„NDX energija“ tvirtina, kad Vyriausybė projektuoja vienašališkus sprendimus, nebendradarbiaudama su mažuoju akcininkų, kaip tai numatyta sutartyse.

„Mes tiesiog perdavėme savo poziciją, kad esame prieš vienašališkus sprendimus. Laikome, kad sprendimai, kokius kol kas bent jau projektuoja Vyriausybės pusė, yra vienašališki ir pažeidžia mūsų teises ir teisėtus interesus. Manome, kad mažiausiai žalos suteikiantis būdas yra šalims susitarti. (Vienašališkais mes laikome – DELFI) visą sprendimų kompleksą: tiek įstatymo priėmimas, kad valstybė gali ½ balsų priimti sprendimą, tiek Vyriausybės nutarimas balsuoti už „Leo LT“ panaikinimą nebendradarbiaujant ir nesitariant su „NDX energija“, – žurnalistams po susitikimo kalbėjo „NDX energijos“ generalinis direktorius Petras Jašinskas.

Jo teigimu, susitikime pateiktas vienintelis siūlymas – išsiskirstyti pasiimant įneštas dalis. Tokiu atveju „NDX energijai“ atitektų VST ir daugiau nei 600 mln. Lt dividendų, o valstybei – „Rytų skirstomieji tinklai“ ir „Lietuvos energija“. Tačiau jis pripažįsta, kad svarstytų įvairius Vyriausybės pasiūlymus, tarp jų ir galimybę gauti visose bendrovėse po dalį akcijų. Energetikos ministras Arvydas Sekmokas anksčiau yra sakęs, kad nemato teisinio pagrindo restitucijai.

„Mūsų pasiūlymas yra išsidalinti tai, ką šalys įnešė ir greitai per 30 dienų išspręsti problemą. Kita šalis pažadėjo pagalvoti apie mūsų išsakytą pasiūlymą bendradarbiauti. Kita pusė pažadėjo kaip įmanoma greičiau duoti atsakymą dėl mūsų pateiktų pasiūlymų. Man grįžus, kartu su valdyba spręsime, kaip balsuoti. (...) Aš manau, kad tiek ieškinio priėmimas, tiek dalies „Leo LT“ akcijų areštavimas apsunkintų galimybę susitarti“, – paklaustas, ar mažasis akcininkas balsuos už „Leo LT“ likvidavimą, sakė P. Jašinskas.

Paklaustas, koks kelias lauktų, jei su valstybe nepavyktų susitarti, P. Jašinskas sakė, kad „vienašališkas sprendimų priėmimas tikriausiai vestų į teismą“.

„Mes nagrinėsime, svarstysime tą pasiūlymą ir priimsime geriausią sprendimą, kaip išsisukti iš šios situacijos. (...) Mes, be jokios, abejonės norime susitarti ir surasime patį teisingiausią bei patį geriausią sprendimą. Atsakymą duosime tada, kai išnagrinėsime, tai yra savaičių klausimas“, – žurnalistams po susitikimo sakė energetikos viceministras.

„NDX energija“ ne kartą yra tvirtinusi, kad Vyriausybė su jais nesikalba. R. Švedas pripažino, kad antradienį prasidėjo derybos. „Mes pradėjome procesą“, – sakė jis.

Jo teigimu, „Leo LT“ akcininkų susirinkimas įvyks ir Vyriausybės atstovas balsuos už bendrovės likvidavimą.

Šiuo metu Vyriausybė valdo 61,7 proc., „NDX energija“ – 38,3 proc. „Leo LT“ akcijų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją