Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

ŠU Socialinių mokslų fakulteto dekanas doc. dr. Teodoras Tamošiūnas DELFI sakė žinantis, kad pirmadienį STT atvyko į fakultetą ir dėstytojai surašė protokolą. Rytą jis aiškino, kad dėstytoja nei mobiliu, nei kitais telefonais neatsiliepia ir jos surasti nepavyksta.

Visgi vėliau su įtariamąja pasikalbėti pavyko, moteris parašė prašymą atleisti iš darbo, tačiau ar ji iš universiteto išeis, ar ne, kol kas nežinia, nes savo žodį dar turi tarti rektorius. T. Tamošiūnas sakė, kad žinia dėl galimo kyšininkavimo jam buvo netikėta.

Pati įtariamoji su žiniasklaida nepanoro kalbėtis. Pasak universiteto bendruomenės, įtariamoji gaudavo maždaug 3000 litų algą, buvo žinoma kaip nekonfliktiška darbuotoja, į jokius skandalus neįsivėlusi.

ŠU vadovai sako, kad aukštoji mokykla kyšininkavimo skandalais negarsėja, tačiau tam tikrų apsidraudimo priemonių imtasi. Pavyzdžiui, Socialinio fakulteto darbuotojams buvo oficialiai uždrausta iš studentų imti gėles ar vaišintis kava.

Kalbų būta ir anksčiau

ŠU Studentų atstovybės (SA) prezidentas Tomas Urniežius teigia, kad neoficialiai kalbų apie kyšininkavimą universitete girdėti tekę, tačiau jos ir likdavo kalbomis - apie kyšininkavimo atvejus tiesiai nepasakė nė vienas studentas.

„Patį faktą galima vertinti dvejopai: arba iki šiol to nebuvo, arba pirmąkart toks atvejis apskųstas. Kad to iki šiol nebuvo, nesu linkęs tikėti“, - kalbėjo T. Urniežius.

Pasak SA prezidento, pagirtinas dalykas, jei apie galimą kyšininkavimą pranešė studentai. Tai, anot T. Urniežiaus, liudija apie ŠU studentų pilietiškumą ir sąmoningumą.

DELFI primena, kad ŠU „išgarsėjo“ prieš porą metų padėjęs iš balos išlipti sausai plagiatorei Lidijai Ušeckienei. Nors ŠU Senatas pripažino, kad Tęstinių studijų instituto direktorės L. Ušeckienės monografija „XX amžiaus pedagogikos kryptys ir švietimo sistemos“ yra plagiatas, tačiau atleisti ją iš pareigų, kaip siūlė net dvi komisijos, Senato narių balsų nepakako. Maža to, po kurio laiko L. Ušeckienė Senato sprendimu paskirta dar penkerius metus vadovauti ŠU Tęstinių studijų institutui.

DELFI taip pat rašė, kad ŠU studentui Tomui Urniežiui, esą aršiai ginančiam studentų interesus ir ne visada esančiam objektyviam, pasiūlyta palikti ŠU etikos kodekso komisiją. Tuomet studentas buvo įsitikinęs, kad jį bandoma išgrūsti už reikalavimą tinkamai išnagrinėti visus pareiškimus.