Šiuo metu kompensuojama pusė renovavimo išlaidų, susijusių su būsto šiltinimu.

Tačiau, trūkstant lėšų, bendrijų pateiktų renovavimo projektų yra prisikaupę keleriems metams į priekį. Bankas skaičiuoja, kad jų siūlomu atveju visi iš 400 pateiktų projektų gautų finansavimą, dabar gi paramos gali tikėtis maždaug 100 bendrijų pateiktų daugiabučių renovavimo projektų, nes šiems metams Vyriausybė yra skyrusi 52 mln. Lt.

„Valstybės prisiimtas įsipareigojimas kompensuoti nemažą dalį projekto išlaidų neturint tam lėšų ir sudaro tą dabartinį kakliuką, siaurąją vietą. (...) O energijos kainų šuolis, tikėtina, tęsis ir ateityje“, - ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė N. Udrėnas.

Jis pateikia pavyzdį: Estijoje valstybės parama būsto renovavimui sudaro 10 proc., tačiau ten, nors ir projektas pradėtas vykdyti vėliau, renovuojančių būstus yra daugiau, o Vokietijoje valstybė daugiabučių renovacijai teikė 2 proc. paramą.

Neatmestina idėja

Tuo tarpu Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto departamento Būsto skyriaus vedėja Elvyra Radavičienė tvirtina, kad šiuo metu tokios idėjos nesvarstomos, tačiau neatmeta, kad ateityje gali būti prie jų grįžtama.

„Kodėl gi ne, labai galimas dalykas, bet dabar tai nesvarstoma. Šiuo metu eina kalba apie dabar galiojančiomis sąlygomis priimtus projektus ir pirmiausiai reikia juos įgyvendinti. Tada būtų galima svarstyti įvairius variantus“, - DELFI sakė ji.

Bankas taip pat siūlo sudaryti sąlygas atsirasti investicinėms bendrovėms, kurios galėtų atlikti renovaciją. Šiose įmonėse esą galėtų dalyvauti namų bendrijos, privačios bendrovės, valstybė.

DELFI primena, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skaičiuoja, jog šiemet kompensacijas už šildymą gaus maždaug 30 tūkst. daugiau žmonių nei pernai – iš viso per 120 tūkst.

55,7 proc. visų šalies daugiabučių yra nerenovuoti ir statyti sovietmečiu, o 22,4 proc. – ypač seni ir „kiauri lyg rėtis“. Šilumininkai skaičiuoja, kad beveik 80 proc. daugiabučių gyventojai už vidutinio dviejų kambarių buto šildymą turės sumokėti maždaug 346-485 Lt per mėnesį.

Renovuotinų daugiabučių Lietuvoje yra daugiau nei 20 tūkst., o iki šiol renovuoti 235 daugiabučiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją