Pagal įstatymus, dabar šilumos, karšto vandens kainas gyventojams galima nustatyti ne dažniau kaip vieną ar du kartus per metus. Dėl to Kainų komisija negali tiksliai prognozuoti dujų ar kito kuro, kuriuos naudoja katilinės, kainų pokyčių.

Tad dažnai patvirtinta šilumos kaina varė į nuostolius šilumos įmones, nes jos už dujas mokėdavo daugiau nei gaudavo iš vartotojų. Tai ne visada naudinga ir gyventojams. Pavyzdžiui, dabar pasaulyje mažėjant dujų kainai, Lietuvos vartotojų sąskaitos už šildymą nemažėja.

„Ir tada žmonės klausia, nes dujų kaina faktiškai vienokia, o už šilumą paskaičiuota kitokia. Iš tikro apgavystės nėra, nes metams į priekį kainų prognozuoti neįmanoma“, – teigia Kainų ir energetikos komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys.

Kad būtų išvengta tokių netolygumų, Ekonomikos komitetas užregistravo pataisas, kuriomis siekiama šilumos ir karšto vandens kainas perskaičiuoti kas mėnesį. Viena kainos dalis bus pastovi, o kita keisis priklausomai nuo kuro kainų.

Tokį žingsnį sveikina šilumininkai, kuriems senoji tvarka žalinga, ypač tada, kai skirtumą tarp sumos kurią jie surenka iš gyventojų, ir kurią sumoka už dujas, reikia dengti iš savo kišenės ar banko paskolų.

„Šita šalis reaguoja labai tinkamu būdu. Solidžiai sprendžiamos gyventojų problemos, kartu einama keliu, kuris padės vystytis tokioms kompanijoms kaip mūsų. Šioje šalyje kuriama gera ekonominė ir finansinė aplinka investicijoms“, – teigė bendrovės „Dalkia“ valdybos pirmininkas Olivier Barbaroux.

Jei Seimas priims pasiūlytą įstatymą, jau nuo liepos dažnesnio kainų perskaičiavimo naudą gali pajusti ir vartotojai.

„Kaunas, Klaipėda, Utena. Jau galime prognozuoti, kad esant dabartinėms tendencijoms kuro rinkoje, šilumos kaina šiuose miestuose mažės“, – sakė V. Poderys

Šią savaitę ketinama užregistruoti dar vieną įstatymo projektą, kuriame siūlomą dujų kainą buitiniams vartotojams perskaičiuoti du ar net keturis kartus per metus, o ne vieną, kaip yra dabar.