„Šimtu procentu negaliu patvirtinti, kad taip siekiama eliminuoti ministrą, bet iš ilgų diskusijų, kurios persikėlė net į Seimo plenarinį posėdį galima spėti. Nenoriu viešai sakyti apie nuogirdas savo atžvilgiu, ar teiginius, kad finansų ministerija per daug dominuoja. Bet turiu tokių abejonių“, - tvirtina A.Butkevičius.

Jo manymu, socialdemokratai turėtų išlaikyti finansų ministro postą ir tikisi, kad naujajam ministrui pakaks „blaivaus proto“ nepasiduoti politiniam spaudimui.

„Naujasis ministras turės vykdyti griežtą finansinę politiką. Jeigu jis pasiduos politiniam spaudimui ir pradės vykdyti politinius nurodymus, neigiamas pasekmes Lietuva pajus jau ateinančiais metais“, - teigia finansų ministras.

A.Butkevičiaus nuomone, Seime greičiausiai bus priimti visi mokesčių reformos įstatymai, tačiau tik vienas jų – Gyventojų pajamų mokesčio mažinimas – bus priimtas vienbalsiai. Tačiau jis pats imtųsi šiek tiek radikalesnės mokesčių reformos, kuria didintų juridinių asmenų nekilnojamojo turto mokestį, tokiu pat tarifu apmokestintų fizinių asmenų komercijai naudojamą nekilnojamąjį turtą bei visų fizinių asmenų brangų nekilnojamąjį turtą.

A.Butkevičius taip pat nemano, kad su jo atsistatydinimu iš pareigų trauksis ir premjeras. „Premjeras gali pasitraukti, jei mokesčių įstatymai nebus patvirtinti Seime“, - sako A.Butkevičius, pabrėždamas, kad tai jo subjektyvi nuomonė.

Ministras nekomentavo plačiau, ar tokia mokestine reforma nėra bandoma sugriauti valdančiosios koalicijos, nors teigė girdėjęs visokių gandų. Tačiau jis neatmetė galimybės, greičiausiai vyksta kažkokios derybos, siekiant apsidrausti tuo atveju, jei socialdemokratai pasitrauktų iš koalicijos.

Panašiai galvoja ir opozicijos lyderis, konservatorius Andrius Kubilius, pabrėždamas, kad dabar, kai vienas iš pagrindinių socialdemokratų ramsčių atsistatydino, „kažkam bus ramiau gyventi“. Tačiau jis kol kas negali prognozuoti, kokie bus tolimesni valdančiosios koalicijos žingsniai.

„Sunku pasakyti. A.Butkevičius leido suprasti, kad kai kurie prisirišo prie verslo mokesčio tik tam, kad jis atsistatydintų. Kokių dar rezultatų bus siekiama išspausti, sunku pasakyti“, - sakė A.Kubilius po susitikimo su ministru.

Finansų ministras nutarė atsistatydinti po to, kai Politinė taryba nutarė teikti Seimui laikinojo verslo mokesčio projektą, kuriame apmokestinama įmonių apyvarta. Ministras baigs darbą gegužės 14 dieną.