„Mano širdis ir toliau linksta dirbti socialinės apsaugos ir darbo srityje“, - penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė politikė. Klausiama, ar tai reiškia „ne“ prezidento rinkimams, V. Blinkevičiūtė atsakė slapukaudama: „Aš pasakiau aiškiai“.


Tuo tarpu Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gediminas Kirkilas bei europarlamentaras Justas Paleckis dar kupini vilties.

„Galiu pasakyti tiek, kad dauguma socialdemokratų skyrių siūlo V. Blinkevičiūtę kandidate į prezidentus. Mes tikimės, kad ji dar galvos ir galvoja“, - rankų nenuleido G. Kirkilas.


V. Blinkevičiūtės kandidatūrą rungtis dėl aukščiausio valstybės posto pasiūlė Lietuvos socialdemokračių moterų sąjunga, ją remia ir partijos skyriai.

Politikei atsisakius būti keliamai į kandidates rungtis dėl valstybės vadovo kėdės, LSDP prezidento rinkimuose veikiausiai kels būsimo partijos lyderio kandidatūrą, kad ir kas juo taptų. Tokiam sprendimui pritarė ketvirtadienį posėdžiavęs socdemų prezidiumas.

DELFI primena, kad dėl socialdemokratų lyderio posto šeštadienį vyksiančiame suvažiavime kausis dabartinis partijos pirmininkas G. Kirkilas, frakcijos Seime seniūnas Zigmantas Balčytis, parlamentarai – Juozas Olekas, Algirdas Butkevičius bei Vytenis Andriukaitis.


Ves partiją į EP rinkimus


Siekti valstybės vadovo posto atsisakiusi V. Blinkevičiūtė socialdemokratus ves į Europos Parlamento (EP) rinkimus. Kaip DELFI jau skelbė, LSDP prezidiumas sudėliojo beveik galutinį partijos sąrašą į EP.


Sąraše pirmoji vieta atiteko V. Blinkevičiūtei, antroji – dabartiniam europarlamentarui Justui Paleckiui, trečioji – Seimo narei Birutei Vėsaitei, ketvirtoji – parlamentarui, socdemų frakcijos Seime seniūnui Z. Balčyčiui, penktoji – partijos lyderiui, parlamentarui bei buvusiam premjerui G. Kirkilui.


Prezidento rinkimuose – jau 9 kandidatai


Norą dalyvauti valstybės vadovo rinkimuose iš viso jau pareiškė 9 kandidatai: jokiai politinei jėgai nepriklausanti eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, Seimo pirmininkas bei Tautos prisikėlimo partijos pirmininkas Arūnas Valinskas, „Tvarkos ir teisingumo“ pirmasis pirmininko pavaduotojas bei Seimo narys Valentinas Mazuronis, valstiečių liaudininkų garbės pirmininkė Kazimira Prunskienė, atsargos generolas Česlovas Jezerskas, leidėjas Algirdas Pilvelis, publicistu prisistatantis Vytautas Kundrotas, smulkusis verslininkas Jonas Jankauskas bei išsamesnių duomenų apie save neteikiantis kaunietis Vidmantas Sadauskas.


Darbo partijos prezidiumas kandidatuoti valstybės vadovo rinkimuose yra pasiūlęs Seimo narei Loretai Graužinienei, bet galutinį sprendimą turėtų priimti tiek pati politikė, tiek partijos taryba.