Kardinolas Audrys Juozas Bačkis Vyskupų konferencijos Šeimos reikalų tarybos vardu kreipėsi į Seimo Žmogaus teisių komitetą bei Šeimos ir vaiko reikalų komisiją dėl Lygių galimybių kontrolierės Aušrinės Burneikienės sprendimo pareikšti įspėjimą Juodkrantės parodų namų kuratorei Kristinai Danilevičienei.

"Kontrolierė daro išvadą, esą gėjų ar lesbiečių vaizdavimas neįvykusios parodos fotografijose nebūtų padaręs žalingo poveikio nepilnamečiams, tačiau vertinti tokį poveikį nėra Lygių galimybių kontrolieriaus kompetencija", - cituojamas kardinolas Vyskupų konferencijos pranešime spaudai.

Kreipimesi minima, jog parodos kuratorė K.Danilevičienė, remdamasi krikščioniškos dorovės principais, turėjo teisę priimti sprendimą neleisti rengti parodos bei taikyti kultūros įstaigos projektams etinius kriterijus.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė BNS sakė, kad šioje situacijoje kompromisas iš esmės neįmanomas, mat susiduriama su skirtingų teisės aktų kolizija.

"Remiantis įstatymu, kuriuo vadovavosi Lygių teisių kontrolierė - ji visiškai teisi. Pagal mūsų įstatymą - mes turime rūpintis, domėtis bei padėti vaikui užtikrinti bet kurioje situacijoje jų teisių gynimą", - sakė kontrolierė.

Pasak R.Šalaševičiūtės, jei paroda būtų buvusi rengiama atskirame pastate, kalbėti apie tai, ar teisingai pasielgė parodos kuratorė, manydama, kad tokios parodos nereikia rengti, net nereikėtų. Tačiau kuomet į parodą gali patekti jaunesnio amžiaus vaikai - šis klausimas vertas gilesnių diskusijų.

"Vaikai yra žingeidūs, jie nevertintų nuotraukų meniškumo. Kas gali garantuoti, kad vaikai po nuotraukų peržiūros susėdę nediskutuos apie tai, kas ten vaizduojama. Be to, dažnai nutinka taip, kad paveikti filmų, laidų vaikai kartoja tai, kas jiems atrodo įdomu ir patrauklu. Tad mano nuomone, neleisdama rengti parodos tame pačiame pastate kaip ir mokykla, menotyrininkė pasielgė gerai", - sakė Vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

Kontrolierė BNS sakė sutinkanti, jog paroda būtų pažeidusi vaikų teises, vaizduodama iškreiptą šeimos modelį.

"Aš, turėdama du anūkus, devynerių bei dešimties metų, visiškai nepageidaučiau, kad jie stovėtų prie nuotraukų, kurios pateikiamos kaip menas ir aptarinėtų tuos klausimus, kurių šiandien jiems dar nereikėtų aptarinėti", - sakė R.Šalaševičiūtė.

Vaiko teisių apsaugos kontolieriaus įstaiga pažymėjo, jog R.Šalaševičiūtė nėra nusiteikusi priešiškai homoseksualų atžvilgiu, tačiau ji pasisako prieš tokių santykių propagavimą.

Lietuvos vyskupų konferencijos Šeimos reikalų taryba prašo Seimo, kuriam atskaitinga Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, nustatyti ir viešai paskelbti, "ar priimdama nutarimą įspėti Juodkrantės parodų namų kuratorę Lygių galimybių kontrolierė veikė pagal savo kompetenciją, ir ar šis nutarimas neprieštarauja konstituciniam šeimos apsaugos ir globos principui".

Bažnyčios hierarchai taip pat prašo atsakyti "ar šis nutarimas nepažeidžia K.Danilevičienės, Neringos savivaldos institucijų bei Juodkrantės mokyklos tarybos teisės pagal savo kompetenciją spręsti, kokio pobūdžio ekspozicijos ir kultūriniai renginiai yra priimtini vietos bendruomenei ir atitinka nepilnamečių šeimų interesus ir ar šiame nutarime nėra diskriminavimo dėl religinių įsitikinimų požymių".

Lygių galimybių kontrolierė įspėjo Juodkrantėje parodos apie tradicines ir netradicines šeimas neįsileidusią menotyrininkę.

Mat tyrimo eigoje nebuvo nustatyta, kad gėjų ar lesbiečių vaizdavimas fotografijose darytų žalingą poveikį parodos lankytojams (tiek suaugusiems, tiek vaikams) ir dėl to jų negalima būtų eksponuoti viešai.

Neringos savivaldybei priklausančių Juodkrantės parodų namų menotyrininkė neleido pristatyti nuotraukų ciklo apie tradicines ir netradicines šeimas, motyvuodama tuo, kad parodų namai sujungti su mokykla, tad buvo baiminamasi į parodos atidarymą atėjusių moksleivių reakcijos.

Tarnyba dėl to gavo Lietuvos gėjų lygos skundą, kuriame buvo prašoma ištirti, ar nebuvo pažeistas Lygių galimybių įstatymas, draudžiantis diskriminaciją ir dėl seksualinės orientacijos.