Nors į protesto akciją susirinko ne tik minėto įstatymo priešininkai, bet ir nacistinėmis pažiūromis garsėjantys skustagalviai, beveik valandą užtrukęs renginys praėjo taikiai.

Dešimtys piketuotojų prie S. Daukanto aikštės prieigų išskleidė plakatus su užrašais „Valdžia neatims iš mūsų „Simpsonų", „Apsaugokite vaikus nuo Seimo sprendimų", „Draudžiama drausti", „Gražuli, šalin rankas nuo vaikų" (Seimo narys Petras Gražulis yra pagarsėjęs prieš homoseksualus nukreiptais pareiškimais) ir vaivorykštės spalvų vėliavą. Skustagalviai taip pat atsinešė savo plakatų. Bet šonuose stovėjusių policininkų pagalbos neprireikė.

Kaip ir žadėjo, į piketą atvykęs R. Kirilkinas atliko tris savo dainas.

Tuo pačiu metu po S. Daukanto aikštę vaikštinėjo turistų grupės, pro ją prasuko geltonas atviras autobusas su būreliu užsieniečių.

Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymas, anot piketo rengėjų, „ne tik kelia grėsmę saviraiškos, nuomonės, spaudos laisvėms, bet yra šališkas, parašytas dviprasmiška kalba, netoleruotina teisės aktuose".

Praėjusią savaitę Seimo priimtu įstatymu, saugant nepilnamečių dorovę ir psichiką, be kita ko, apribotas teigiamos informacijos apie homoseksualumą skelbimas. Kritikai jį pavadino „cenzūros“ įstatymu, kuris „dėl savo neaiškumo sudarytų sąlygas uždrausti nuo 6 val. iki 23 val. net lietuvių liaudies pasakas (kaip keliančias siaubą), riedučių sportą (kaip sąmoningą turto naikinimą), viešą mėsainių valgymą (kaip blogos mitybos skatinimą) ir net Kristijono Donelaičio „Metus“ (kaip kūrinį, kupiną nešvankių posakių)".

Anot Lietuvos gėjų lygos vadovo Vladimiro Simonko, toks įstatymas tik padidintų žmonių neišmanymą apie lesbiečių, gėjų ir biseksualų problemas, o dėl to diskriminacija dėl lytinės orientacijos tik dar labiau padidėtų.

Raginimai vetuoti skambėjo iš Varšuvos, Briuselio ir Niujorko

Trečiadienį panašus piketas vyko Briuselyje greta Lietuvos nuolatinės atstovybės Europos Sąjungoje, pirmadienį - Varšuvoje.

Pasipiktinimo šiuo teisės aktu banga kilo ne vienoje tarptautinėje institucijoje ir organizacijoje: iš pradžių Seimas ragintas nepriimti įstatymo, vėliau prezidentas - jį vetuoti.

Europos Parlamento gėjų ir lesbiečių teisių intergrupės vadovas Michaelas Cashmanas bei keturi jo pavaduotojai pasirašė laišką, kuriame išreiškė pasipiktinimą „homofobišku ir žalingu" įstatymu. Anot M. Cashmano, šis teisės aktas esąs „spjūvis į Europos vertybių veidą" ir „akivaizdus ES pamatinių teisių bei principų ribojimas".

Pareiškimą dėl Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pasirašė ir daugiau nei trys dešimtys Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos narių iš įvairių valstybių. „Esame šokiruoti, kad ši informacija (apie homoseksualius, biseksualius ir poligaminius santykius - DELFI) gretinama su savižudybės ar narkotinių medžiagų vartojimo skatinimu, žalojimo, kankinimo ar žudymo vaizdavimu“, - rašoma pareiškime.

Įstatymas esą tik „įtvirtins diskriminaciją ir netoleranciją“, o jauniems gėjams, lesbietėms ir biseksualams reikalinga informacija taps neprieinama. „Pabrėžiame, kad šios nuostatos pažeidžia ir Europos žmogaus teisių, ir Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencijas“, - pažymėjo parlamentarai.

Kelios jaunimo organizacijos savo ruožtu kreipėsi į Europos Komisijos prezidentą Jose Manuelį Barroso ir eurokomisarus Vladimírą Špidlą, Jacques Barrot bei Janą Figelį. Jos pakvietė šiuos pareigūnus „nedelsiant ir viešai" išreikšti apgailestavimą dėl minėto įstatymo priėmimo bei paraginti V. Adamkų vetuoti.

Prie tokių raginimų prisidėjo ir įtakingos nevyriausybinės žmogaus teisių gynimo organizacijos „Amnesty International“ bei „Human Rights Watch". Pastaroji viešai išplatintame laiške įstatymą pavadino „homofobišku" ir prilygstančiu cenzūrai. Šiuo teisės aktu esą pažeidžiami Lietuvos įsipareigojimai, kuriuos ji prisiėmė Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje ir ES. „Priėmusi tokį įstatymą Lietuva taps vienintele Europos valstybe, turinčia tokią homofobišką reguliavimą", - DELFI sakė organizacijos atstovas Borisas Dittrichas, atsakingas už seksualinių mažumų programą.