėjo sėdėti šturmano kėdėje, o ralį pabaigė jo šturmanas. Šturmanui teko vairuoti ne tik pervažiavimuose, bet ir paskutiniajame greičio ruože, nes policija principingai neleido vairuoti prasižengėliui. Niekas, nei FIA, nei ralio organizatoriai, nei „Citroen“ komanda su savo šimtamilijoniniu biudžetu (tais metais P. Solbergas atstovavo „Citroen“ komandai) nedrįso tam prieštarauti.

O štai mūsų šalyje kažkodėl galima atvirai tyčiotis iš kelių eismo taisyklių, gal net skatinti jas pažeidinėti. Negana to, tai dar vadinama „socialine akcija“. Nejuokinkit, jokia tai ne akcija, tai paprasčiausias chuliganizmas.

Sek svarbiausias automobilių pasaulio naujienas: nuo naujausių modelių pristatymų ir žinių iš autosporto trasų iki KET pasikeitimų. Nestabdyk – prisijunk prie DELFI Auto draugų „Facebook“!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)