„Dujų kaina, jeigu būtų pakeista perskaičiavimo tvarka, jau nuo liepos gyventojams galėtų mažėti 15 proc. Elektros kainų augimas kitais metais galėtų būti apie 5-7 ct/kWh, vietoje planuotų maždaug 30 ct/kWh. Šilumos kainas taip pat būtų galima mažinti, priklausomai nuo savivaldybės, vienur 5 proc., kitur - iki 30 proc.”, - sakė V. Poderys.

Seimo pirmininkas A. Valinskas patikino, kad reikalingos įstatymų pataisos bus priimtos dar šioje pavasario sesijoje. „Kad jau nuo rudens, šildymo sezono pradžios, komisija galėtų įstatymą taikyti praktikoje“, - sakė A. Valinskas.

DELFI primena, kad Seimo Ekonomikos komitetas yra pasiūlęs šilumos ir karšto vandens kainas gyventojams perskaičiuoti dažniau nei kartą ar du per metus. Kainos būtų perskaičiuojamos kas mėnesį, atsižvelgiant į dujų ar kito kuro kainų pokyčius. Esą taip būtų išvengta politikų kišimosi į šilumos kainų nustatymą, kartu šilumos įmonės išvengtų skolų kupros, o gyventojai – kainų šokų.

Pagal Šilumos ūkio įstatymą, dabar šilumos, karšto vandens kainas gyventojams galima nustatyti ne dažniau kaip vieną ar du kartus per metus. Dėl to Kainų komisija negali tiksliai prognozuoti dujų ar kito kuro, kuriuos naudoja katilinės, kainų pokyčių.

Seime taip pat užregistruotos Elektros energetikos įstatymo pataisos, kurios suteiktų VKEKK daugiau teisių vertinant energetikos įmonių turtą ir taip leistų komisijai reguliuoti jų pelną bei būti lankstesnei nustatant elektros energijos kainas. Manoma, kad dabartinė įstatymo redakcija yra pernelyg palanki energetikos bendrovėms.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją