Keturių dienų apaštalinio vizito į gimtąją Vokietiją, kur vyksta Pasaulio jaunimo dienos, atvykęs popiežius jau susitiko su judėjų ir protestantų bendruomenėmis, tačiau susitikimas su musulmonais gali būti kur kas labiau įtemptas, ypač žinant dabartinio Katalikų Bažnyčios vadovo priešinimąsi Turkijos siekiui įstoti į Europos Sąjungą (ES).

Prieš tapdamas popiežiumi, kardinolas Josephas Ratzingeris teigė, kad islamą išpažįstanti, bet pasaulietiška Turkija ateityje turėtų siekti sandraugos su musulmoniškomis šalimis, o ne krikščioniškas šaknis turinčia ES.

Praėjusiais metais duodamas interviu Prancūzijos žurnalui "Le Figaro" jis pareiškė, jog Turkija "visada skyrėsi nuo Europos" ir pridūrė, kad mėginimas susieti ją su Europa būtų klaida.

Turkų islamo reikalų religinė valdyba, kuriai priklauso dauguma Vokietijoje veikiančių mečečių, ir Vokietijos centrinės musulmonų tarybos nariai su popiežiumi trumpam susitiks Kelno arkivyskupo rezidencijoje.

Vokietijoje gyvena apie 3,2 mln. musulmonų, du milijonai iš jų yra turkų kilmės.

Dėl jų integracijos į visuomenę masto pradėjo ginčytis Vokietijos politikai, ypač konservatyvieji, pasak kurių, daugiakultūrės visuomenės idėja žlugo ir visur pilna lygiagrečių visuomenių.

Be to, po rugsėjo 11-osios išpuolių Jungtinėse Valstijose Vokietija buvo priversta užimti griežtesnę poziciją musulmonų ekstremistų ir vadinamųjų neapykantos kurstytojų atžvilgiu, nes, kaip manoma, trys iš savižudžių pilotų buvo Hamburge gyvenę studentai.

Netrukus po išrinkimo popiežiumi Benediktas XVI pareiškė vertinantis tiek vietiniu, tiek tarptautiniu lygmeniu stiprėjantį musulmonų ir krikščionių dialogą.

"Jeigu lankydamasis Kelne, popiežius aplankytų ir mečetę, tai įgytų dar didesnę simbolinę įtaką", - dienraščiui "Sueddeutsche Zeitung" sakė Rafetas Ozturkas, vienas iš musulmonų bendruomenės atstovų, šeštadienį ketinantis susitikti su Benediktu XVI.

Popiežius susitiko su Vokietijos politikais

Šeštadienį, trečiąją vizito Kelne dieną, popiežius Benediktas XVI priešpiet savo rezidencijoje arkivyskupo rūmuose susitiko su Vokietijos politikais.

Popiežiaus programoje buvo numatytos audiencijos kancleriui Gerhardui Schroederiui, Bundestago pirmininkui Wolfgangui Thierse, Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) lyderei ir kandidatei į kanclerio postą Angelai Merkel bei Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės premjerui Juergenui Ruettgersui.

Susitikimai vyko be žurnalistų.

Po audiencijos pas popiežių G.Schroederis susitikimo nekomentavo.

Tuo tarpu A.Merkel, kaip rašo naujienų agentūra Associated Press, jos laukusiems žurnalistams sakė, jog yra laiminga, kad galėjo susitikti su Šventuoju Tėvu. "Didelis džiaugsmas pamatyti popiežių vokietį Vokietijos žemėje", - pridūrė ji.