Po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Vilniaus apygardos prokuratūros atlikto ikiteisminio tyrimo prieš teismą stojusi A. Kulčickienė-Gutienė ketvirtadienį nepanoro duoti parodymų bylą nagrinėjančiam teisėjui Olegui Šibkovui – esą kalbėsianti tik tuomet, kai teismas apklaus visus liudytojus. Maža to, aukštas pareigas einanti valdininkė nenorėjo sėstis ir į kaltinamųjų suolą – esą prieš kalbėdama su teismu ji norėtų pasitarti su advokatu Adomu Liutvinsku.

„Leidžiame tik šiandien, paskui teks sėstis į kaltinamiesiems skirtą vietą", - nusikaltimais kaltinamai A. Kulčickienei-Gutienei paaiškino teisėjas.

„Susipažinusi su bylos medžiaga radau įvairių neatitikimų, be to, parašyti sunkiai suprantami kaltinimai", - VVKT viršininkė teigė, kad liudytojai neteisingai aiškina valstybės tarnyboje galiojančią tvarką.

Valstybinį kaltinimą palaikantis Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Mindaugas Barkauskas teisme pareiškė, kad A. Kulčickienei-Gutienei pareikšti kaltinimai yra susiję su jos anglų kalbos žinių tobulinimu.

Praėjusių metų balandį VVKT viršininkė savo pavaldžiam darbuotojui nurodė kreiptis į vertimų biurą „Vertimai" dėl paslaugų suteikimo – išversti jos įvairius asmeninius dokumentus bei juos pavirtinti pas notarą. Kai darbai buvo atlikti, A. Kulčickienė-Gutienė nurodė paskelbti, jog farmacininkus prižiūrinti tarnyba ateityje ketina pirkti vertimo paslaugas, nors jos jau buvo nupirktos.

Pasak prokuroro, įstaigos darbuotojas Čidas Stonys užpildė dokumentus, kad esą atliko vertimo paslaugas teikiančių bendrovių apklausą ir nusprendė, jog pigiausiai paslaugas gali pasiūlyti bendrovė „Vertimai". Už asmeninių dokumentų vertimo paslaugas 595,90 Lt sumokėjusi A. Kulčickienė-Gutienė šias lėšas atgavo iš VVKT.

Be to, kaip teigė valstybinį kaltinimą palaikantis M. Barkauskas, A.Kulčickienė-Gutienė anglų kalbos mokėsi pas bendrovės „Kalbos mokykla" darbuotoją Paulių Norkūną ir sutarė, kad ši įmonė laimės VVKT konkursą anglų kalbos žinioms tobulinti Didžiojoje Britanijoje.

Kai konkursas buvo paskelbtas, jame be bendrovės „Kalbos mokykla" dalyvavo dar dvi įmonės. Pasak prokuroro, pasibaigus konkursui A.Kulčickienė-Gustienė atplėšė vokus ir pamačiusi, kad mažiausią kainą pasiūlė ne „Kalbos mokykla", šios bendrovės darbuotojui P. Norkūnui nurodė pateikti kitą pasiūlymą už mažiausią kainą.

Kai buvo pateikta, kad anglų kalbos kursai kainuos 19 tūkst. 950 litų, VVKT viešųjų pirkimų komisija „Kalbos mokyklą" paskelbė konkurso nugalėtoja, netrukus buvo sudaryta ir sutartis.

Pasak prokuroro, „Kalbos mokyklai" buvo suteiktas pranašumas prieš kitas bendroves bei pažemino valstybės bei valstybės tarnautojo vardą.

Bylą nagrinėjantis teismas ketina apklausti 14 liudytojų balandžio mėnesį.