Beveik prieš porą metų skandalingai pagarsėjusio J. Pauliko skundą dėl Vilniaus trečiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojo G. Vidžiūno nutarimo valstybės naudai konfiskuoti majoro pistoletą „Sig Sauer“ ir šovinius antradienį turėjo pradėjo nagrinėti Vilniaus apygardos administracinis teismas. Tačiau į posėdį neatvyko pareiškėjas – antradienį teismui buvo pranešta, kad jis susirgo.

Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra dar balandžio 8-ąją J. Paulikui nutraukė baudžiamąją bylą dėl pasikėsinimo nužudyti, nes nebuvo padaryta nusikaltimo požymių turinti nusikalstama veika. Tokį nutarimą prokuroras Rimas Juodis priėmė remdamasis teismo medicinos ekspertų išvadomis, kuriose nurodoma, kad nusikaltimo padarymo metu J. Paulikas buvo nepakaltinamas – trumpalaikės psichozės metu jam išsivystė patologinis girtumas.

Nutraukdamas bylą prokuroras nutarime nurodė, kad J. Pauliko veiksmuose yra administracinio teisės pažeidimo požymių ir sostinės policijai perdavė jo bylą. Gegužės 14-ąją majorui buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, kuriame nurodoma, jog J. Paulikas nešiojosi ginklą ir šaudmenis būdamas apsvaigęs nuo alkoholio (sunkus girtumo laipsnis).

Už šį pažeidimą buvusiam A. Brazausko apsaugininkui grėsė bauda nuo 500 iki 1 000 Lt arba ginklo ir šaudmenų konfiskavimas. Policija nusprendė, kad iš J. Pauliko valstybės naudai turi būti konfiskuotas pistoletas ir šoviniai su apkabomis.

J. Paulikas nesutiko su policijos nutarimu ir jį apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Pasak teismo atstovės Sigitos Baltaduonės-Jacinevičienės, savo skunde pareiškėjas nurodė, kad esą policija jam nepagrįstai skyrė griežčiausią sankciją – ginklo ir šaudmenų konfiskavimą. Buvęs prezidento apsaugininkas mano, kad policija turėjo atsižvelgti į jo gerą charakteristiką ir skirti sankcijoje numatytą baudą.

Ar majorui bus skirta švelnesnė nuobauda, turėtų nuspręsti teismas. Kitas posėdis numatytas rugsėjo 3-iąją.

DELFI primena, kad užpraėjusių metų rugpjūčio 15-ąją J. Paulikas buvo pristatytas į Vilniaus policiją, nes būdamas neblaivus „Amatininkų užeigoje“ susiginčijo su kavinės personalu. Į maitinimo įstaigos virtuvę įsiveržęs majoras esą net septynis kartus iš ginklo „Sig Sauer“ šovė į virėją Juozą Venckų.

Įsisiautėjusį lankytoją bandė apraminti kavinės darbuotojai, tačiau nepavyko. Jie iškvietė policiją. Tuometiniam VAD pareigūnui nustatytas sunkus girtumo laipsnis – daugiau nei 3,6 promilės alkoholio.

J. Venckus yra pasakojęs, kad į jį dabar jau buvęs VAD apsaugininkas paleido šešis šūvius, tačiau nė karto nepataikė.

„Kai jis įsiveržė į virtuvę, viena darbuotoja jam pasakė, kad pašaliniams čia vaikščioti draudžiama, - žurnalistams yra pasakojęs J. Venckus. – Tada jis išsitraukė pistoletą ir ėmė mane vaikytis. Jis liepė pakelti rankas ir gultis. Supratau, kad jeigu atsigulsiu, daugiau neatsikelsiu“.

Virėjas teigė lig šiol negalįs pamiršti jo įsakymų: gultis, klauptis ir t.t. Jis įsitikinęs, kad J. Paulikas iš pistoleto nepataikė tik todėl, kad buvo per daug girtas. „Žinojau, kur pasislėpti", - sakė virėjas.

Po incidento J. Paulikas buvo atleistas iš VAD, tačiau su tuo jis nesutiko ir teismų prašė grąžinti atgal į darbą. Jo skundas buvo atmestas.