"Elgsimės taip, kaip bus įrašyta Vyriausybės programoje. Kol kas tokio punkto ten nėra", - antradienį atsakydamas į Seimo narių klausimus pareiškė A.Kubilius.

Jis pripažino, kad muziejaus statybos idėja turi ir pliusų, ir minusų.

"Krizės ir valstybės pajamų trūkumo laikotarpyje kažin, ar būtų išmintinga pradėti tokių planų realizavimą. Man rūpėtų, kad neliktų nuskriausti regionų, miestų ir miestelių kultūros centrai imantis realizuoti dar vieną stambų, nors tarptautine prasme ir įdomų bei vertingą projektą", - sakė A.Kubilius.

Pasak jo, Valdovų rūmų statybai sostinėje buvo nukreipta labai daug lėšų iš kultūros finansavimui numatytų lėšų.

"Kultūros biudžeto sąskaita jie (Valdovų rūmai- BNS) buvo statomi, tas biudžetas buvo labai didelis, bet to visiškai nejautė miestai ir miesteliai, todėl manau, kad reikia jiems atiduoti duoklę. Valdovų rūmai yra gražu, bet ne vien Vilnius yra Lietuva", - teigė A.Kubilius.

"Ermitažo/Guggenheimo" muziejaus idėjos autorius - buvęs Vilniaus meras, Permainų koalicijos partnerių liberalcentristų lyderis Artūras Zuokas.

Spalio pradžioje Guggenheimo fondo atstovai vyriausybinei darbo grupei pristatė Vilniuje planuojamo statyti daugiafunkcinio kultūros centro, kuriame įsikurs "Ermitažo/Guggenheimo" muziejus bei "Jono Meko vizualinių menų centras", galimybių studiją.

Po susitikimo darbo grupės atstovai sakė, kad bendra projekto kaina gali siekti 120 mln JAV dolerių (apie 260 mln. litų). Apie 30 mln litų kasmet esą turėtų "grįžti mokesčių pavidalu", o muziejaus kūrimas galėtų atsipirkti per 8-9 metus.

Tačiau po susitikimo nė viena pusė nepatvirtinto, kad "Ermitažo/Guggenheimo" muziejus Lietuvoje tikrai bus statomas -Guggenheimo fondo atstovo Sammyo Rifahio teigimu, ministrų kabinetas turės įtikinti fondą, kad Lietuva tikrai pasirengusi įgyvendinti projektą.

Pagal pirminį sumanymą irakiečių kilmės architektės iš Londono Zahos Hadid suprojektuotas "Ermitažo/Guggenheimo" muziejus sostinėje prie Baltojo tilto turėtų iškilti iki 2013 metų.

Valstybė jo statyboms galėtų skirti ne daugiau kaip 10-15 proc. reikalingų lėšų. Likusias lėšas skirtų Vilniaus miesto savivaldybė, privatūs rėmėjai, būtų ieškoma Europos Sąjungos fondų paramos.