Nuo pat ryto maldininkai dalyvavo bendrose pamaldose, teminiuose susitikimuose. Pietus ir vakarienę Taize susitikimo dalyviai valgė Sereikiškių parke, kur išalkusią armiją pamaitino kariai. Vakarienei kariai patiekė makaronų su dešra. Susitikimo dalyviai taip pat gavo bandelių, obuolių, mineralinio vandens.

Tūkstančiai maldininkų pietavo ir vakarieniavo susėdę ant Sereikiškių parko žolės.

19 val. Taize susitikimo dalyvių laukė bendros pamaldos Arkikatedroje, šv. Jonų, Pranciškonų konventualų ir Bernardinų bažnyčiose. Į Vilniaus Arkikatedrą baziliką visi norintieji netilpo – dalis pamaldų klausėsi lauke.

Sėdėdamas ant Arkikatedros grindų, jaunimas giedojo ir meldėsi. Į maldos dalyvius kreipėsi Jo Eminencija Vilniaus arkivyskupas kardinolas Audrys Juozas Bačkis.

A.J.Bačkis: Vilnius tapo tautų sostine

Susikaupimas, tyla, keletas Evangelijos eilučių, giesmės, kryžiaus pagarbinimas. Taip Taize susitikimą mato A. J. Bačkis. „Viskas vyksta paprastai, natūraliai, atrodo, kad visi vienminčiai, nors kiekvienas prie tikėjimo prieina skirtingais keliais“, - DELFI sakė kardinolas.

Jo Eminencija pasidžiaugė vilniečių šeimomis, nuoširdžiai priėmusiomis piligrimus iš visų kraštų. „Aš sakau, kad kai atveri savo namų duris, atveri savo širdį. Lietuviai parodė savo svetingumą. Kiek kalbėjau su šeimose apsigyvenusiais jaunuoliais, girdėjau tik gražius dalykus, jie labai džiaugiasi“, - pasakojo A. J. Bačkis.

Tačiau būta ir kuriozų – pasitaikė piligrimų iš Baltarusijos, labai gyrusių savo prezidentą Aleksandrą Lukašenką. Tai patiko ne visiems lietuviams. Tačiau, sako kardinolas, tai suprantama – jaunuoliai ten gyvena, įprato prie gyvenimo būdo ir mato savo krašto lyderį.

Pirmąkart istorijoje Taize susitikimas vyksta buvusioje Sovietų Sąjungos respublikoje. „Mes esame netoli Rusijos stačiatikių bažnyčios, jie čia atsiuntė savo piligrimus. Liuteronai - taip pat. Svarbiausia visų renginių reikšmė – tikra jaunimo šventė - joks kitas renginys nesutrauks tiek jaunuolių iš kitų kraštų. Vilnius tapo tautų sostine, manau – tai didelis laimėjimas mūsų Vilniui“, - kalbėjo Jo Eminencija.

Dalyvauja per 5 tūkstančius jaunuolių

DELFI primena, kad penktadienį prasidėjęs Taize jaunimo susitikimas Vilniuje „Pasitikėjimo piligrimystė“ piligrimams ir vilniečiams siūlo įvairius teminius užsėmimus. Skirtingose sostinės vietose jaunimas ir lektoriai kalba apie gyvenimo prasmę, skirtingas kultūras, ekologiją ir socialines problemas, žmogaus orumą, bažnytinį meną, tikėjimo klausimus.

Tarptautinis jaunimo Taize susitikimas - tradicinis krikščioniškojo jaunimo susitikimas, kasmet vykstantis vis kitoje šalyje, Vilniuje surengtas pirmą kartą, prieš trejus metus gavus kardinolo A. J. Bačkio kvietimą.

Iki sekmadienio truksiančiame maldos, pokalbių ir bendravimo susitikime dalyvauja daugiau kaip 5 tūkstančiai jaunuolių - daugiausia iš Rytų Europos šalių, išpažįstančių krikščioniškąjį tikėjimą ir priklausančių įvairioms krikščionių konfesijoms.

Didžiausias skaičius jaunimo atvyko iš Lenkijos - apie pusantro tūkstančio, taip pat yra šimtai svečių iš Ukrainos, Baltarusijos, Rusijos, trijų Baltijos šalių, Slovakijos, Didžiosios Britanijos, Norvegijos, Italijos, Nyderlandų. Bendrų maldų, pokalbių, pietų ir vakarienės vieta tapo Vilniaus senamiesčio bažnyčios, Katedros aikštė, Sereikiškių parkas.

Susitikime dalyvauja Taize bendruomenės prioras brolis Aloisas, keletas kitų brolių, teminius susitikimus jaunimui veda dvasininkai, menininkai, rezistentai, visuomenės veikėjai, politikai. Susitikimo vietose dirba apie 300 savanorių iš Lietuvos ir užsienio.

Jau 30 metų Prancūzijoje, Burgundijos regione, veikianti Taize bendruomenė su didžiųjų Europos, Azijos, Amerikos ir Afrikos žemynų krikščionių bažnyčiomis rengia tarptautinius susitikimus gyvenimo prasmės ir tikėjimo ieškančiam jaunimui. Taip pat kiekvienų metų pabaigoje kuriame nors Europos mieste vyksta daugiatūkstantiniai jaunimo susitikimai.

Lietuviai Taize bendruomenės susitikimuose Prancūzijos Taize kaimelyje ir įvairiuose Europos ir viso pasaulio miestuose dalyvauja nuo 1989 metų, kai atsivėrė Europos sienos. Šių metų pabaigoje tradicinis tarptautinis Taize jaunimo susitikimas numatomas Poznanės mieste Lenkijoje, o kitąmet - Indonezijoje.

Jaunimo renginys „Pasitikėjimo piligrimystė Vilniuje“ organizuotas Lietuvos tūkstantmečio minėjimo ir Vilnius - Europos kultūros sostinės proga. Jį organizavo Taize bendruomenė bei Vilniaus arkivyskupijos jaunimo centras.