"Danai apribojo užduočių skaičių visai stovyklai "Danevang", kurioje tarnauja ir Lietuvos būrio LITCON-6 kariai. Iš stovyklos išvykstama tik labai svarbiais atvejais ir tik šarvuota technika - šarvuočiais "Piranha" ir "M-113", - BNS sakė Lauko pajėgų atstovė spaudai Danguolė Bičkauskienė.

Kol kas neaišku, kiek laiko truks minėtieji apribojimai.

Naujienų agentūros AFP pranešimu, sekmadienį į apšaudymą pateko Basros provincijoje prie Kurnos gyvenvietės patruliavę Danijos taikdariai. Anot pranešimo, kariai pateko į pasalą, kai teikė pirmąją pagalbą autoavariją patyrusiems irakiečių vaikams. Danų patrulis atsakė ugnimi, pasitraukė iš pasalos vietos, kartu evakavo ir į ligoninę pristatė ir sužeistus vaikus.

Be to, Lietuvos kariuomenės OVC duomenimis, irakiečiai nutraukė bendradarbiavimą su Danijos bataliono Civilių ir kariškių bendradarbiavimo grupe (CIMIC), ir kol kas neketina šio bendradarbiavimo atnaujinti.

"Kariuomenės žvalgų vertinimu, karikatūrų pasirodymas Vakarų spaudoje gali sukelti neprognozuojamas pasekmes. Toks spaudos laisvės pasireiškimas saugumo situacijos Irake nepagerino", - sakė D.Bičkauskienė.

Afganistano Goro provincijos sostinėje Čagčarane, kur dislokuota Lietuvos vadovaujama atkūrimo grupė, vietos gyventojai pirmadienį surengė protesto mitingą dėl Vakarų žiniasklaidoje paskelbtų karikatūrų islamo tema.

Kaip BNS pasakojo provincijos atkūrimo grupės (PAG) atstovas viešiesiems ryšiams majoras Albertas Dusevičius, miestelio centre maždaug šimtas žmonių reiškia pasipiktinimą dėl Vakarų šalių laikraščiuose paskelbtų islamo religijos pranašą Muhommadą pašiepiančių karikatūrų.

"Demonstracija buvo taiki, jokios tiesioginės ar netiesioginės grėsmės demonstrantai provincijos atkūrimo grupės stovyklai nekėlė. Tvarką užtikrino Afganistano nacionalinės policijos pareigūnai", - sakė majoras A.Dusevičius.

PAG stovyklavietė yra įsikūrusi daugiau kaip už kilometro nuo Čagčarano miestelio, kitame Harirudo upės krante.

Praėjusį penktadienį sprendimą apriboti Danijos kariškių grupės operacijas priėmė ir Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės vadas pulkininkas Gintaras Ažubalis. Jo sprendimu, vasario 3-8 dienomis užduočių nevykdys jam pavaldi Danijos mobilioji stebėjimo ir ryšio grupė, kurioje tarnauja maždaug dešimt danų karių.

Kaip BNS sakė krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas, susiklosčiusią padėtį karštuosiuose taškuose antradienį planuojama aptarti telefonu su Danijos gynybos ministru Sorenu Gade (Siorenu Gade).

Dėl karikatūrų paskelbimo kilusį smurto proveržį prieš Danijos ir kitų valstybių diplomatines atstovybes Sirijoje ir Libijoje pirmadienį griežtai pasmerkė Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

"Tai visiškai nepriimtini būdai spręsti sudėtingas kultūrų dialogo problemas. Kviečiame visus atsakingai įvertinti susidariusią situaciją ir nedelsiant nutraukti vandalizmo ir neapykantos bangą", - sakoma pirmadienį paskelbtame URM pareiškime.

Kilus pasipiktinimui dėl Danijoje bei Norvegijoje išspausdintų pranašo Muhommado karikatūrų šeštadienį buvo padegtos Danijos ir Norvegijos ambasados Sirijos sostinėje Damaske, sekmadienį degė Danijos konsulatas Libane.

Damaske dalis demonstrantų pabandė šturmuoti ir Prancūzijos, kurios dienraštis taip pat perspausdino karikatūras, ambasadą. JAV ambasadai apsaugoti buvo dislokuota riaušių policija.

Gaisras nuniokojo ir Čilės ambasadą, įsikūrusią tame pačiame pastate, kaip ir Danijos diplomatinė misija.

Reaguodamos į iškilusią grėsmę, Norvegija ir Danija pradėjo skubią savo piliečių evakuaciją iš Sirijos.

Skandalingos karikatūros pirmą kartą buvo išspausdintos pernai rudenį Danijos laikraštyje "Jyllands-Posten". Tarp jų yra piešiniai, vaizduojantys pranašą Muhommadą kaip beduiną su peiliu rankose arba teroristą su bombos pavidalo turbanu.