„Iš komisijos pateiktų išvadų matyti, kad minėtame komisariate būta ir tarnybinių nusižengimų, ir neveiklumo, o ir darbinė atmosfera nėra normali, - sakė ministras R. Palaitis. - Tai, kad dėl senaties negalima taikyti tarnybinių nuobaudų, dar nereiškia, kad nereikia nieko daryti. Paprašiau generalinį komisarą Vizgirdą Telyčėną numatyti priemones, kuriomis esanti situacija Marijampolės apskrities vyriausiajame policijos komisariate kuo skubiau būtų normalizuota“.

Ministras taip pat pavedė specialistams išanalizuoti galimybes ir pateikti siūlymus dėl senaties termino pratęsimo esant Policijos veiklos įstatymo arba Policijos pareigūnų etikos kodekso pažeidimams. „Siekiant užkirsti kelią pareigūnams išvengti tarnybinės atsakomybės, pavedžiau per dvi savaites išanalizuoti ir pateikti siūlymus dėl senaties termino skirti tarnybinę nuobaudą pareigūnams pailginimo iki pusantrų metų, nurodyti keistinus teisės aktus“, - sakė ministras.

Patikrinimo metu nustatyta, kad Policijos departamento (PD) Vidaus tyrimų valdybos tarnybinis patikrinimas buvo atliktas nepilnai. Dėl to ministras pavedė Personalo departamento direktoriaus pavaduotojui Juliui Jasaičiui įvertinti netinkamai minėtą tarnybinį patikrinimą atlikusių PD pareigūnų veiksmus.

Komisija taip pat konstatavo, kad Marijampolės apskrities VPK viršininko pavaduotojas Edvardas Bukota netinkamai atliko savo pareigas bei pažeidė Policijos veiklos įstatymo bei Policijos pareigūnų etikos kodekso nuostatas, o Marijampolės apskrities VPK viršininkas Kęstutis Kalinauskas nepradėjo tarnybinio patikrinimo dėl E. Bukotos elgesio ir nesiėmė veiksmingų priemonių padėčiai normalizuoti.

Generalinio komisaro įsakymu K. Kalinauskui yra paskirta neeilinė atestacija (vyks birželio 16 d.). Be to, nurodyta spręsti E. Bukotos neeilinės atestacijos klausimą.

Komisija taip pat konstatavo, kad Kalvarijos policijos komisariato pareigūnų teiginiai apie generalinio komisaro pavaduotojo Visvaldo Račkausko veiksmus, kliudančius patraukti E. Bukotą atsakomybėn, yra nepagrįsti.

PD įpareigojo Marijampolės apskrities VPK viršininką K. Kalinauską po to, kai Generalinė prokuratūra priims sprendimą dėl nagrinėjamo Marijampolės apskrities VPK septynių pareigūnų pareiškimo, įvertinti šių pareigūnų veiksmus. Įvertinti Kalvarijos policijos pareigūnų veiksmus ministras pavedė ir J. Jasaičiui.