Iš viso 29 271 stojusysis į universitetus išsidalijo 11 566 studijų krepšelius, garantuojančius nemokamas studijas. Papildomai 46 krepšeliai teko užsienio lietuviams. Dar 12 342 asmenys pakviesti studijuoti mokamose vietose.

Pirmoje vietoje pagal krepšelių skaičių – VU – 3088. VGTU teko 1980 krepšelių, KTU - 1555. Vytauto Didžiojo universitete (VDU) nemokamai studijuos 814 studentų, Klaipėdos universitetas (KU) pritraukė 656 krepšelius, Mykolo Romerio universitetas (MRU) – 651.

Vilniaus dailės akademijai teko 306 krepšeliai, Lietuvos muzikos ir teatro akademijai – 162. 100 krepšelių susižėrė ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas, 110 - Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykla. 499 krepšeliai teko Šiaulių universitetui.

Daugiau negu pernai į valstybės finansuojamas vietas priėmė VU ir Kauno medicinos universitetas (KMU).

Iš didžiųjų šalies aukštųjų mokyklų šįmet ypač nusmuko VPU – čia pritraukti 549 krepšeliai.

„Labiausiai nepasisekė, kur įstojo praktiškai tik trečdalis pernai priimtųjų skaičius – Lietuvos kūno kultūros akademija, Lietuvos veterinarijos akademija, Lietuvos žemės ūkio universitetas ir Vilniaus pedagoginis universitetas“, - DELFI sakė Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) prezidentas prof. Pranas Žiliukas.

Pasak P. Žiliuko, grubiai skaičiuojant, į vieną vietą universitete pretendavo 3 stojantieji. Nors 12 342 pakviesti studijuoti mokamose vietose, tačiau, sako P. Žiliukas, šie skaičiai keisis. Mat nemaža dalis įstojusių į mokamą vietą universitete bandys gauti studijų krepšelį kolegijoje. Pašnekovas prognozuoja, kad mokančių už mokslą universitetuose skaičius sumažės per pusę.

40 programų nepritraukė nė vieno krepšelio

Didžiulė konkurencija šįmet buvo stojant į ekonomiką, teisę, vadybą, politikos mokslus, viešąjį administravimą. Šįmet stojantiesiems labai patraukli buvo medicina. Kadangi konkurencija buvo bendra visiems stojantiems į biomedicinos mokslų sritį, medicina „išstūmė“ veterinariją, dalį LKKA, LŽŪU programų.

„Pavyzdžiui, gana kritiška situacija LŽŪU agronomijoje – čia tik 6 krepšeliai, miškininkystei teko tik 5, gyvulininkystei išvis nieko.“, - aiškino P. Žiliukas. Per 40 studijų programų apskritai nepritraukė krepšelių. Dalis jų Lietuvoje buvo vienintelės, rengusios tokio pobūdžio specialistus – pavyzdžiui, odos, avalynės, keramikos, gyvulininkystės.

„Yra programų, kurios „įnulino“ gana įprastą specialistų rengimą. Gal vienų metų laida nepadarys spragos, bet ateičiai situacija kritinė. Moksleivių pasirinkimas vargu ar gali būti prilygintas kaip atitinkantis darbo rinkos poreikius, nes vadybininkų, teisininkų parengiama tūkstančiai, o minėtu atveju, susijusiu su žemės ūkiu, veterinarija, sportu...“, - svarstė P. Žiliukas.

Šįmet kuklūs sporto programų rezultatai. Pasak LAMA BPO prezidento, du trečdaliai studentų, kaip ir pageidavo, įstojo į Vilnių – regionams teliko trečdalis studentų.

G. Steponavičius: viską lėmė studento balsas

„Krepšelių pasiskirstymas atspindi realų studentų pasirinkimą. Galima sakyti, kad vienas svarbiausių reformos tikslų, – studentą perkelti į galios centrą, kad nuo jo pasirinkimo priklausytų aukštųjų mokyklų finansavimas, – jau įgyvendinamas,“ – pranešime spaudai sako švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

„Kaip toliau šalyje vystysis aukštasis mokslas priklausys tik nuo studentų ir pačių aukštųjų mokyklų – viskas yra jų rankose. Su reformos pradžia aukštosioms mokykloms bus sudarytos daug geresnės sąlygos investuoti į studijų kokybės kėlimą, nes studijų vieta universitetuose bus finansuojama dvigubai daugiau nei pernai,“ – teigia G. Steponavičius.

Iš viso šįmet bendrajame priėmime į aukštąsias mokyklas dalyvauja 37 010 asmenų. Studijuoti universitetuose visiškai nemokamai pakviesta 11 566 studentai, palyginti pernai į visiškai ir dalinai valstybės finansuojamas vietas priimta apie 14 500 studentų. Liepos 31 d. paaiškės, ar universitetuose liko laisvų vietų.

Prognozuojama, kad į kolegijas bus priimta apie 10 tūkstančių studentų. Stojantieji į kolegijas prašymus gali koreguoti iki šeštadienio. Įstojusių į kolegijas sąrašai bus skelbiami liepos 28 d., antradienį.

Bendrajame priėmime šiemet dalyvauja 44 aukštosios mokyklos – 20 universitetų ir 24 kolegijos. Pernai bendrajame priėmime dalyvavo 17 universitetų ir 2 kolegijos.