Kaip sakė stovyklavietėje buvę kariai, minia ilgai nesibūriuodama ėmė veržtis į stovyklą, mėtyti akmenis. Stovykla buvo apšaudoma. Užpuolimo metu mirtinai sužeistas apsaugos bokštelyje budėjęs Lietuvos karys.

Anot ministro, šiuo metu aplink stovyklą Čagčarane „situacija yra ramesnė, riaušininkai yra atsitraukę, Lietuvos kariams užtikrinti kontrolę padeda vietiniai policijos ir saugumo atstovai, taip pat tarptautinių pajėgų atstovai, kurie atskrido iš Vakarų vadavietės".

„Stovyklos apsauga papildomai sustiprinta, tikimės kad toliau situacija klostysis stabilumo ir ramesne kryptimi", - sakė J. Olekas.

Ministras J.Olekas sako, kad neaišku, nuo kieno - afganų policininkų ar riaušininkų - kulkų žuvo karys, tačiau ministras tvirtina, kad buvo šaudoma į lietuvių stovyklos pusę. Dviem Lietuvos kariams lengvai akmenimis sužeisti veidai. Lietuvos kariai paleido dvi šūvių serijas į orą.

Žuvęs karys Lietuvos kariuomenėje tarnavo nuo 1993 m. „Tai patyręs karys, praėjęs visas pakopas nuo eilinio iki seržanto, tarnavo Alytuje kunigaikštienės Birutės batalione. Mes norime pareikšti nuoširdžią užuojautą jo šeimai, artimiesiems, žmonai, mamai, vaikams", - kalbėjo J. Olekas.

Šiuo metu visi 130 Lietuvos karių yra bazėje. Į Čagčaraną atvyko NATO karių ir sunkios technikos pastiprinimas.

Per neramumus, pasak provincijos policijos vadovo, saugumą užtikrino apie 300 policininkų, kurie neleido įtūžusiai miniai patekti į NATO bazę Čagčarane – Goro provincijos sostinėje. Maždaug tūkstantis protestuotojų svaidė akmenis ir padegė palapines. Per neramumus žuvo ir du vietos gyventojai. Agentūros AP teigimu, civiliai žuvo nuo Afganistano policininkų šūvių. Kol kas nepranešama, ar protestuotojai taip pat šaudė.

Bazėje Čagčarane, be lietuvių, tarnauja kroatai, danai ir ukrainiečiai.

Goro provincijos gubernatoriaus pavaduotojas Keramoddinas Reza Zada teigia, kad neramumai Čagčarane tęsiasi. Kiek anksčiau apie du tūkstančius žmonių išėjo į gatves protestuoti prieš kovo mėnesį įvykusį incidentą, kai JAV karys per šaudymo pratybas Irake kulkomis suvarpė Koraną .

Vakarų Afganistano policijos viršininkas generolas Ikramuddinas Yawaras BBC sakė, kad neramumus organizavo vietos religinės mokyklos studentai.

Prieš mėnesį į tarptautinę misiją Afganistane išvyko 130 karių grupė. Septintoji pamaina suformuota Kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono karių pagrindu.

Grupės vadu paskirtas pulkininkas leitenantas Ramūnas Baronas.

Lietuva tęs dalyvavimą tarptautinėse misijose

J.Olekas sakė, kad ši nelaimė neturės įtakos sprendimams dėl tolesnio Lietuvos dalyvavimo tarptautinėse misijose.

„Manau, kad mes visus savo įsipareigojimus vykdysime ir toliau ir manau, kad tokia nelaimė negali pakeisti mūsų požiūrio. Mes nuo pat dalyvavimo taikos palaikymo misijose žinojome, kad tai yra pavojingos misijos, kariai ten buvo ir yra rengiami. Kol kas tai tik antras atvejis per visą mūsų penkiolikos metų (dalyvavimo misijose – DELFI) istoriją", - kalbėjo ministras.

DELFI primena, jog Krašto apsaugos ministras ir premjeras Gediminas Kirkilas anksčiau viešai nesutarė dėl tolesnio Lietuvos dalyvavimo misijoje Irake pobūdžio. Ministras J. Olekas yra pareiškęs, jog misija Irake bus tęsiama siunčiant į ją tarnauti karininkus bei instruktorius, tačiau nesiunčiant naujo kovinio būrio.

Šiems ministro pareiškimams prieštaravo premjeras prezidentas Valdas Adamkus, taip pat premjeras G. Kirkilas.

Galiausiai buvo sutarta, kad galutinis sprendimas dėl tolesnės misijos tąsos bus priimtas po konsultacijų su tarptautiniais partneriais.

Antra žūtis taikos įvedimo misijose

Tai antra Lietuvos kario žūtis tarptautinėse taikos įvedimo misijose. Prieš 12 metų Bosnijoje žuvo Lietuvos vyresnysis leitenantas Normundas Valteris.

Lietuvos vadovaujama Goro provincijos atkūrimo grupė jau porą metų padeda Afganistano valdžiai plėsti įtaką regione, užtikrinti saugumą ir sudaryti sąlygas provincijai atkurti.

Lietuvos Seimas ketvirtadienio posėdyje tylos minute pagerbė žuvusio kario atminimą.

Prieš metus, 2007 m. birželio mėn., Afganistane, Hilmendo provincijoje, per apšaudymą raketomis Afganistane yra žuvę du Estijos kariškiai.