Išbarti ir Vilniaus meras, ir Seimo nariai, ir futbolo gerbėjai

Organizacijos 2008 m. ataskaitoje apie žmogaus teisių padėtį pasaulyje teigiama, jog Lietuvoje negerbiamos LGBT žmogaus teisės. Tokia išvada daroma dėl diskriminacinių sprendimų uždrausti kelis homoseksualų bendruomenės renginius, viešų netolerantiškų pareiškimų ir teisės aktų pataisų.

„Lietuvos, Moldovos, Lenkijos ir Rusijos valdžios institucijos toliau skatina netolerancijos LGBT bendruomenių atžvilgiu“, - teigiama ataskaitoje. – Pavyzdžiui, kai kurie aukštas pareigas einantys politikai atvirai vartoja homofobinę kalbą, buvo uždrausti vieši renginiai. Tuo tarpu Latvijoje, priešingai nei dvejus metus anksčiau, buvo leistos LGBT eitynės ir jos buvo tinkamai saugomos policijos“.

Kaip primena „Amnesty International“, pernai gegužę Vilniaus miesto valdžia nedavė leidimo mieste apsilankyti kovos prieš diskriminaciją sunkvežimiui. Lietuvos sostinė buvo įtraukta į kelionės po Baltijos šalis maršrutą.

Informacijos kampaniją „Už įvairovę. Prieš diskriminaciją“ finansiškai rėmė Europos Sąjunga. Ši kelionė esą turėjo suteikti žinių apie Lygių galimybių metus.

Sostinės valdžia dėl saugumo sumetimų (neva baiminantis prieš renginį ir homoseksualus nusiteikusių asmenų išpuolių) vienbalsiai nusprendė uždrausti ir panašiu metu turėjusią vykti kampaniją už toleranciją ir žmogaus teises, kurioje ketino dalyvauti LGBT.

Kaip tuomet pareiškė Europos Komisija, toks sprendimas rodo, „kiek daug dar turi būti padaryta, kad pasikeistų elgesys ir požiūris į diskriminuojamas grupes bei būtų stiprinamas žinojimas apie įvairovę“.

Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas solidarizavosi su vairuotojais, kurie atsisakė sėsti į troleibusus, papuoštus toleranciją dirbantiems gėjams ir lesbietėms skatinančia socialine reklama. Šią kampaniją kartu su Lietuvos Socialinių reikalų ir darbo ministerija finansavo Europos Sąjunga, o užsakė Lietuvos gėjų lyga.

„Teikdami pirmenybę tradicinėms šeimoms ir siekdami skleisti šeimos vertybes, nepritariame viešam homoseksualų idėjų demonstravimui Vilniuje“, - tuomet pareiškė J. Imbrasas.

Spalį savivaldybė taip pat neleido viešo renginio, kuriame Rotušės aikštėje žadėta išskleisti didžiulę vaivorykštės spalvų vėliavą – kovos už homoseksualų teises simbolio.

„Amnesty International“ kritikos sulaukė ir Seimo nariai, užsimoję uždrausti „homoseksualumo propagavimą“ vaikams. Pagal pasiūlytą įstatymo pataisą informacija apie homoseksualumą prilyginta fizinio ar psichologinio smurto scenoms, mirusiųjų ar žiauriai suluošintų kūnų rodymui, siaubą ir baimę keliančiai, smurtą ar savižudybes skatinančiai informacijai.

Anot pataisos autorių, netradicinės seksualinės orientacijos santykių pateikimas palankioje šviesoje gali turėti neigiamų pasekmių vaikų fiziniam, protiniams ir, visų pirma, moraliniam vystymuisi.

Ataskaitoje taip pat atkreiptas dėmesys į rasistinius išpuolius mūsų šalyje. Čia primintas incidentas per praėjusių metų kovą Kaune įvykusias futbolo rungtynes tarp Lietuvos ir Prancūzijos rinktinių. Jų metu sirgaliai tribūnoje iškėlė plakatą, kuriame Afrikos žemyno kontūruose, nudažytuose Prancūzijos vėliavos spalvomis, prancūziškai buvo parašyta „Sveiki atvykę į Europą". UEFA už tai skyrė Lietuvos futbolo federacijai 15 tūkst. Šveicarijos frankų baudą.

„Išlieka didžiulis atotrūkis tarp retorikos ir realybės“

„Amnesty International“ negalėjo kritikos ir kitoms Senojo žemyno šalims, net Vakarų valstybėms. Žmogaus teisių gynėjai pažymėjo prastą pabėgėlių, migrantų ir prieglobsčio ieškančių asmenų, romų padėtį.

„Europa išlieka tų, kurie stengiasi apsisaugoti nuo persekiojimo, smurto ir skurdo, traukos centru, bet nuvilia juos represiniu požiūriu į migraciją, - teigiama ataskaitoje. – Saugumas yra svarbiausias rūpestis šio regiono šalyse, tačiau žmogaus teisės dažnai paminamos prisidengiant kova su terorizmu arba triukšmingai piktnaudžiaujama jomis“.

Kaip teigiama dokumente, iki šiol smurtaujama prieš moteris, klesti prekyba žmonėmis, kai kuriose šalyse imamasi represijų prieš disidentus, nepriklausomus žurnalistus, pilietinės visuomenės aktyvistus, religinių mažumų atstovus. Iki šiol pasitaiko rasistinių išpuolių, atakų prieš žydus ir musulmonus.

„Gaila, tačiau regione, kuris vertina save kaip švyturį žmogaus teisių srityje, išlieka didžiulis atotrūkis tarp retorikos ir realybės, standartų ir jų taikymo, principų ir elgesio, - rašoma ataskaitoje. - Valstybės, kurios savanoriškai sutiko su įvairiais įsipareigojimais regioninėms institucijoms, taip pat savanoriškai išsisuka nuo pareigų – atakuodamos bei naikindamos žmogaus teises ir nesugebėdamos rasti politinės valios kovoti su pagrindiniais pažeidimais.

„Amnesty International“ yra pasaulinis asmenų, kovojančių, kad būtų gerbiamos ir saugomos visuotinai pripažintos žmogaus teisės, judėjimas. Jis vienija 2,2 mln. žmonių daugiau nei 150 valstybių ir teritorijų.